csoport

2013.04.19

Ez a kettő jelenthet megoldást a hazai művészeti élet problémáira – értettek egyet a Heti Válasz, a Századvég Alapítvány és a Széll Kálmán Alapítvány Állami intézmények kulturális szerepvállalása című kerekasztal-beszélgetésének résztvevői április 18-án.

IMGP6582

2013.04.18

Be kell fejezni a kulturális intézményrendszer átalakítását, és a működésre kell koncentrálni – mondta el a Heti Válasz, a Századvég Alapítvány és a Széll Kálmán Alapítvány közös konferenciáján Halász János kulturális államtitkár április 18-án. Előadását követően arról vitáztak, létezhet-e egységes kultúrfelfogás.

szinhaz

2013.04.17

Csaknem 230 millió forintos kerettel jelentek meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma előadó-művészeti pályázatai. A támogatásra magyarországi, valamint külhoni színházak és táncegyüttesek pályázhatnak, valamint zenekarok és énekkarok külföldi fellépésre, és hazai ifjúsági koncertek megszervezésére kérhetnek anyagi segítséget.

EuropaTanacs_kulturalis_moszkva

2013.04.17

Az európai uniós regionális fejlesztési forrásokból a kultúrára is költeni kellene - ezt szorgalmazta német és osztrák kollégájával együtt Balog Zoltán az Európa Tanács tagállamai kulturális minisztereinek kedden befejeződött tizedik, moszkvai tanácskozásán. Az Európa Tanács az ülésen a kultúra demokráciára gyakorolt hatásával és a kultúrpolitika hatékonyságával foglalkozott – olvasható az Európa Tanács honlapján.

sigray

2013.04.17

Visszakerülnek a jövőben a nem állami tulajdonban lévő múzeumi műtárgyak jogos tulajdonosaikhoz – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2013. április 16-án. A bejelentés azzal kapcsolatban született, hogy a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum átadott 86, eddig múzeumi letétben őrzött műtárgyat a Sigray család örököseinek.

holvenyi

2013.04.16

Csaknem kétmilliárd forint támogatást kapnak civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap 2013. évi működési pályázatain és nemzetiségi szervezetek a számukra biztosított pályázati keretből - jelentette be kedden budapesti sajtótájékoztatóján Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Latorcai Csaba helyettes államtitkár.

Illusztráció
2013.04.16

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Rosztyiszlavovics Megyinszkij, az Oroszországi Föderáció Kulturális Minisztériumának tárcavezetője ma Moszkvában kulturális együttműködési programot írtak alá. A 2013-tól 2015-ig szóló munkaterv többek között tartalmazza, hogy 2014 őszén Magyarországon orosz kulturális évadot, míg 2015 őszén Oroszországban magyar kulturális évadot rendeznek.

hungarikum

2013.04.15

Hungarikumnapot tartottak április 13-án, szombaton az Országházban: a program bemutatott a számos nemzeti értéket, többek között a táncházmozgalmat, a busójárást, a herendi porcelánt és a törkölypálinkát. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke hangsúlyozta: megkezdődhet a magyarság számára fontos értékek szervezett gyűjtése.

vertesag

2013.04.15

Több mint 1,8 milliárd forintból újult meg Tatabánya legnagyobb közművelődési intézménye. Kaposvár, Békéscsaba, Hódmezővásárhely és Győr után így újabb Agórát avattak. „Az épület mindig is kulturális központként működött, de a helyiek nem érezték magukénak, nem tudta ellátni feladatait, így szükség volt az átalakításra”- mondta el Schmindt Csaba polgármester. Videó.

halaszjanosx

2013.04.13

„Az erős nemzeti kultúrák együttműködése európai érték, és ezt igazolják az évad eseményei is” – mondta el Halász János Rómában hat magyar képzőművész kiállításának megnyitóján április 12-én, pénteken. A tárlat kereszténység és a legmodernebb képalkotás találkozásáról szól.

A november 25-én a Millenárison tartandó dizájnvásáron a hazai tehetségek mellett a V4-es régió közel negyven alkotója is bemutatkozik, így a magyarok mellett elismert lengyel, szlovák és cseh kiállítók munkáiból is válogathatunk.

A nemzet művésze, Kocsár Miklós 85. születésnapja alkalmából ünnepi kilenc kórus fellépésével kórushangversenyt rendeznek november 20-án este 6-kor a szegedi piarista templomban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutató kapja. A művészeti egyetem 2006-ban alapított elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni. A korábbi díjazottak között szerepel Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám nyelvész professzor, közíró. Az elismerést november 21.-én adják át. Az eseményen Barabási Albert-László előadást is tart a kultúra és a fizika összefonódásáról.

A november 10-i győri premier után november 21-én 19.00 órától a Müpában is látható a Győri Balett legújabb előadása. Az I. világháború áldozatainak emléket állító , Black to Say Silence – Sötét, csönd című előadás üzenete: van jövő egy nehéz időszak után is. A táncdarab koreográfusa Ángel Rodriguez, zeneszerzője Fernando Lázaro.

Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű, 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban. Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el Lythrangomi falu Panayia Kanakaria templomából. A műkincsnyomozó majdnem két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint négy évtizede.

A Rábaköz hagyományait, népi iparművészetének jellegzetes tárgyait, motívumait és ma is aktív alkotóit mutatja be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum november végéig látogatható, időszaki kiállítása. A tárlatról Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológust, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

2018_11_18_Szaladostol

Jelentős segítséget kapnak a munkájukhoz azok a múzeumpedagógusok, akik hátrányos helyzetű látogatókkal foglalkoznak. A Múzeumi iránytű című kiadványsorozat 16. részeként 2018 novemberében jelenik meg az Esélyt a múzeummal – Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című módszertani kézikönyv, amelyben rengeteg gyakorlati példával szolgálnak a téma szakértői.

Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, aki különleges, zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres, november 17-én a Müpában ad koncertet. A zenész a Meeting Stanley Jordan című esten két hazai ütőhangszeres művésszel, a tHUNder Duóval kiegészülve kápráztat el sokoldalú tehetségével, virtuóz játékával.

„Mindannyiunk családjának életén végigsöpört a huszadik század. Az emlékeink mások, az emlékezés közös. Az a cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.” Ez a témája a Közös Halmaz Alapítvány első filmfesztiváljának, amelyet november 16. és 18. között tartanak a Premier Kultcaféban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma