Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.07.26

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottságának elnöke is részt vesz a 24. alkalommal rendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Július 26-án a nyári fesztiválokról szóló kerekasztal-beszélgetésen vesz részt, a zárónapon pedig az idén 20 éves Nemzeti Kulturális Alapról tart előadást.

A rendezők meghívására ebben az évben is néhány napot a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tölt L. Simon László, az Országgyűlési Kulturális- és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke.

lsimonlaszlo
(Forrás:hirado.hu)

Július 26-án 17.00 órakor a Magyar Teátrum Színházi Sátorban részt vesz a „Fesztivál: szórakoztatás és/vagy kultúra” című szakmai kerekasztal-beszélgetésen. Beszélgetőtársak lesznek: Böszörményi-Nagy Gergely, a Tranzit Fesztivál, Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok, Grubisics László, a sepsiszentgyörgyi Szent György Napok, Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor és Jakab Attila, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem szervezője, valamint Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója.


L. Simon László másnap, a fesztivál zárónapján a Cseh Tamás Sátorban, a kultúra.hu rendezvényhelyszínén, az idén 20 éves NKA működéséről, történetéről és pályázati lehetőségeiről beszél majd.

Kulcsszavak:

Roma_nok_kultura_banner_002

big

2019.06.23

A 2013-ban indult vizsgálatok során egy türbe, egy dzsámi és a derviskolostor nagyobbik részét tárták fel. A türbét és a dzsámit körbeölelő kolostorépület déli szárnyának feltárási munkái zajlanak jelenleg.

Nagykapos_1

2019.06.23

Jótékonysági futóverseny résztvevőit köszöntötte, valamint a Herczegh Géza Emlékév keretében meghirdetett történelmi-irodalmi esszépályázat díjait adta át Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége vasárnap a szlovákiai Nagykaposon.

skanzen

2019.06.23

Magyar Örökség Díjat vett át a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton a Magyar Tudományos Akadémia) dísztermében.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

babszinhaz

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma