Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.01.28

A Pulszky Társaság állásfoglalása L. Simon László azon kezdeményezésével kapcsolatban, miszerint a jövőben a kulturális intézmények vezetőinek kinevezése esetén nem lenne kötelező a pályáztatás.
Az elmúlt napokban egyre nagyobb hullámokat ver L. Simon László kultúráért felelős államtitkár azon felvetése, hogy meg kellene szüntetni a kulturális intézmények vezetői állásának kötelező pályáztatással való betöltését. Ha jól értjük, arról van szó, hogy a fenntartó (kinevezésre jogosult) maga dönthesse el, akar-e pályázatot hirdetni vagy sem.
 
Miután az elmúlt években számtalan esetben és helyen tapasztaltuk a pályáztatás teljes formalitását, illetve azt, hogy a felkért szakmai bizottságok véleményét a fenntartó figyelmen kívül hagyta, a törvény módosításának szándékával és irányával egyetértünk.
 
Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a módosítás során az alábbiakat is rögzítse a jogszabály:
 
1. A fenntartó tegye közzé elvárásait (ugyanúgy, mint a pályáztatásnál), a kinevezni kívánttól pedig szakmai és vezetői programot kérjen be a kinevezés előtt, amit az intézmény dolgozói ismerhessenek meg és véleményezhessenek;
 
2. A területért szakmailag felelős miniszternek a kinevezni szándékozott személyével való egyet nem értése esetén legyen kötelező a pályázat kiírása;
 
3. A kinevezés időtartamának lejárta után a fenntartó – az intézmény munkatársainak véleményét is kikérve – nyilvánosan értékelje a vezető munkáját, ennek alapját a kinevezés előtt készített program képezze;
 
4. Amennyiben a fenntartó a pályáztatás mellett dönt, csak kivételesen és külön megindokolva hozhasson olyan döntést, amely ellentétes a szakmai bizottság javaslatával.
 
Üdvözöljük L. Simon László kezdeményezését, hogy a tervezett változtatást az érintett területek szakmai szervezeteivel meg kívánja vitatni és várjuk az erre vonatkozó meghívást.
 
A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Választmánya nevében:
 
Dr. Deme Péter elnök 

Erdi_Tamas_

2019.06.17

Több mint 60 programot kínál a Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivál, amely július 12. és augusztus 30. között várja a közönséget több helyszínen.

kasler

2019.06.14

Június 2. és 8. között hét magyarországi színházi társulat tartott előadásokat erdélyi városokban nagy sikerrel, a produkciók tematikája is kifejezte a magyarság összetartozását, élni akarását és a közös keresztény hitet.

Tersanszky_Jozsi_Jenore_emkekeztek

2019.06.14

Megemlékezést tartottak csütörtökön Tersánszky Józsi Jenő halálának 50. évfordulója alkalmából a budapesti Farkasréti temetőben.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Peller-Szendy

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma