15_eves

2013.01.28

A Pulszky Társaság állásfoglalása L. Simon László azon kezdeményezésével kapcsolatban, miszerint a jövőben a kulturális intézmények vezetőinek kinevezése esetén nem lenne kötelező a pályáztatás.
Az elmúlt napokban egyre nagyobb hullámokat ver L. Simon László kultúráért felelős államtitkár azon felvetése, hogy meg kellene szüntetni a kulturális intézmények vezetői állásának kötelező pályáztatással való betöltését. Ha jól értjük, arról van szó, hogy a fenntartó (kinevezésre jogosult) maga dönthesse el, akar-e pályázatot hirdetni vagy sem.
 
Miután az elmúlt években számtalan esetben és helyen tapasztaltuk a pályáztatás teljes formalitását, illetve azt, hogy a felkért szakmai bizottságok véleményét a fenntartó figyelmen kívül hagyta, a törvény módosításának szándékával és irányával egyetértünk.
 
Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a módosítás során az alábbiakat is rögzítse a jogszabály:
 
1. A fenntartó tegye közzé elvárásait (ugyanúgy, mint a pályáztatásnál), a kinevezni kívánttól pedig szakmai és vezetői programot kérjen be a kinevezés előtt, amit az intézmény dolgozói ismerhessenek meg és véleményezhessenek;
 
2. A területért szakmailag felelős miniszternek a kinevezni szándékozott személyével való egyet nem értése esetén legyen kötelező a pályázat kiírása;
 
3. A kinevezés időtartamának lejárta után a fenntartó – az intézmény munkatársainak véleményét is kikérve – nyilvánosan értékelje a vezető munkáját, ennek alapját a kinevezés előtt készített program képezze;
 
4. Amennyiben a fenntartó a pályáztatás mellett dönt, csak kivételesen és külön megindokolva hozhasson olyan döntést, amely ellentétes a szakmai bizottság javaslatával.
 
Üdvözöljük L. Simon László kezdeményezését, hogy a tervezett változtatást az érintett területek szakmai szervezeteivel meg kívánja vitatni és várjuk az erre vonatkozó meghívást.
 
A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Választmánya nevében:
 
Dr. Deme Péter elnök 

KAD_Kultura_596x90_002

Mukli_Gyula_foto_Berenyi_Gyula_002

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából a Nemzeti Filharmonikusok három tagja: Boros Sándor, Mukli Gyula és Mali István állami elismerésben részesült.

keszul_a_labbeli_3

2019.08.18

Szombattól keddig mintegy ezer kézműves mester mutatkozik be a budai Várban. A díszvendég Japán, kiemelt téma a lábbeli készítés.

Kolozsvaron_felavattak_David_Ferenc__szobrat

2019.08.17

Felavatták Dávid Ferencnek, az unitárius egyház alapítójának egész alakos szobrát szombaton Kolozsváron. Gergely Zoltán szobrászművész alkotását a belvárosi unitárius templom és a János Zsigmond Unitárius Kollégium között kialakított kis téren állították fel.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma