NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2015.11.19

A jövőben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) is szerepet kap a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) működésében - tartalmazza a több kulturális törvény módosítását kezdeményező előterjesztés az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkárának ismertetése szerint. Hoppál Péter hozzátette: a múzeumok működését és filmkészítéssel kapcsolatos deregulációt is tartalmaz a javaslat.

Az államtitkár nagyszabásúnak nevezte azt a lépést, amellyel az MMA nagyobb szerephez jut a kultúra fennmaradását célzó források felhasználásában. Alaptalannak nevezte a korábban a médiában megjelenő aggályokat, mint fogalmazott, kultúrharc helyett okos és előrevivő kompromisszumokat szolgál a változtatás, amely az NKA-t is megerősíti.


A részletekről elmondta: az alap alelnökét a miniszter, az MMA elnöke véleményének kikérése után nevezi ki legfeljebb négy évre. Az NKA bizottság éves munkatervét a jövőben az MMA elnökének is jóvá kell hagynia.


DSC_3333_Copy


Az államtitkár szerint az eltérő szakmai álláspontok érvényesülését biztosítja, hogy az állandó szakmai kollégiumok létrehozását megelőzően a miniszter kikéri az MMA elnökének véleményét. A művészeti szakmai kollégiumok vezetőit is az MMA elnökének egyetértésével nevezi ki a tárcavezető, és a tagok egyharmadát is a művészeti akadémia javaslata alapján nevezi ki. 


A nem művészeti állandó szakmai kollégiumok esetében a miniszter szintén biztosítja az MMA részvételét de más arányban. A támogatási arányokról a bizottság a miniszter és az MMA elnökének egyetértésével dönt.


DSC_3403_Copy


A muzeális intézményekről és könyvtárakról szóló törvény változtatása érinti a könyvtári dokumentumok nyilvántartását, a köteles példányok szolgáltatását, a muzeális intézmények gyűjtőterületét - ismertette, és szólt az archiválási kötelezettségről is.


Kifejtette: a múzeumok tevékenysége a működési engedélyükben rögzített gyűjtőterületre korlátozódik, ezzel biztosítató az összehangolt működés. Bizonyos esetben azonban a gyűjteménygyarapítás érdekében azon kívül is lehetséges tárgyak megszerzése, például aukción. Emellett az intézményeknek digitalizálási stratégiát is készíteniük kell.


A filmkészítéssel kapcsolatban - egyéb jogszabályok életbelépése miatt - hatályon kívül helyezik az 1970-ben Magyarország és Franciaország között született egyezményt.


Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond

Lazar_Ervin_Program_20190918-8494

2019.09.18

Már regisztrálhatnak a Lázár Ervin Programban részt venni kívánó előadóművészeti szervezetek; az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított programja minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe.

HETEDIZIGLEN_MNL_Csalad_-_tortenet_-_kutatas_Szabo_Dorottya_es_Retvari_Bence

2019.09.18

Családtörténet-kutatásra várják az érdeklődőket a levéltárak országszerte kurzusokkal, kiadványokkal és levéltár-pedagógiai órákkal a Hetedíziglen elnevezésű projekten.

tuzson-sajttaj

2019.09.16

Harmincnégy budapesti teátrum várja a közönséget kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és számos egyéb programmal a Színházak éjszakáján szombaton, a kulturális örökség napjain tematikus sétákon és tárlatvezetéseken is részt vehetnek az érdeklődők szombaton és vasárnap.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma