GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

20131112-kulturalis-kozmunka-mti-archivum-kozmunka16

2014.01.31

Több mint négyezren jutottak munkához az ősszel indult kulturális közfoglalkoztatási program keretében, amely a közmunkások mellett területi koordinátorok és asszisztensek számára is feladatot biztosít. A 2,5 milliárd forintból megvalósuló kezdeményezés jelenleg félidőnél jár: valódi eredményeket és tapasztalatokat április 30-a után fogalmazhatnak meg a szervezők.

creative-Europe

2014.01.29

A Kreatív Európa programon belül idén összesen 170 millió euróra pályázhatnak kulturális és kreatív szervezetek. Az új  program, melynek költségvetése 9 százalékkal nőtt az előző hétéves ciklushoz képest, forrásainak 56 százalékát a filmipar és az audiovizuális ágazat, 31 százalékát pedig a kultúra támogatására kívánja fordítani.


haaaaa

2014.01.28

Ünnepélyes keretek között adták át Székesfehérváron a Magyar Nemzeti Levéltár új épületét, amely több mint kétmilliárd forintos költségvetésből készült. A műemléképület a megye és a város közreműködését szimbolikusan is magában foglalja - mondta el Cser-Palkovics András az épület átadásánál.

211740

2014.01.28

Új elnököt választott a több mint 12 ezer tagot magába foglaló Artisjus, amelynek élén ezentúl Madarász Iván zeneszerző áll majd   tájékoztatott a szervezet január 27-én kiadott közleményében. A dokumentum kitér a korábbi elnök jogkezelők támogatásáról szóló vitákban vállalt komoly szerepére.

1-ig

2014.01.27

Cegléd város kultúrájáért díjat kapott Sárközy Erzsébet képzőművész a magyar kultúra napja alkalmából. Az ünnepi gála előtt köszöntőt mondott Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár kamaratermében 2014. január 25-én.

est

2014.01.23

Annak érdekében, hogy a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes a közép-európai régió, Európa illetve a világ egyik kulturális-szellemi központjává váljon, és mint ilyen Magyarország meghatározó kulturális-turisztikai helyszíne legyen, a kormány az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont létrehozásáról döntött tegnapi ülésén.

DSC_9980

2014.01.22

Ahogy Kodály fogalmazott, a kultúrát nem lehet csak úgy megörökölni – mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere január 22-én a Nemzeti Színházban. A kultúra belőlünk indul és hozzánk tér vissza – tette hozzá Halász János kulturális államtitkár utalva a 13 elismerést átvett személyek, szervezetek munkájára.

hj

2014.01.22

Vigadó, Capa Központ, Várkert Bazár – csak néhány intézmény azok közül, amelyek megújulnak, vagy már meg is újultak. Az intézmények fejlesztése azonban nem elsődleges szempont a kulturális tárca életében: fontosabb, hogy tartalommal töltsék meg azokat. A jövőben több aktivitást várnak el az önkormányzatoktól, és erősíteni szeretnék a kulturális intézmények közötti kapcsolatokat, melyre igen jó alkalom január 22., a magyar kultúra napja – mondta el a Kultúra.hu-nak Halász János kultúráért felelős államtitkár.

31730

2014.01.22

Több mint 190 éve ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz szövegét, 1989 óta így a magyar kultúra napjaként ünnepeljük január 22-ét. Az emléknap apropóján az egész országban színházi, irodalmi, zenés programok, képzőművészeti események várják az érdeklődőket, valamint a kulturális tárca számos díjat is át ad a jeles ünnep alkalmából.

nagy_laszlo_5

2014.01.20

Himnusz minden időben címmel tartottak Nagy László-emlékestet 2014. január 20-án az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepi eseményt Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma