NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.04

A közösségi aktivitás növelését tűzte ki célul három évvel ezelőtt a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás kiemelt európai uniós projekt. Ennek érdekében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével létrejött projektet megvalósító konzorcium módszertani támogatást és mintát nyújtott a települések és a kulturális intézmények közösségfejlesztő munkájához. Most induló cikksorozatunkban a projekt eredményeiről számolunk be.

egy2

A nyitottabb, aktív és együttműködő társadalom kialakításának érdekében először fogtak össze Magyarországon a múzeumok, a közművelődési intézmények és a könyvtárak módszertani központjai. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében három milliárd forintos támogatásban részesülő Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) projektet megvalósító konzorcium 2016 óta erősíti a közösségi szerepvállalást és a társadalmi aktivitást, mindezek mellett fejleszti a közösségfejlesztés módszertanát, elősegíti a kulturális intézmények nyitottabbá válását, továbbá támogatja a múzeumok, a könyvtárak és a közművelődési intézmények közösségi részvételi alapú működését.

A projekt a kulturális intézményrendszer eszközeivel erősíti az önkormányzatok, a kulturális intézmények és a lakosság közötti kapcsolatokat, ezzel nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy egyre több aktív, a helyi lakosságot megmozgató közösség alakuljon ki. Az így aktivizált csoportok közösségi szerepvállalásával együtt nő az egyéni és a kollektív felelősségvállalás, amely jelentősen hozzájárul a társadalmi egyenlőtlenségek csökkenéséhez, például a szegénység és a kirekesztettség mérsékléséhez, a hátrányos helyzetű csoportok munkapiaci helyzetének javulásához, a fiatalok integrációjához, illetve az időskorúak közösségi tevékenykedésének elősegítéséhez. Mindezekkel együtt pedig nő a társadalmi összetartozás érzete is.

A fenti célok valóra váltásának érdekében az elmúlt három év során a konzorcium létrehozott egy országos kulturális közösségfejlesztő mentorhálózatot, amellyel szakmai-módszertani támogatást nyújt a társadalmi összetartás erősítéséhez és a közösségfejlesztő folyamatok megvalósításához. A fejlesztésbe bevont intézmények, szervezetek szakemberei számára korszerű eszközöket, módszertani segédanyagokat és képzéseket fejlesztett ki, hogy képessé váljanak a helyi kulturális közösség aktivizálására, önkéntes hálózat kialakítására. Hiánypótló módszertani útmutatókat készített és online felületeket alakított ki. Kutatásokat indított, akkreditált képzési programokat és közösségfejlesztést segítő tananyagokat hozott létre, illetve megyei szakmai napokat tartott, és publikációkat jelentetett meg szakfolyóiratokban. Hagyományteremtő céllal életre hívta a Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot, amely az elmúlt három évben országszerte közel ezer települést, és ennél sokkal több közösséget mozgatott meg sokszínű programkínálatával.

A projekt munkatársai az első év alapozó munkáját követően az elért eredményekre épülő konferenciákat és képzéseket szerveztek kulturális szakemberek és a közigazgatásban dolgozók számára.
Mindezek mellett a projekt lehetőséget teremtett arra, hogy a kulturális szakemberek nemzetközi és hazai tanulmányutakon szerezzenek tapasztalatokat és fejlesszék tudásukat. A konzorcium által kiírt pályázat keretében országszerte 25 kulturális szervezet alakította ki adaptálható, modellértékű programját. Közel egy év alatt számos helytörténeti, gasztronómiai és színjátszó, illetve a helyi hagyományok átörökítésével, a régi mesterségek felélesztésével és a generációk közötti tudás átadásával kapcsolatos program valósult meg. Ezeket a mintaprojekteket bármely intézmény/szervezet átültetheti a saját gyakorlatába, megismerésüket kiadványok, rövidfilmek és egy online enciklopédia, a „Cselekvő Közösségek Wiki” segíti.

A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás kiemelt európai uniós projekt elmúlt három évének eredményeként számos kulturális intézmény társadalmiasított formában folytatja tovább működését. Ennek méltányolásaként megalapította a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Közösségi múzeum elismerést, és idén első alkalommal 18 muzeális intézménynek ítélte oda. Az Országos Széchényi Könyvtár által alapított Közösségi részvétellel működtetett szervezet elismerést pedig 20 intézmény kapta meg. A projekt talán legnagyobb eredménye, hogy az ország településeinek csaknem egyharmadát, illetve több ezer kulturális intézményt, közösséget és szakembert ért el sikeresen módszertani fejlesztéseivel, vagy az azokhoz kapcsolódó valamely tevékenysége folyamán.

Számszerűsítve az eredményeket: tevékenysége során a projekt közel 1000 települést ért el, kialakított egy 80 fős mentorhálózatot és csaknem 480 kulturális szakember számára nyújtott közösségi fejlesztésekkel kapcsolatos képzéseket. A program kiemelt eredménye a majdnem 100 szakértő bevonásával kidolgozott 6 módszertani modell, illetve hogy több mint 54 kulturális intézmény közösségi részvétellel folytatja működését.

 

Ugyan a Cselekvő Közösségek projekt szeptember 15-én lezárul, nem tűnik el a kulturális színtérről. Folytatódik népszerű rendezvénysorozata, a Közösségek Hete, amely már több éve megmozdítja az egész országot. Illetve továbbra is működő honlapján elérhetőek maradnak és ingyenesen letölthetők a projekt által készített kutatási jelentések, módszertani útmutatók, jó gyakorlatok gyűjteményei és a szakmai kiadványok.

lablec_v2_002

tuzson-sajttaj

2019.09.16

Harmincnégy budapesti teátrum várja a közönséget kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és számos egyéb programmal a Színházak éjszakáján szombaton, a kulturális örökség napjain tematikus sétákon és tárlatvezetéseken is részt vehetnek az érdeklődők szombaton és vasárnap.

MAGYAR_ZENE_HAZA_kulso_3

2019.09.16

A főváros egyik legkörnyezetbarátabb helye lesz a Városliget a Liget Budapest Projekt elkészültével.

Kepzesek_-_PR_cikk

2019.09.15

Kulturális szakemberek, önkormányzati köztisztviselők és vezetők számára tartott a kulturális közösségfejlesztést segítő képzéseket a Cselekvő közösségek projekt. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) vezetésével, valamint az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével három évvel ezelőtt indult program ezzel is erősítette a kulturális szakemberek közösségi szemléletét, illetve a közösségek bevonásával való működés gyakorlatának megteremtését.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma