2018.03.05

Emlékiratok, énregények, memoárok zárják a Nemzeti Könyvtár sorozatát, amelynek utolsó köteteit március 1-jén mutatták be az Országházban. „Tíz memoár jelent meg egyszerre, ezzel fejezzük be a sorozatot” – emelte ki Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a könyvek bemutatóján.

Download_1
Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Bencsik Gábor újságíró és Pozsgai Zsolt drámaíró


Ez az összeállítás nagyon „sok műfajú”, szerepel benne napló, valódi memoár, levélfolyam, de igazi szépirodalmi alkotás is – tette hozzá. „Mire befejeztük a Nemzeti Könyvtárat, megszerettük a tényirodalmat, mert annak különleges értéke van, és különleges tudástárral látja el az embereket” – hangoztatta. „Árva Bethlen Kata nem az a személyiség, akit megszeretnek, de az a személyiség, akit nem lehet elfelejteni” – mondta el a szerző Önéletírás és levelek című kötetéről Bencsik Gábor szerkesztő, akinek fontos volt, hogy ne csak férfik szerepeljenek a sorozatban, hanem „asszonyírók” is. Így Jókai Anna, Szabó Magda és Tormay Cécile mellett Árva Bethlen Kata is bekerült a Nemzeti Könyvtárba. Kiemelte: „nem könnyű olvasmány, de aki túljut a barokk körmondatokon”, utána találkozni fog egy rendkívül izgalmas személyiséggel és korral. Gróf Széchenyi István Naplóját Pozsgai Zsolt szerkesztette. A drámaíró elmondta: az eredeti kötet az a mű, amely sok embernek megvan, de csak kevesen olvasták a nehéz szöveg, az ismeretlen adalékok, nevek és jegyezetek miatt. Pozsgai Zsolt ezért az eredeti szövegből kivette a már nehezen kontextusba helyezhető részeket és kevésbé érdekes történeteket, így gyakorlatilag „egy hosszú monodrámát” írva. Rákosi Jenő egy dinasztiaalapító, egy fantasztikus teremtő volt, rokonokkal, feleségekkel, akinek lapok, színházak, színiiskola, irodalom és irodalomszervezés kapcsolódik a nevéhez – emelte ki Kerényi Imre. A szerző Emlékezések című könyvét Kerényi Miklós Gábor ajánlotta a sorozatba. Kuncz Aladár Fekete kolostor című munkája egy igazi emlékirat, egy énregény, amelyben a szerző a francia hadifogságban szerzett emlékeiről számol be a tényirodalom és a szépirodalom eszközeivel – mondta Kerényi Imre.


Download


Szegedy-Maszák Marianne Csókolom a kezét című munkájában szülei „regényes szerelmének” levelezéséből kibontakozó családtörténetét írta meg. A memoár az 1944 körüli magyarországi eseményeket teljesen sajátos szemszögből ábrázolja. A szerző a Nemzeti Könyvtárban megjelent kiadáshoz írt egy külön előszót is, amely kontextusába helyezi a kötet speciális kiadását. Szigethy Gábor 1955–1956–1957 – Napló, múltidőben című kötete lett az 1956-os tárgyú könyve a sorozatnak. „Gondoltam írok egy olyan naplót, amelyet ma írok, de akkori aggyal és a mai fejemmel” – fogalmazott a szerző. Megtalálható az utolsó könyvek között Habsburg Ottó Így láttam című munkája is, amelyet Gerő András történész ajánlott a Nemzeti Könyvtár számára, Szabó Dezső A bölcsőtől Budapestig című kötete Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész ajánlásával és Patay Pál Az életet már megjártam című könyve, amelyben a 103 éves szerző saját életének háborús élményeit, a hadifogság időszakát és az utána következő negyven év tapasztalatát foglalta össze. Görgey Gábor Utolsó jelentés Atlantiszról című kétkötetes műve egy „tágas családi emlékezet, amely egy tömény szépirodalmi műben jelenik meg” – mondta Kerényi Imre. Az alkotás majdnem egy teljes évszázad történetét öleli fel fiktív formában. A miniszterelnöki megbízott elmondta: Kánon címmel szeptemberben megjelenik még egy ráadás kötet. A sorozat 101. darabja bemutatja azt a csaknem 100 írót, akit a Nemzeti Könyvtár sorozat felvonultat és azt a húszat is, akik szerzői jogi problémák miatt nem kerülhettek bele a válogatásba, de „ettől még a nemzeti kánon tagjai”. Közöttük van mások mellett Molnár Ferenc, Teller Ede, Csurka István és Kertész Imre is.


Forrás: MTT

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

_D0A7008_Copy

2018.06.14

Javában tart az építkezés a Hősök terénél: a Liget Budapest Projekt keretében készül a Néprajzi Múzeum új főépülete, továbbá egy raktárral is gazdagodik az intézmény. A gyűjteményt addig sem őrzik lakat alatt: a június 16-ai Liget Budapest – ArtParkon, a Művészetek Völgye és a Sziget fesztiválokon a múzeum új törekvéseit is megismerhetik a látogatók.

D_MTI20180604002_borito

2018.06.14
Folytatódnak a kulturális nagyberuházások. A jövő évi központi büdzsé június 13-án benyújtott tervezete szerint a Városliget megújításával összefüggő projektekre mintegy 50 milliárd forintot irányoztak elő, míg a Nemzeti Kulturális Alap 11,4 milliárd, a Magyar Nemzeti Filmalap 10 milliárd, a Magyar Művészeti Akadémia pedig 9,4 milliárd forintból gazdálkodhat.

arpadhaz06_masolata

2018.06.13

Zajlik a kőtár, az Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont kiállítási és kiviteli terveinek elkészítése. Az épület a tervek szerint 2020-ban nyitja meg kapuit – jelentette be Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere az Árpád-ház program kormánybiztosával közös június 13-ai sajtótájékoztatóján.

Az Eurovíziós Dalfesztiválról készül film Will Ferrell amerikai komikus színész főszereplésével a Netflix megrendelésére. A forgatókönyvet is ő fogja írni Andrew Steele-lel, a Saturday Night Live műsor egy korábbi vezető munkatársával. Az Eurovíziós Dalverseny nem olyan népszerű Amerikában, mint Európában, az új produkcióval a Netflix az Amerikán kívüli előfizetők kegyeit keresi.

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: június 23-án nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, és a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni. A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit az Őfelsége hadihajója, SMS Szent István – 100 éves hadisír az Adriai tenger mélyén című időszaki kiállítás. A tárlathoz kapcsolódó programokkal, hadihajós katonákkal, hagyományőrzőkkel bemutatják a korabeli matrózok életét is.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt, ezért friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is, a 443 előadást több mint 111 ezer néző látta. A 2018/2019-es évadban a színház repertoárja a #abábnemkorosztály jegyében bővül, mindhárom játszóhelyen kortárs formavilágú új produkciókkal készülnek.

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. A Laczkó Dezső Múzeumban a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása látható, Sipos Anna művészettörténész és Veszeli Lajos festőművész tárlatvezetését hallgathatják meg az érdeklődők, a Kis-Bakony Néptáncegyüttes műsorát fáklyás felvonulás, tűzugrás és táncház követi.

Neves zenekarok fellépésével jazzfesztivált, tehetséges diákok részvételével pedig improvizációs tábort rendeznek június 24. és 30. között Szombathelyen. A jazzfesztiválon többek közt fellép a The Coquette Jazz Band, a Kéknyúl, Tóth Vera és Budapest Jazz Orchestra, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Ferenc és Markus Stockhausen, valamint a Németh Ferenc Trió, amelynek vendége Eli Degibri és Joe Sanders lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma