15_eves

2013.01.28

Az eddigi tapasztalatok szerint sikeres volt a megyei kulturális intézményrendszer 2012 végi átalakítása, így a kormányzat reményei szerint hosszú távon működőképes új modell jött létre – mondta el Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
Hammerstein Judit kiemelte: történelmi átalakítást hajtottak végre, amelynek során az új jogszabályi és a pénzügyi hátteret is sikerült megteremteni, így akár évtizedekig megnyugtató keretek között működhetnek a megyei kulturális intézmények. A törvénymódosítások után létrejött modell lényege, hogy a megyei hatókörű múzeumok és a megyei könyvtárak a megyei jogú városok (továbbá a múzeumok esetében Tata és Szentendre) fenntartásába kerültek, az eddigi múzeumi tagintézmények fenntartói pedig néhány kivétellel azok a települések lettek, ahol azok elhelyezkednek. Tizenhárom múzeumi egység állami fenntartásban marad, elsősorban a nemzeti identitás szempontjából kiemelt jelentőségük miatt. Ezek nem önálló intézményekként, hanem országos múzeumok filiáléiként működnek tovább. Bár a megyei muzeális szervezetek így felbomlottak, a megyei hatókörű múzeumok ezentúl is szakmai háttértámogatást nyújtanak a megye többi múzeumi egységének, továbbra is lesz állami feladatkörük – például a régészeti feltárások megszervezése, a továbbképzés, a szakmai tanácsadás –, és erre központi forrást is kapnak – közölte a helyettes államtitkár.
 
A könyvtárak esetében egyszerűbb volt a helyzet: az egykori megyei könyvtárak a megyei jogú városok fenntartásába kerültek, és amennyiben ott városi könyvtárak is működtek, azok beolvadtak a megyei intézménybe. Ezek a megyeszékhelyek ellátásán túl megyei feladatokat is kapnak, többek között a kistelepülések könyvtári szolgáltatásának megszervezését, így egyetlen kistelepülés sem marad könyvtári szolgáltatás nélkül – hangsúlyozta. Hammerstein Judit elmondta, hogy a megyei feladatellátást a könyvtárak tekintetében is az állam finanszírozza, ezt a támogatást egészíti ki a város a tipikusan városi feladatok ellátásának biztosításával. A levéltárak helyzetét külön törvénymódosítás rendezte: a megyei levéltárak a Magyar Nemzeti Levéltárba (MNL) tagozódtak be, létrehozva ezzel egy teljesen új, mintegy 700 munkatársat foglalkoztató struktúrát, amely több mint 10 ezer közigazgatási egység anyagát dolgozza fel.
 
A helyettes államtitkár a közművelődési intézményhálózatról is szólt: a megyei szint mint módszertani feladatkör állami fenntartásba került az átalakuló Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézeten keresztül, amelynek az lesz a dolga, hogy a közművelődési feladatellátást módszertani szempontból újragondolja, megyénként négyfős módszertani egységek felállításával. Ez a gyakorlatban többek között tanácsadást, háttértámogatást, a képzések megszervezését jelenti – jegyezte meg. Mint hozzáfűzte, az intézményeket fenntartóként vették át a települések, de az ingatlanok állami tulajdonban maradtak. A könyvtári területen azonban a működéshez szükséges ingóságok, dokumentumok tulajdonjoga az átvevő városokhoz került. A települések feladata most az, hogy megkössék a vagyonkezelői szerződéseket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel. A jövőben persze érdemes elgondolkodni azon, hogy az ingatlanátadás is megtörténjen – vetette fel.
 
 Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár
 
Hammerstein Judit elmondta: a megyei hatókörű múzeumok idén 2,4 milliárd forintos állami feladat-támogatásban részesülnek, az állami fenntartásban maradó 13 múzeumi egységre 700 millió jut, a könyvtárak pedig 2,85 milliárd forintot kapnak azon az 1,7 milliárdon felül, amit a kormány a kistelepülési feladatellátás finanszírozására különített el. Fontos eredmény továbbá, hogy sikerült visszaállítani az önkormányzati kulturális normatívát, így az állam céltámogatást ad az intézmények fenntartására – emelte ki. A Nemzeti Levéltár esetében 2,2 milliárd forint jut a megyei levéltári intézmények működtetésére, és további 120 millió az üzemeltetési többletköltségekre. Az összköltségvetés tehát lényegesen magasabb lesz a tavalyinál, az MNL így megkezdheti a megyei intézmények között meglévő különbségek kiegyensúlyozását mind költségvetési, mind szakmai szempontból – közölte. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: az átadás-átvételkor a kulturális kormányzat azzal, hogy a rendkívül feszes határidőket tartani tudta, nagyon komoly teljesítményt nyújtott. A nyári kormánydöntés szerint az érintett 111 önkormányzattal november végéig kellett lefolytatni az átadás-átvételi tárgyalásokat, december 15-ig pedig meg kellett kötni az átvételi megállapodásokat, annak érdekében, hogy január 1-jétől már az új rendszer működhessen.
 
„Az a tapasztalatunk, hogy az intézmények és az önkormányzatok hozzáállása alapvetően pozitív volt, hiszen a helyiek korábban is ismerték és használták mind a megyei könyvtárak, mind a múzeumok szolgáltatásait. Különösen a kisebb önkormányzatok számára jelentett nagy előrelépést egy-egy muzeális intézmény átvétele, hiszen a települések ezzel is erősíthetik a lokális értékek védelmét. Egyértelmű elutasítással egy esetben sem szembesültünk, minden önkormányzat az átalakítás és az intézményrendszer jelentőségéhez mérten kezelte az ügyet” – számolt be az új rendszer fogadtatásáról Hammerstein Judit. Hozzáfűzte továbbá: a törvénymódosítás régóta húzódó szakmai kérdések megválaszolására is lehetőséget teremtett, például a múzeum fogalmának újragondolására, illetve a módszertani megújulásra.
 
Természetesen nehézségek is felmerültek – ismerte el Hammerstein Judit. Most összesítik például, hogy a megyei intézményfenntartó központok által működtetett rendszer után milyen kötelezettségvállalások maradtak, amelyeknek rendezésére akár külön kormányzati intézkedésre is szükség lehet. „A kezdeti aggodalmak óta a szakma álláspontja is változott, ebben az is szerepet játszott, hogy minden lépést széleskörű szakmai egyeztetés előzött meg. Hogy a fenntartóváltás irányát illetően végül jó döntés született, abban megerősítettek minket az átadás-átvételi tárgyalások is, melyek többségét személyesen vezettem” – értékelte a tapasztalatokat a helyettes államtitkár.
 
(Forrás: MTI/Kultúra.hu)
(Fotó: Józsa Dénes)

KAD_Kultura_596x90_002

Mukli_Gyula_foto_Berenyi_Gyula_002

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából a Nemzeti Filharmonikusok három tagja: Boros Sándor, Mukli Gyula és Mali István állami elismerésben részesült.

keszul_a_labbeli_3

2019.08.18

Szombattól keddig mintegy ezer kézműves mester mutatkozik be a budai Várban. A díszvendég Japán, kiemelt téma a lábbeli készítés.

Kolozsvaron_felavattak_David_Ferenc__szobrat

2019.08.17

Felavatták Dávid Ferencnek, az unitárius egyház alapítójának egész alakos szobrát szombaton Kolozsváron. Gergely Zoltán szobrászművész alkotását a belvárosi unitárius templom és a János Zsigmond Unitárius Kollégium között kialakított kis téren állították fel.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma