2012.11.26
Összesen 100 millió forint támogatáshoz jut tíz vidéki art mozi. A digitális fejlesztésre augusztusban kiírt pályázattal a hagyományos filmtekercsről a digitális vetítésre és a térhatású 3D technológiára való átállást kívánja támogatni az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
2012.11.26
A magyar-szlovák kulturális és sajtóügyi vegyes bizottság támogatja magyar művészek részvételét a Kassa Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozaton, és javasolja Alsósztregován Madách- és Mikszáth-napok, irodalmi körutak rendszeres megszervezését – többek között erről állapodtak meg 2012. november 22-én Pozsonyban.
2012.11.22
Nyolcszáz millió forint támogatást kap a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Voit orgonáinak restaurálására és rekonstrukciójára – mondta el L. Simon László kultúráért felelős államtitkár sajtótájékoztatóval egybekötött sajtóbejáráson 2012. november 22-én.
2012.11.22
Országos jelentősége okán 12 megyei múzeumi szervezet állami fenntartásban, nagy állami múzeum tagintézményeként működik tovább januártól. Az erről szóló döntést tegnap hozta meg a kormány.
2012.11.22
A kormány a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzat terhére 20 millió forint támogatást biztosít az A38-as hajó működtetői számára koncertek megvalósításához, illetve a kiemelkedő produkciókat megörökítő video- és hangfelvételek készítéséhez.
2012.11.21
Jövőre 17,6 milliárd forint jut az önkormányzatok közművelődési és közgyűjteményi feladatellátására, valamint 1,1 milliárdos többletforrást biztosít a kormányzat a minden megyében 4 fővel működő közművelődési módszertani központok létrahozására – jelentette be L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a Változások a közművelődésben című konferencián, 2012. november 21-én.
2012.11.20
A műkincshamisítás nemzetközi és hazai tendenciáiról, a megelőzés lehetőségeiről tartottak konferenciát „Hamis műtárgyak karanténban? – Új utakon a műtárgyhamisítás ellen” címmel 2012. november 20-án Budapesten.
2012.11.20
A kínai Sajtó és Könyvkiadó Főhivatal (GAPP) Liu Binjie vezette miniszteri delegációját fogadta munkaebéden L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 2012. november 20-án az Országházban.
2012.11.20
Változások a közművelődésben címmel rendez konferenciát a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus 2012. november 21-én, amelynek témája a területet érintő változások. A tanácskozáson előadást tart L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára is.
2012.11.20
A második világháború idején deportált magyar zsidók hazaküldött lapjaiból és képzőművészek arra adott „válaszaiból” nyílt kiállítás Magyarország Bécsi Állandó ENSZ Képviseletén. A budapesti 2B Galéria által szervezett, Waldsee 1944 című tárlatot Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg 2012. november 19-én.

A gyulai Almásy-kastély 150 ezredik látogatóját köszöntötték január 18-án. A felújított műemléket kevesebb mint két év alatt látogatták meg ennyien. Egy Füzesgyarmaton üdülő, Budapesten élő pár és kisfia volt a szerencsés 150 ezredik látogató, akiket Dombi Ildikó ügyvezető igazgató gyulai kolbászt, pálinkát és lekvárt is tartalmazó ajándékcsomaggal köszöntött.

Jövőre kezdhetik el felépíteni Berlinben a 20. századi műalkotásokat bemutató új állami múzeumot, amelytől azt remélik a német fővárosban, hogy a modern képzőművészet területén is felzárkóznak a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé. A beruházás várhatóan 200 millió euróba (62 milliárd forint) kerül, a kivitelezés 2019 végén kezdődhet, és a Der Tagesspiegel című berlini lap becslése szerint nagyjából öt évig tarthat. A pontos menetrendről még nem határozott a tartományi rangú főváros kormánya.

Szekszárdon a Csak tiszta forrásból című komoly- és népzenei gálaműsorával várják az érdeklődőket: az esten Bartók Béla és Kodály Zoltán ének- és zenekari művei, népdalfeldolgozásai az eredeti népzenei forrásokkal kiegészülve hangzanak el klasszikus zenészek és népdalénekesek tolmácsolásában. Dombóváron a magyar kultúra napján nyílik meg a nagyközönség előtt a Helytörténeti Gyűjtemény, Bonyhádon pedig A tolna hadosztály a Don-kanyarban című kötetet mutatják be.
Életműdíjat kap Monica Bellucci olasz-francia színésznő és Jean-Paul Belmondo a Lumières-díjátadó február 5-ei, párizsi ceremóniáján – adta hírül a The Hollywood Reporter. Tavaly Marion Cotillard kapta a Lumières-életműdíjat. A Lumières Akadémia a Franciaországban dolgozó külföldi újságírókat képviseli, és évente adja át díjait az előző év legjobb francia filmjeinek.
Fotó- és képzőművészeti kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében. Bicskén Bicskétől a csillagokig címmel asztrofotókból nyílik kiállítás, Székesfehérváron Földes László Hobo Látja Isten, hogy állok a napon címmel tart zenés irodalmi estet, Móron pedig Tóth Auguszta Hoztam valamit a hegyekből – Mezei Mária című önálló estjét láthatják az érdeklődők.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma