szinhaz

2013.04.17

Csaknem 230 millió forintos kerettel jelentek meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma előadó-művészeti pályázatai. A támogatásra magyarországi, valamint külhoni színházak és táncegyüttesek pályázhatnak, valamint zenekarok és énekkarok külföldi fellépésre, és hazai ifjúsági koncertek megszervezésére kérhetnek anyagi segítséget.

EuropaTanacs_kulturalis_moszkva

2013.04.17

Az európai uniós regionális fejlesztési forrásokból a kultúrára is költeni kellene - ezt szorgalmazta német és osztrák kollégájával együtt Balog Zoltán az Európa Tanács tagállamai kulturális minisztereinek kedden befejeződött tizedik, moszkvai tanácskozásán. Az Európa Tanács az ülésen a kultúra demokráciára gyakorolt hatásával és a kultúrpolitika hatékonyságával foglalkozott – olvasható az Európa Tanács honlapján.

sigray

2013.04.17

Visszakerülnek a jövőben a nem állami tulajdonban lévő múzeumi műtárgyak jogos tulajdonosaikhoz – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár 2013. április 16-án. A bejelentés azzal kapcsolatban született, hogy a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum átadott 86, eddig múzeumi letétben őrzött műtárgyat a Sigray család örököseinek.

holvenyi

2013.04.16

Csaknem kétmilliárd forint támogatást kapnak civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap 2013. évi működési pályázatain és nemzetiségi szervezetek a számukra biztosított pályázati keretből - jelentette be kedden budapesti sajtótájékoztatóján Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Latorcai Csaba helyettes államtitkár.

Illusztráció
2013.04.16

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Rosztyiszlavovics Megyinszkij, az Oroszországi Föderáció Kulturális Minisztériumának tárcavezetője ma Moszkvában kulturális együttműködési programot írtak alá. A 2013-tól 2015-ig szóló munkaterv többek között tartalmazza, hogy 2014 őszén Magyarországon orosz kulturális évadot, míg 2015 őszén Oroszországban magyar kulturális évadot rendeznek.

hungarikum

2013.04.15

Hungarikumnapot tartottak április 13-án, szombaton az Országházban: a program bemutatott a számos nemzeti értéket, többek között a táncházmozgalmat, a busójárást, a herendi porcelánt és a törkölypálinkát. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke hangsúlyozta: megkezdődhet a magyarság számára fontos értékek szervezett gyűjtése.

vertesag

2013.04.15

Több mint 1,8 milliárd forintból újult meg Tatabánya legnagyobb közművelődési intézménye. Kaposvár, Békéscsaba, Hódmezővásárhely és Győr után így újabb Agórát avattak. „Az épület mindig is kulturális központként működött, de a helyiek nem érezték magukénak, nem tudta ellátni feladatait, így szükség volt az átalakításra”- mondta el Schmindt Csaba polgármester. Videó.

halaszjanosx

2013.04.13

„Az erős nemzeti kultúrák együttműködése európai érték, és ezt igazolják az évad eseményei is” – mondta el Halász János Rómában hat magyar képzőművész kiállításának megnyitóján április 12-én, pénteken. A tárlat kereszténység és a legmodernebb képalkotás találkozásáról szól.

Illusztráció

2013.04.15

Hétfőn kezdődik az Európa Tanács (ET) 10. Kulturális Miniszteri Konferenciája Moszkvában. Az esemény során a miniszterek megvitatják, hogyan járul hozzá a kultúrában való részvétel a demokrácia előmozdításához. Hazánk delegációját Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vezeti.


hj

2013.04.12

A kultúra családmegtartó erejéről, valamint a kormányzat kultúrát támogató intézkedéseiről tartott előadást Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár a Családszervezetek Szövetségének konferenciáján a parlamentben, 2013. április 12-én.


Életének 78. évében, hosszú betegség után május 22-én hajnalban meghalt Berkovits György író, szociológus, a Szépírók Társasága alapító tagja, a Budapestért-díj, a József Attila-díj és a 2018-as Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje.

Három versenyző: Abouzahra Mariam (hegedű), Balász-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű) jutott a döntőbe a Kicsik korcsoportjából a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató adásában. A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán sugárzott elődöntőben kilenc tehetség állt újra a zsűri elé. Hegedűvel jutott tovább szintén a Kicsik korcsoportjának válogatójából Szabó Vencel (trombita), Kováts-Szőcs Benedek (zongora). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Zétényi Áron (gitár), Szilassi Bálint (zongora), Vanyó Karsa (trombita) és Szalovszky Viktória (furulya) jutott tovább. A Nagyok elődöntőjét május 25-én követhetik majd a Duna Televízió és az M5 csatorna nézői.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda döntése alapján az eredetileg betervezett 16 helyett 75 étterem kapta meg a lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson a Muzsikáló Magyarország program keretében. Nagy érdeklődés kísérte az éttermi cigányzene hagyományainak népszerűsítésére áprilisban Muzsikáló Magyarország címmel kiírt pályázatot. A felhívásra 106 étterem adta be jelentkezését, a kiválasztott 75-tel a program szeptember 2-ig tart. Az indulás első szakaszában 32 helyszínen, június 1-től pedig további 43 étteremben játszanak a program támogatásával cigányzenekarok. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

Ismét megrendezik a Fekete Zaj Fesztivált a Mátrában. A hazai és nemzetközi alternatív/underground előadókra épülő eseményt több év után augusztus 17. és 19. között újra az időközben felújított régi helyszínen, a mátrafüredi Sástó mellett tartják meg. Több mint ötven előadó, köztük tíz külföldi játszik idén a Fekete Zajon, köztük lesz a VHK, az Alcest, Anna von Hausswolff, az Aesthetic Perfection és a Crippled Black Phoenix is. A megújult helyszínen több új épület és szolgáltatás várja a fesztiválozókat. A régi motel mellett elkészült az új hotelépület, lesznek két- és négyszemélyes faházak és apartmanok, de sátorozni is lehet. Megújult vizesblokkok, közös főzőhelyiség és tűzrakóhely szintén található a kempingben, és egy wellness részleg is elkészült. A programokról részletesen ITT olvashattok.

Hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a május 22-én kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget. A programokról részletesen ITT olvashat.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma