GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

31730

2014.01.22

Több mint 190 éve ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz szövegét, 1989 óta így a magyar kultúra napjaként ünnepeljük január 22-ét. Az emléknap apropóján az egész országban színházi, irodalmi, zenés programok, képzőművészeti események várják az érdeklődőket, valamint a kulturális tárca számos díjat is át ad a jeles ünnep alkalmából.

nagy_laszlo_5

2014.01.20

Himnusz minden időben címmel tartottak Nagy László-emlékestet 2014. január 20-án az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepi eseményt Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg.

l-simon-laszlo2

2014.01.20

Az egységes magyar kultúrán belüli helyi értékek fontosságát hangsúlyozták szombaton a vajdasági Zentán, a magyar kultúra napja alkalmából szervezett kerekasztal-beszélgetésen.A kárpát-medencei magyar kulturális ernyőszervezetek és intézetek képviselői közös stratégiai feladataikról beszéltek.

DSC_9276
2014.01.20

A magyar kultúra napján, január 22-én veszi kezdetét az Ybl-bicentenárium: a csaknem kétszáz programot számláló ünnepi évet, amelyet hivatalosan Ybl Miklós sírjánál, a Nemzeti Sírkertben nyitnak meg, az NKA 100 millió forinttal támogatja. Az eseménysorozat része a Várkert Bazár-beruházás első ütemének átadása április 3-án.

halaszportre

2014.01.19

Szatmárcsekén, a magyar reformkor egyik legnagyobb költőjének, Kölcsey Ferencnek sírjánál mondott ünnepi beszédet Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 2014. január 19-én. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg annak emlékére, hogy Kölcsey 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát.

DSC_9063
2014.01.19

A kultúra olyan erőforrás, amelyből mindannyian profitálhatunk – mondta el Halász János kultúráért felelős államtitkár a felújított gyulai Vigadó átadásán, január 18-án. A beruházás az Új Széchenyi Terv támogatásával valósult meg, és nemcsak a helyiek igényeit elégíti ki, de turisztikai szempontból vonzó kulturális programoknak is helyet ad.

HalaszJ

2014.01.17

Nyugodt évet zárt a kulturális kormányzat, amely 2014-ben a fejlesztések továbbvitelére, néhány területen pedig fokozottabb szerepvállalásra készül - mondta el az MTI-nek az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára.

Download.aspx
2014.01.15

Gettó Tamás és Hutter Ákos nyerték el A malom című pályamunkájukkal a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjára kiírt ötletpályázat három millió forintos megvétellel járó első díját. A pavilon felépítésére, lebontására, majd hazaszállítására 2,5 milliárd forintos költségkeret áll rendelkezésre.

vmk-nagy_20120312115720_47

2014.01.14

Megkezdődött a nyíregyházi művelődési központ épületének rekonstrukciója kedden, a beruházásra európai uniós pályázati támogatással csaknem 2 milliárd forintot fordíthat a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzata.

1208

2014.01.11

A doni áttörés 71. évfordulója alkalmából országszerte tartanak megemlékezéseket a következő napokban. Budapesten a Honvédelmi Minisztérium a budai Várban rendez megemlékezést és koszorúzást. A második világháború idején a Don-kanyarban napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma