vsbamrita71

2013.11.05

Az operától az irodalomig minden művészeti ág előkerült az Amrita Sher-Gil konferencia második napján, november 5-én. A magyar-indiai identitású festőnőről pedig kiderült: a magyarországi élmények, az indiai hagyományok és a modern festészet szintézisének megteremtőjeként tarthatjuk számon.

DSC_2009

2013.11.04

Tánc, színház és költészet is képes összekapcsolni két távoli ország kultúráját. A Károlyi-Csekonics-rezidencia falai között november 4-én a hallgatóság megtudta: hogyan lehet Indiai egyik legfőbb politikai eszköze a tánc, miképp fest egy hindu legenda a magyar színpadon, és mit jelentett egy indiai költő világsikere a XX. század Európájában.

 

IMGP6351

2013.11.04

Az idei évhez képest 17 milliárd forinttal több támogatás jut kulturális és közösségi célokra 2014-ben - mondta Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a Magyar Teátrumi Társaság hétfői tisztújító közgyűlésén Budapesten.

fekete

2013.11.04

„Bízom benne, hogy a két nap túlnő eredeti szándékán, és minden beszámoló önálló mondanivalóvá nemesül” – nyitotta meg Fekete György, az MMA elnöke az Amrita Sher-Gil emlékére, a magyar indiai kapcsolatokról szóló november 4-én és 5-én rendezendő konferenciát.

vsbamrita71
2013.11.02

Az indiai-magyar művészeti kapcsolatok emblematikus alakjáról, Amrita Sher-Gil festőművészről és a két ország kulturális együttműködéséről rendez kétnapos nemzetközi konferenciát hétfőtől a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Múzeum utcai Károlyi-Csekonics-rezidencián.

Download.aspx

2013.10.28

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa csak panaszra járhat el a kiegyensúlyozottság kérdésében, a bírságok kiszabásakor pedig a fokozatosság elvét követi -  idézi az MTI az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának hétfői budapesti ülésén elhangzott döntést.

A47A6762

2013.10.28

A Holokauszt Emlékév magyar programjairól tárgyalt Lázár János államtitkár, valamint Samuel Pisar  az UNESCO különmegbízottja október 28-án Budapesten. A holokauszt túlélő most megjelenő Vér és remény című könyve előszavában a fiatal magyar generációnak ajánlja a kötetet.

gardonyiimages

2013.10.24

Gárdonyi-maraton zárja október 27-én, vasárnap az Emmi által koordinált Gárdonyi-emlékév programsorozatát. Az egri Gárdonyi Géza Színházban az író életművének színházi és filmes vonatkozásaira fókuszálva, kiállításmegnyitókkal, beszélgetéssel és előadásokkal tisztelegnek munkássága előtt. Múlt héten országszerte megemlékeztek az alkotóról. Videó.

Zeneakademiafoto111

2013.10.22

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztjét adta át ma Budapesten a Zeneakadémia felújítását vezető szakembereknek: Lakatos Gergely műszaki menedzsernek, főmérnöknek és Csepeli László építészmérnöknek.

hammerstein

2013.10.22

„Az 1956-os forradalomról beszélve nem csupán a fővárosi eseményekről fontos megemlékeznünk, hiszen a vidéki ellenállásnak és a külhoni magyarok szimpátiatüntetéseinek is nagy szerepe volt” – mondta Hammerstein Judit az ’56 emlékezetére szervezett kiállítás megnyitóján a Magyarság Házában.

A Duna és a Duna World csatornán élőben sugárzott döntőben a nyolc finalista mezőnyét a szakmai zsűri pontozással négyre szűkítette. Pápai Joci (dalának címe: Az én apám), az Acoustic Planet (Nyári zápor), Vavra Bence (Szótlanság) és Nagy Bogi (Holnap) közül a tévénézők választották ki a nyertest. A nézőktől Pápai Joci kapta a legtöbb szavazatot, Az én apám lett Magyarország legjobb dala, és az énekes képviselheti az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között Tel-Avivban.

Brit kutatók nyolc éven át tartó kutatásukra alapozva megkérdőjelezték, hogy a megalitikus kulturális emlék-hely kövei a tengeren keresztül, hajón érkeztek volna a mai Anglia területére. Azt nem vitatták eddig sem, hogy a 42 kisebb kő, a „kék kövek” egy nyugat-walesi hegységből származnak. Most bemutatták annak a két kőbányának a helyszínét, ahonnan a kövek származhatnak. Az ókori Egyiptom kőbányáitól eltérően ezeket a lelőhelyeket könnyebb volt kiaknázni, mivel természetes, függőleges oszlopokból álltak. A kutatás során emberek készítette kőeszközöket, kövek maradványait és padozatokat is találtak, melyek szintén alátámasztják a feltételezésüket. A kőbányák korát ötezer évben határozták meg. Úgy gondolják tehát, hogy Stonehenge eredetileg egy kidolgozatlan, érdes kékkő-oszlopokból készült kör volt, és a homokkő-tömbjeit csak mintegy 500 évvel később kapta.

A nemzetközi hírű szoprán, Laki Krisztina március 18. és 25. között Budapesten tart mesterkurzust. A magyar és német nyelven zajló kurzus anyagát nemzetközi repertoárból választott lied, oratórium és ária adja. Jelentkezés és további információ: lakicoursehungary@gmail.com.

Két-két trófeával a The 1975 pop-rock együttes és Calvin Harris lett a Brit Awards nagy győztese a szerdán Londonban megrendezett díjátadó gálán. A The 1975 megkapta a legjobb brit együttes díját, és A Brief Inquiry Into Online Relationships című lemezükkel ők nyerték el a legjobb brit album díját is.

Rekord számú nevezés érkezett az idei filmhétre: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók. A 2019. április 22-27. között zajló 5. Magyar Filmhét a Corvin moziban lesz.

2019. február 25-én, hétfőn, 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva tárgyközpontú elemzés keretében járhatják végig az érdeklődők a Capa Központ nagy kiállítóterét Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével.

kep_elmeny

Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző mesél a jazzről a Beyond Budapest Jazztörténeti időutazás a Belvárosban című élményséta-sorozat következő, március 9-i állomásán.

Először hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel monumentális oratóriuma, a Joshua. Händel kései oratóriumai közül ez volt talán a legsikeresebb. A magyarországi bemutatóra február 26-án este fél 8-kor kerül sor a Zeneakadémián a Magyar Händel Társaság és Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében. A címszerepet az Artisjus- és Junior Prima-díjas tenor, Szigetvári Dávid énekli.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma