NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.05.19

Az olimpiai sikereknek köszönhetően az 1930-as évekre Magyarországon is időszerűvé vált, hogy megépüljön az első fedett sportcsarnok. Az 1941-re elkészült Nemzeti Sportcsarnokban a magyar sportolókat, legendákat, példaképeket végre élőben lehetett megcsodálni, így évekig telt házzal üzemelt.

dombormu
A szerző felvétele

 

A ma is működő, Gerevich Aladár hétszeres olimpiai bajnok kardvívó nevét viselő sportlétesítményt a Budapest100 civil városi ünnep keretében is bemutatták, hiszen az idei programban az éppen centenáriumát ünneplő Bauhaus iskola elvei alapján készült modern épületek kerültek a középpontba. Az épületbejárást dr. Szabó Lajos és György Imre vezette.


gerevich_aladar_nemzeti_sportcsarnok1
A szerző felvétele

A sportcsarnok helyén korábban lóversenypálya állt, 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején pedig beszántották a pályát, mint „polgári csökevényt”. Az istállók azonban nagyrészt megmaradtak, és egészen a Budapest Sportcsarnok 1982-es felépítéséig használták a rendőrlovak lakhelyéül.


A lóversenypálya megüresedett helyén gyeplabdapálya, majd később a Postás Egyesület sporttelepe működött, mígnem a 30-as évek végén felmerült egy nagy budapesti sportkomplexum terve, hiszen a fővárosban nem volt semmilyen fedett, sportolásra alkalmas csarnok. 1939-ben írták ki a pályázatot az Istvánmezőn található üres területre, a cél egy nagy központi és mellékcsarnok megépítése volt.


tervpalyazat
Rimanóczy tervpályázatának modellje, lent középen a megépült Sportcsarnok
Forrás: wikipédia.org

A pályázatot id. Rimanóczy Gyula nyerte, aki a magyar modernista avantgárd építészet kimagasló alkotója volt, ő tervezte korábban a Pasaréti és a Bosnyák téri templomokat is.


Először a kisebb mellékcsarnok megépítésére került sor, amelyet 1941 december 6-án, Miklós napon adtak át, nem véletlenül. Az első névadó maga a kormányzó volt, a tervezett – és soha meg nem valósult teljes – épületkomplexumot róla nevezték volna el. Így a ma is álló csarnok a Horthy Miklós Nemzeti Sportcsarnok Kiscsarnoka nevet kapta. A további létesítmények megépítését azonban a háború ellehetetlenítette.


Istvanmezei_ut_3-5._Nemzeti_Sportcsarnok
Istvánmezei út 3-5. Nemzeti Sportcsarnok 1942-ben. Jobbra a Rózsafüzér Királynéja-templom
látszik a Thököly úton. Forrás: Fortepan


A vasbeton szerkezetes épületet az art deco stílus jellemzi: a kapuktól a lépcsőkorlátokig, a fa széksoroktól a feliratokig minden eredeti szépségében maradt fenn.


A csarnok különleges ékessége a főbejárat fölötti dombormű (relief), amely Kocsis András szobrászművész munkája. A sport születését és fejlődési fázisait ábrázolja a kezdetektől a „modern” sportágakig. Az art deco stílusnak megfelelően az embereket egyiptomi pózban jeleníti meg, vagyis a testet szemből, a fejet oldalirányból ábrázolja.

 

Kocsis_Andras_dombormuve
Kocsis András domborműve (1942)
Forrás: Fortepan


A sportcsarnokban megrendezett első esemény egy magyar-olasz ökölvívó találkozó volt, amelyet a magyarok nyertek pontozással, 12:4 arányban. Ma már elképzelhetetlen, hogy egy válogatott ökölvívó mérkőzés olyan jelentőséggel bírjon, hogy egy új sportlétesítmény avatóeseménye legyen. Abban az időben viszont az ökölvívás nagyon népszerű volt, még egy csapatbajnoki forduló jegyeiért is hajnaltól álltak sorba az emberek – nem nehéz elképzelni, hogy egy válogatott mérkőzést milyen nagy érdeklődés övezett.


papp-laszlo-boksz-okolvivas1
Papp Laci
Forrás: ntf.hu


Ebben a csarnokban került sor Papp László háromszoros ökölvívó olimpiai bajnokunk legendás első mérkőzésére is, amikor a nézőtérről hívták le bokszolni, mivel a neves csepeli Bicsák Gyulának nem jött el az ellenfele. Az ifjú Papp Laci engedett az unszolásnak, és mindenki meglepetésére meg is nyerte a meccset. Négy nap múlva már újból a Nemzeti Sportcsarnokban lépett szorítóba, élete első válogatott szereplésekor osztrák ellenfele kénytelen volt feladni az egyoldalú küzdelmet. Új legenda született!


A Nemzeti Sportcsarnokban gyakran rendeztek tornaversenyeket is, itt készült a legendás felvétel Keleti Ágnesről, aki csodálatos hajlékonyságát 98 éves korára is megőrizte. Ma ő a legidősebb élő nyári olimpiai bajnok az egész világon.


Keleti_Agnes
Nemzeti Sportcsarnok, női tornaverseny, 1949. Keleti Ágnes későbbi olimpiai bajnok tornásznő.

A képen felismerhetők a Nemzeti Sportcsarnok ma is meglévő fa széksorai. Forrás: Fortepan


Az itt megrendezett világesemények közül kiemelkedett az 1950-es asztalitenisz világbajnokság, az 1955-ös férfikosárlabda-Európa-bajnokság és az 1959-es vívó világbajnokság, ahol számos hazai sikernek tapsolhattak a nézők.

 

Nem csupán a sport, hanem a politika is gyorsan birtokba vette a létesítményt, hiszen 2000 fős férőhelyével jó ideig ez volt a legnagyobb csarnok az országban. Többek között itt tartották meg 1948-ban a Magyar Dolgozók Pártjának alakuló ülését is.


A_budapesti_partaktiva_ulesen_1956._majus_18-an.
A szónok Rákosi Mátyás, a budapesti pártaktíva ülésén 1956. május 18-án.
Forrás: Fortepan


Mára már sajnos nagymértékben csökkent a Sportcsarnok jelentősége, mivel a mai kor biztonsági előírásai miatt a küzdőtér túlságosan kicsivé vált bizonyos sportversenyek megrendezéséhez. Így ma már csak néhány sportág képviselői tudják használni a létesítményt, az utóbbi időben közülük is leginkább a vívók vették birtokukba. Az évek során két kisebb csarnokkal is kiegészült az épület, amelyben vívók százai edzenek nap mint nap.


kabos-endre-gerevich-aladar
A legendás Gerevich Aladár


Nem véletlen, hogy a csarnok jelenleg is egy vívó nevét viseli: 2010-ben, születésének 100. évfordulóján hazánk legeredményesebb – 7 olimpiai bajnoki címmel rendelkező – olimpikonja után kapta a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok nevet. Gerevich Aladár első bajnoki címét 1932-ben nyerte Los Angelesben, és 1960-ban Rómában – 50 éves korában(!) – még tagja volt az aranyérmes kardcsapatnak.


Remélhetőleg a jövőben is számos kulturális és társadalmi rendezvénynek tud helyt adni – a sporteseményeken túl – ez a rendkívül elegáns, páratlan épület.


Budai Kriszta


Nyitókép: Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász a Nemzeti Sportcsarnokban 1976-ban.

_d0a8875__copy__600x407

2019.09.23

Idén a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szent István Király Múzeum programjait ismerték el Múzeumpedagógiai Nívódíjjal a 17. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, szeptember 23-án Szentendrén.

o_junior-prima-andras-orsolya

2019.09.21

Tíz tehetséges 30 év alatti művésznek adták át a 2019-es Junior Prima díjat Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában pénteken Budapesten.

Gul_Baba_Fesztival_-0250_R

2019.09.21

A Gül baba türbéjénél rendezett fesztiválon vasárnapig kerekasztal-beszélgetésekkel, felolvasóesttel, kézműves programokkal és koncertekkel is várják a látogatókat.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma