NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.07

Újszerű ötletekkel gazdagított közösségfejlesztő modelleket támogatott a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt. 17 megyéből összesen 25 mintaprojekt valósult meg a kiemelt európai uniós programnak köszönhetően.

6_Mintaprojektek_-_PR

A helyi közösségek bevonása, esélyteremtő rendezvények szervezése és a generációk közötti párbeszéd elősegítése volt a célja a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által koordinált mintaprojektek létrehozásának. A szakmai elvárás az volt, hogy a programokat – a Cselekvő közösségek aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) projektben kidolgozott – kulturális közösségfejlesztő módszerek alkalmazásával, a múzeumi, a könyvtári, és közművelődési intézményekkel közösen kell megvalósítani. Szempont volt még a helyi értékek erősítése, a társadalmi részvétel és a lokális identitástudat növelése, illetve a helyi gazdaság és a kulturális turizmus innovatív módszerekkel való fejlesztése. Mindezek tükrében a végső célkitűzés az volt, hogy az önkormányzatok, a kulturális intézmények, a civil szervezetek és a lakosság körében elinduljon a közösségért való felelősségtudatos együttgondolkodás, amelynek eredményeként az ipar- és a képzőművészet, valamint a digitális technika bevonásával létrejön, vagy megerősödik a települések fejlődését is elősegítő helyi kreatív ágazat.


A pályázat keretösszege 17 megyéből 25 mintaprojekt megvalósítását tette lehetővé. A szakmai ajánlatok értékelését a Cselekvő közösségek projektben együttműködő három kulturális intézmény egy-egy kijelölt tagjából álló bizottság végezte. A kiválasztott programokban a projekt szakemberei által kidolgozott módszertanok közül legalább egyet alkalmazniuk kellett a támogatás elnyerőinek. Ennek érdekében 3 szakmai műhely alkalmával vehettek részt módszertani tanácsadáson, illetve területi szakmai rendezvényeken kaptak támogatást. A mintaprojektben résztvevőknek a megvalósítást – annak tartalmát, eredményeit – két kisfilmben és egy kiadványban kellett bemutatniuk azért, hogy más közösségeknek, szervezeteknek jó példával szolgáljanak, és akár fel is használhassák azokat adaptációs, fejlesztési, illetve oktatási céllal.


Az ország különböző részein széles spektrumban, sokszínű mintaprojekteket valósítottak meg a résztvevők. Az intézményi, társadalmi összefogás szép példáival szolgáló programok a helyi értékek figyelembevételével, többek között hagyományőrző, nemzetiségi, kulturális, esélyegyenlőségi, önkéntességi és helytörténeti alapokra épültek. Egyedi, kreatív megoldások is gyakran születtek. Háromnapos székely-palóc lakodalmat tartott például a palóc hagyományokat ápoló, Nógrád megyei Varsány, valamint testvértelepülése, az erdélyi Homoródkarácsonyfalva. A két település kapcsolatát is erősítő, hagyományőrző rendezvény együttesen mutatta be ugyanazon népszokás hasonlóságait és különbözőségeit. Az esküvőn megelevenedtek mindkét térség tradíciói, a vőlegényes és a menyasszonyos ház előkészületeitől kezdve, a szertartáson és a hagyományos ételeken keresztül, egészen az éjszakába nyúló mulatságig. Habár az esemény és a helyszínek önmagukban is hagyományőrző és értékteremtő szereppel bírtak, kiállítások is segítették megidézni a régi idők lakodalmait.


A múlt tradicionális felelevenítésével szemben voltak, akik a modern technika eszközeit hívták segítségül. A CsongrádON – Városismereti kalandjáték a fiatalabb korosztályt célozta meg. A szervezőknek a programmal közel 50 diákot sikerült mozgósítaniuk, akik megismerték a városhoz kapcsolódó történeteket, legendákat a kalandos feladat megoldása közben. A játék kerettörténetét egy szakmai csoport határozta meg, ehhez kellett a résztvevőknek kiscsoportos foglalkozásokon forgatókönyveket írniuk. A feladat folyamán felidézték többek között a leányegyletben történt robbantást, Attila király sírjának történetét, az Ellés-parti monostor szarvasait, Csongrád ’56-os eseményeit és Kossuth Lajos leveleit is. Az elkészült jeleneteket előbb prezentáción keresztül mutatták be a diákok, később pedig a jeleneteket egy történetté összefésülve, helyi amatőr színészek szereplésével leforgatták a közösen megalkotott filmet. Tiszanána a gasztronómiai értékeibe nyújtott betekintést a mintaprojekten keresztül. A településen közkedvelt hagyományos, mézből készült ételek receptjeit válogatták össze a nagyszülők régi szakácskönyveiből a szerkesztők. De a mintaprojektek sokféleségét mutatja többek között a gánti bányászemlékek ápolása, a „Vándorló Bográcsok” kulturális és gazdasági együttműködés, és a lakosságszám növekedését megcélzó kiscsőszi, „Kapaszkodj meg ebbe a földbe erősen, magyarom” című program.


A 25 mintaprojekt kisfilmjét és kiadványait megtekinthetik a cselekvokozossegek.hu/hirek-esemenyek/mintaprojektek weboldalon, illetve a nemrég megjelent Kulturális közösségi mintaprojektek című kötet is bemutatja a példa értékű jó gyakorlatokat.


lablec_v2_002

fulop_krisztina

2019.09.19

Átadták Az év belsőépítésze 2017-2018 díjat csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az idén 20 éves, magánalapítású elismerést Fülöp Krisztina kapta az Örkény István Színház belső átalakításáért.

o_versvandor-2019_2

2019.09.19

A Radnóti Miklós emlékére rendezett verszarándoklat, amely három határon is átkel és mindenhol a magyar közösséget érinti, nemcsak a múltról szól, hanem a jövőről is – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI-nek, a költő születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából indított verszarándoklat horvátországi állomásán, Darázson.

Lazar_Ervin_Program_20190918-8494

2019.09.18

Már regisztrálhatnak a Lázár Ervin Programban részt venni kívánó előadóművészeti szervezetek; az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított programja minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Duo_Aliada_c_Maria_Jarzyna

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma