2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.04.30

Elkezdődtek a Magyar Zene Házának magasépítési munkálatai a világhírű japán sztárépítész, Szu Fudzsimoto tervei alapján. Az intézmény egészen új, huszonegyedik századi lehetőségeket teremthet a zenekedvelő és a magaskultúra iránt elkötelezett közönség számára.

Magyar_Zene_Haza
A Magyar Zene Házának látványterve

„A Magyar Zene Háza a Városliget egy korábban a közönség elől elzárt területén, az egykori Hungexpo-irodaházak helyén épül fel. A fejlesztésnek köszönhetően nem csupán egy különleges épülettel gazdagodik Budapest, de több ezer négyzetméternyi zöldterületet is visszakapnak a parkhasználók” – ismertette a beruházás budapesti sajtótájékoztatóján az építtető Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek. „A napokban befejeződtek a mélyépítési munkálatok és megkezdődött a ház magasépítése, így az épület egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz” – tette hozzá. Kiemelte, hogy a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek minősítette a kivitelezési munkálatokat és a munkaterületet.

„Az intézmény a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló, interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel, valamint az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület térszint alatti része ad majd otthont az interaktív "varázstérnek" és a hangdómnak, a földszinten pedig két előadó- és koncertterem kap helyet” – mondta Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője.

MZH_-_konyvtar
Látványterv a könyvtárról

Tavasszal elkészül a Liget közelében található Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) is, amely Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye lesz raktárokkal, restaurátorműhelyekkel, kutatóintézettel, látogatóközponttal és egy új közparkkal.


Rövidesen az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is befejeződik; idén ősszel Millennium Háza néven nyitja meg kapuit az épület, melyben a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítás és egy századfordulós hangulatú kávézó várja majd a látogatókat. Jövőre a Városligeti Gyermek- és Ifjúsági Színház építése is elindul, 2022-ig pedig megvalósul a Városliget 100 hektáros parkjának teljes kert- és tájépítészeti megújítása.

A Kultúra.hu kérdésére Gyorgyevics Benedek elmondta, hogy a közönség nagyon innovatív épületre számíthat, ezt megerősíti annak ténye, hogy Szu Fudzsimotot a világ egyik leginnovatívabb építészének választotta meg a The New York Times 2013-ban. „Mindegyik Fudzsimoto tervezte konstrukció ikonikus, a városképet meghatározó épület. Fudzsimotonak egy közpark organikus részét kellett megálmodnia, tájba illő épülettestben gondolkodott” – emelte ki.

MZH_-_kulso_3
Látványterv a közparkról

„Az intézményben három fő funkció találkozik majd. Az állandó kiállítótér és időszaki kiállítás terme mellett egy 250 fő befogadására alkalmas szubkulturális rendezvényeknek ideális koncerttér is helyet kap, valamint a tetőtérben interaktív, huszonegyedik századi zenepedagógiai tér létesül, ahol a modern technika minden vívmányát a zene megismerésének szolgálatába állítjuk” – árulta el. „A Magyar Zene Háza nyitott ökoszisztémát jelent, amelynek célja, hogy a hanghoz és zenéhez kapcsolódó élményeket korosztálytól és képzettségtől függetlenül minél szélesebb spektrumban élvezhessék a látogatók” – jegyezte meg.

„A zenetörténeti kiállítástól kezdve az installációkon át az egyéb különlegességekig annyi érdekesség várható majd a házban, hogy nem gondolom, ne találna befogadásra a fiatalabb nemzedékek között” – válaszolta Batta András arra a kérdésre, hogyan fogják majd meg a klasszikus zenét óvatos távolságból szemlélő fiatal korosztályt.

MZH_-_kulso_2
Látványterv az épület előtti parkról

Szerinte a Magyar Zene Háza képviselte tevékenység hiánypótló funkciót tölt be a zenei intézmények között, mivel az ismeretterjesztés szolgálatába is állítható. Ahhoz, hogy a külföldi közönség a későbbiekben megismerje a Magyar Zene Házát, egyrészt terveznek egy jó, kétnyelvű honlapot, másrészt mindenképp szeretnék a kulturális turizmusba beépíteni az ide tervezett programokat. „Elárulom, ilyen jellegű intézményt más országban még nem láttam, ezért meggyőződésem, hogy nagy vonzerővel bír majd a külföldi turisták szemében” – mondta.


A Liget Budapest projekt keretében készülő épületet várhatóan 2021 végén veheti birtokba a közönség.

 

Ayhan Gökhan

Fekete_Peter_Fovarosi_Nagycirkusz_koszonto

2019.07.20

Repülőcirkusz című előadással zárják a nyaralást idén az Erzsébet-táborok lakói. Hat pénteken át, alkalmanként több mint ezren vesznek részt a Fővárosi Nagycirkusz előadásán.

KaslerMiklosFotoThalerTamas

2019.07.19

Kásler Miklós az érintett ágazatok 2020-as költségvetésének főbb számait ismertetve közölte: összesen 592 milliárd forinttal jut több forrás az Emmi által koordinált területekre jövőre, mint az idén.

Petofi_Irodalmi_Muzeum

2019.07.18

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tulajdonosi joggyakorlásába került a média területén dolgozók továbbképzéséért felelős, eddig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) keretein belül működő Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. Erről a PIM főigazgatója beszélt csütörtökön az MTI-nek.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

bukfurdo-001

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma