hangf_spotify_banner_728x90

kozosseg1

2014.05.07

Május 7-én, délelőtt 10 órakor tartották a Közösségi Művelődés konferenciasorozat nyitórendezvényét Budapesten, a Nemzeti Művelődési Intézetben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított konferenciasorozat célja a település-, terület-, kulturális vidékfejlesztésben, a társadalmi vállalkozásokban rejlő közösségépítő lehetőségek bemutatása.

Parlament_alakulo_ules

2014.05.06

Az Országgyűlés megalakította az új bizottsági rendszerét a május 6-ai alakuló ülésen: az oktatási és kulturális bizottság élére Dúró Dórát, a Jobbik képviselőjét választották. A kisebb létszámú parlamentben az eddigi húsz helyett 15 állandó bizottság működik.

komaromhalasz

2014.05.03

A lengyel Bodo Kox Lány a szekrényből című alkotása nyerte el legjobb játékfilmnek járó díját a 24. Mediawave fesztiválon, a legjobb kisjátékfilmért járó díjat Nagy Dénes vehette át Lágy eső című munkájáért, a legjobb kísérleti film pedig a svájci Peter Volkart 606-os szoba című munkája lett.

DSC_4048

2014.05.02

„Titkos írás az arc, de annak, aki a kulcsát bírja, nyitott könyv” – idézte Az arany emberből Jókai szavait Halász János kulturális államtitkár a Jókai Napok megnyitóján Balatonfüreden, május 2-án. Balatonfüreden már 23 éve rendezik meg a Jókai Napok kulturális és művészeti eseményeit, valamint a Koloska-völgyi Bablevesfőző versenyt. Idén 2014. május 1. és 4. között várja a nagyszerű program az érdeklődőket.

Illusztráció

2014.05.01

Összesen 1,2 milliárd forint állami támogatást nyertek a minősítéssel nem rendelkező, zömében független előadó-művészeti szervezetek, táncegyüttesek, valamint szabadtéri és nemzetiségi színházak.

haga

2014.04.30

Az Európai Bizottság 2015-ben ismét meghirdeti az Európai Örökség címre vonatkozó pályázatát, melyre az emberi erőforrások minisztere terjesztheti fel az előzetes nemzeti szintű pályázat során kiválasztott hazai helyszíneket. A helyszínek kiválasztása érdekében a minisztérium pályázatot ír ki. A pályamunkák benyújtási határideje 2014. június 30.

komlossy

2014.04.28

Az életének 81. évében, április 22-én elhunyt Komlóssy Erzsébetet, a Magyar Állami Operaház örökös tagját az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

MOLL_Betsy_pic_0

2014.04.25

Elizabeth McLaughlin Moll amerikai zenepedagógust a Kodály-módszer népszerűsítése érdekében végzett, több mint négy évtizedes munkája elismeréseképpen az emberi erőforrások minisztere Pro Cultura Hungarica díjban részesítette. Az elismerést Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át 2014. április 24-én.

artpool

2014.04.24

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozzá kíván járulni ahhoz, hogy az Artpool Művészetkutató Központ hosszabb távon is kiszámítható módon működhessen. Ennek érdekében kész elfogadni a Központ által a magyar állam felé tett felajánlást, és lépéseket tenni a gyűjtemény állami tulajdonba vételére, majd azt egy országos közgyűjtemény részeként tovább működtetni.

DSC_2234

2014.04.24

Az igazi tehetség, ahogy Pogány Gábor Benő is, önálló vizuális világot teremt, az absztrakció igényével lép fel, de a felismerés örömét is nyújtja – méltatta a művészt L. Simon László április 23-án, a Stefánia Palotában tartott kiállítás-megnyitóján. A tárlaton kisplasztikák, azok megvalósult másainak fényképei, a kertben pedig több köztéri szobor kapott helyet.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma