hangf_spotify_banner_728x90

018

2014.04.17

Több mint 150 millió forintos kiegészítő támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fenntartásukban lévő múzeumok működtetéséhez. A megadott határidőig a Magyar Államkincstár összesen 36 önkormányzat kérelmét továbbította, közülük a rendeletben rögzített szakmai feltételeknek mindösszesen 19 kérelem felelt meg.

kultnap_mom_1_hammerstein_4963_600x399
2014.04.16

A február 28. és március 2. között megrendezett és sikeresen lezajlott Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat értékelte Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár április 16-án az EMMI Akadémia utcai épületének Tükörtermében. Az eseményen a program részeként meghirdetett pályázatok díjátadó ünnepségére is sor került.

oszti

2014.04.14

„A tehetség akkor mutatkozik meg a maga valójában, ha a teremtő munka mellé elhivatottság is társul. Míg egy díj az elvégzett munka jutalma lehet, egy ösztöndíj a megelőlegezett bizalom” – mondta el Halász János kultúráért felelős államtitkár a 2014. évi állami ösztöndíjak átadásán április 14-én, hétfőn a Műcsarnokban.

skanzen2

2014.04.11

Nemzetközi kiállítás nyílt a Szabadtári Néprajzi Múzeum Magtárában A bárányok nem hallgatnak. A juhtartás és pásztorkodás európai öröksége címmel. A tárlatot Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

140410-kert4

2014.04.10

Tizenkétezer különböző növény és több mint négyezer négyzetméter gyepszőnyeg kerül a helyére a következő hetekben a Várkert Bazár neoreneszánsz kertjében. A Várkert Bazár történetét, Ybl Miklós munkásságát, illetve a felújítás közben talált régészeti leleteket bemutató kiállítások azonban az épületegyüttes második ütemének építése közben is látogathatóak az úgynevezett déli palotákban.

kep

2014.04.08

Az idei Ybl-díjak átadása előtt, Ybl Miklós születésének kétszázadig évfordulóján, 2014. április 6-án Ybl-domborművet avatott az Operaházban Pintár Sándor belügyminiszter és L. Simon László kormánybiztos, az Ybl Emlékbizottság elnöke.

bazar3

2014.04.07

Három és fél nap alatt 51.154 látogatója volt a Várkert Bazárnak. A déli palota három kiállítását 12.134-en nézték meg a harminc év után megnyitott épületegyüttesben. „Ez hiteles visszaigazolása az elmúlt hónapok megfeszített munkájának” – mondta L. Simon László kormánybiztos.

madach_kastely1_250x250

2014.04.04

Az alsósztregovai Madách-kastélyban ma már kiállítások és különböző kulturális-szabadidő programok követik egymást: az új, állandó kiállítás Madách Imre halálának 150. évfordulója alkalmából nyílt meg a múlt héten. Madách ebben a felújított kastélyban alkotta meg Az ember tragédiáját – melyet 1860-ban éppen ezen a napon fejezett be –, és örök nyugalomra is a kastély parkjában lelt.

kubinyi

2014.04.04

A múzeumszakmai támogatási program mostantól a Kubinyi Ágoston Program nevet kapja, folytatva a polgári kormányzás azon hagyományát, miszerint az intézmények és programok az adott szakterületen maradandót alkotó elődök nevét viselik. A múzeumszakmai támogatási program célja a települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatása.

milano_0

2014.04.03

Szőcs Géza, a 2015-ös milánói világkiállításon való magyar részvételért felelős kormánybiztos csütörtökön az észak-olaszországi városban, az expó területén ünnepélyes keretek között elhelyezte a magyar pavilon alapozási munkálatainak megkezdéséhez rendelt időkapszulát.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma