15_eves

2018.08.21

„Mostantól Szent István szobra is vigyázza Békéscsabán a Szent István teret” – írja Facebook-oldalán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, aki augusztus 20-án Békéscsabán köszöntőt mondott az államalapításunk évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen és leleplezte Máté István bronzból készült Szent István-szobrát.

„A legnagyobb királyi ékesség, az én tudásom szerint, a (király)elődök után járni, a szülőket utánozni. Aki ugyanis megveti, amit megszabtak atyai elődei, az isteni törvényekre sem ügyel. Mert az atyák azért atyák, hogy fiaikat gyámolítsák, a fiak pedig azért fiak, hogy szüleiknek szót fogadjanak. Aki atyjával szemben áll, Isten ellenségének áll. Mert minden engedetlen Istennel áll szemben. És az engedetlenség szelletje a korona virágait szórja szerte. Az engedetlenség valójában pestis az egész királyságban. Ezért, kedves fiam, apád rendeletei, vagyis az én rendeleteim, mindig legyenek szemed előtt, hogy szerencsédet mindenütt királyi gyeplő igazgassa. Az én szokásaimat pedig, melyekről látod, hogy a királyi méltósággal összeférnek, a kétkedés minden béklyója nélkül kövessed. Mert nehéz lesz megtartani e tájon királyságodat, ha szokásban nem utánzod a korábban királykodó királyokat. Mely görög kormányozta a latinokat görög módra, avagy mely latin kormányozta a görögöket latin módra? Semelyik. Ezért hát kövesd szokásaimat, a tieid közt kimagasló így leszel, s az idegenek dicséretére szert így teszel” – Fekete Péter államalapító nagy királyunknak, Szent Istvánnak a fiához, Imre herceghez intézett intelmeiből idézett egy passzust ünnepi beszéde elején.


Bekescsaba1

 

Majd így fogalmazott: „ennél fontosabb gondolatokat nem is találhattam volna mondandómhoz. Amikor az államalapítást ünnepeljük, az államalapítót ünnepeljük, de nem csak őt. Ünnepeljük a már egy évszázadnál is régebben megalakult államformációt, amely a történelem zajló tengerén hánykolódva nem süllyedt el, ellenkezőleg, sokféle, ismétlődő elnyomások alól felszabadulva, szabad államként mind jelentősebb értéket képvisel, és önállósodásával, önálló vélemény- és cselekvésnyilvánításával tekintélyt vívott ki magának Európa-szerte, és nem túlzunk, amikor kijelenthetjük, hogy a népek hazájában, a nagyvilágban is.”

 

Fekete Péter beszédében hangsúlyozta: „tudnunk kell, és a cselekvéseinket is ez a belátás kell vezérelje, hogy az államalapítás mind a mai napig egy folyamat, amely nem ért véget 1018 évvel ezelőtt, csak elkezdődött. Valamennyi kor, valamennyi államvezetés, valamennyi, az államban nemzetet alkotó állampolgár együttesen, tevékeny részt vesz az állam újra- és átalakításában, az adott időszak kihívásainak megfelelő modernizálásában, az új- és újra-alapítások érvényre juttatásában. Ezért lehet, és nem csak az ezt a napot lezáró, országos tűzijáték miatt, hogy a legtöbb embert megmozgató nemzeti ünnepünk augusztus 20-a. Amit annak idején egységbe kovácsolt szent királyunk, István, azt a történelem során valamennyi nemzedék kötelességének tartotta, illetve megpróbálta, egyben tartani.

 

Közhelynek tűnhet a közmondás, egységben az erő, de talán soha nem volt annyira fontos ennek a nemzetnek az egység megteremtése, mint manapság, a nemzetállam megmaradása, szuverenitásának megőrzése okán.

 

Így fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette: „államalapító királyunk a kereszténység államvallássá tételével nemcsak utat jelölt ki számunkra, kései utódok számára is, hanem az istenhitben annak a zálogát is megjelölte, ami az egységbe kovácsoltságot tartósan biztosíthatja. Nem csoda, hogy épp ez az ünnep a magunk mögött hagyott, méltatlan időkben, számtalan, erőszaktételnek is felfogható, változáson kényszerült átmenni, és csak a rendszerváltozás után kerülhetett a méltó helyére. Ahogy e szobor felállításának is most jött el a méltó ideje.”


Bekescsaba2

 

A szobor tervpályázatának kiegészítő információjaként olvasható, hogy a művészeti beruházás jelentőségét az 1905-ben felállított Kossuth szoboréhoz lehet hasonlítani. Egész alakos szobrot utoljára 2006-ban, 10 éve helyeztek el: az Andrássy úton található mű Kligl Sándor Kirándulók című alkotása – tudatta Fekete Péter, majd így fogalmazott: „Máté István telitalálat – egyben magas minőséget prezentáló – szoborkompozíciója valóban méltó a megemlékezés szelleméhez, és méltó a szoborállító Békéscsabának a szellemiségéhez. Az önnön történetébe, pontosabban legendájába, ágyazott szabadtéri alkotás az első magyar királyt ábrázolja, aki a kisded Jézust karjában tartó Szűz Máriának ajánlja fel a pápai koronát, a magyar államhatalom talán legfontosabb jelképét. A legendárium szerint mindez, pár nap eltéréssel, 980 évvel ezelőtt, halála napján, augusztus 15-én történt. Azóta tekintjük Mária országának Magyarországot. A magyar államiság, nemzeti identitásunk ettől fogva létezik, századokon átívelve, keresztényi alapokon. Ennek hangsúlyozása, nemzettudatként átélése aligha volt aktuálisabb bármikor, mint éppen ma. Gondolom, ezt aligha szükséges megmagyaráznom – tekintettel az Európát és a tágas világot jellemző és sújtó konstellációkra.”

 

Mostantól Békéscsabán, a Szent István téren Szent István szemet gyönyörködtető, lelket emelő szobra látható, amely Magyarország védőszentjének és az Isten fiának találkozását örökíti me.

 

„Ez az a pont, ahol vissza kell térjek az említett intelmekhez” – jegyezte meg Fekete Péter, hozzátéve: „az apák művének tisztelete, a ránk hagyományozott, hagyományozódott értékek vállalása, esetünkben az évezredes magyar törvénytár alapjainak tiszteletben tartása és tovább éltetése, alkalmazása annak szellemisége megtartásával, új alaptörvények megalkotásával, nemzeti múltunk nemzettudatunkba emelése – számtalan feladatunk közül csak néhány, de a legfontosabbak közé tartozó mozzanat. Az új Szent István-szobor megemlékezés egy államalapító nagy királyról, egyben szakrális pillanata annak a történelmi vállalásnak, amire Szent István élete és műve kötelez bennünket. Meggyőződésem, a mai naptól más érzésekkel lépünk erre a térre. Régi dicsőségünk már nem éji homályban késlekedik többé, itt van velünk, üzenete megtölti a levegőt” – fogalmazott az államtitkár, majd így zárta beszédét: „honalapító királyunk azért munkálkodott, hogy a korabeli Európában megmaradjon Magyarország. Hogy éljen Magyarország. Mivel mással fejezhetném be a mai nap a szoborcsoport leleplezése előtti gondolataimat, mint azzal: Éljen Magyarország!”Forrás: Fekete Péter közszereplő Facebook-oldala

Fotó: MTI/Rosta Tibor

KAD_Kultura_596x90_002

Rethelyi_Miklos_R

2019.08.20

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából hétfőn kitüntetéseket adott át az Országházban.

Kallos_Zoltan_Kulhoni_Magyarsagert_Dijak_atadoja

2019.08.20

Mindannyian az egyetemes magyarság örökösei és hordozói vagyunk – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadóján hétfőn, az Országházban.

MNA2018_2

2019.08.20

A legrangosabb nemzetközi szakmai kitüntetést nyerte el Tokióban a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézet szerkesztésében megjelent Magyarország Nemzeti Atlasza – Természeti környezet című kötet angol kiadása. A nagyméretű, reprezentatív kötet több mint 40 résztvevő közül érdemelte ki az ICA International Cartographic Exhibition Award Winner címet.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma