NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.06

Immár második alkalommal rendezte meg a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az ArtKert összművészeti fesztivált, ahol 2019. augusztus 30. és szeptember 1. között közel háromezren, háromszor annyian fordultak meg, mint a tavalyi év debütálása során.

thumbnail_image001

A látogatók a könnyűzenei koncertek és kiállítások élményei mellett nem tértek haza üres kézzel: soha ennyien nem készítették még el szentendrei programjaink során saját festményüket, ékszerüket, szitanyomott mintájukat. Ráadásul először rendeztek színházi előadást is a MANK Galériában.

A fesztivál lehetőséget adott arra, hogy a látogatók megismerkedjenek a Szentendrei Régi Művésztelep alkotóival. Knyihár Amarilla és Nagy Barbara segítségével a szabadban festhettek az alkotni vágyók, akik kipróbálhatták az akril- és az olajfestéket, és még haza is vihették a kert által ihletett vászonképeiket. A szombati és a vasárnapi városi művészeti séták során megidézték az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is. Szó volt a Ferenczy-család Szentendréhez fűződő viszonyáról és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. Az érdeklődők többek műtermébe is bepillanthattak a szentendrei művészeti séta után: Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Knyihár Amarilla, Krizbai Sándor és Nagy Barbara várta a látogatókat.

thumbnail_image003
Látogatók Aknay János műtermében

A több mint száz éve működő művésztelep ősfáinak árnyékában 2400 látogató vett részt a különböző művészeti workshopokon: a három nap során izgalmas tippeket kaptak a portréfotózásra Eifert János fotóművésztől, kipróbálhatták a fotózás archaikus technikáját, szitanyomással a legkülönbözőbb mintákból készíthettek képeket, kollázsokat. És habár forrósággal búcsúzott tőlünk az idei nyár, látogatók tömege állt a foglalkozásokat tartók körül, és valósították meg saját kreatív elképzeléseiket.

thumbnail_image005
Művészeti séta Szentendrén

Három kiállítás is várta az érdeklődőket az ArtKert fesztiválon: a MANK Galériában kortárs magyar fotográfiákban köszönt vissza a táncművészet a TáncKépek című tárlaton, miközben a galéria mögött, a Szentendrei Régi Művésztelepen a Szobrok a kertben című kiállításon kortárs szobrászművészek alkotásait lehetett megtekinteni. Ideiglenes kiállítást nyitott a Művésztelep Jeges Ernő Műtermében a Cseh Tamás Archívum, hiszen fotókból, grafikákból, plakátokból készült válogatással, valamint archív felvételekkel idézte meg az énekest. Továbbá, meglepve a szervezőket is, saját fotóiból rendezett a kertben kiállítást a TáncKépek című tárlatot is rendező Eifert János.

thumbnail_image007


Először tartottak színházi előadást a MANK Galériában: a Tudás Hatalom társulata jóvoltából sikeres hazai bemutatót és több berlini előadást követően a szentendrei MANK Galériába érkezett a Cigány magyar című darav. A fiatal roma művészekből álló, hat éve alakult csoport tagjai ezúttal saját emlékeiket dolgozták fel a teltházas eseményen.

 thumbnail_image009

A szombat esti könnyűzenei koncertek a Hangfoglaló Program közreműködésével a fiatalokat megszólítva zenével töltötték meg a kertet: a Carson Coma és a Mörk mellett a Blahalouisiana lépett színpadra. Utóbbi, határon túl is rendszeresen koncertező zenekar éppen a koncert harmadnapján jelentkezett újabb lemezzel.

thumbnail_image011
Az esti koncertek a Hangfoglaló Program támogatásával érkeztek a Művésztelepre

Vasárnap délután A kert költészetté emelése címmel tartottak irodalmi délutánt a Régi Szentendrei Művésztelep kertjében. Az inspiráló helyszín kínálta a rendezvény témáját is: három meghívott vendég (Farkas Wellmann Éva költő, Novák Zsüliet író és Király Farkas költő, író) mesélt személyes hangú vallomásokban a kerthez, a természethez, illetve a saját „belső kertjükhöz" fűződő kapcsolatról. A fellépők megvitatták az alkotói lét napi problémáit, a születési hely (a gyermekkor kertje) meghatározó szerepét, az írás rendező, összetartó erejét is. A történeteket irodalmi részletek színesítették: a művészek a legfrissebb munkáikból olvastak fel verseket, prózákat, valamint két megzenésített verset is meghallgathattak a résztvevők. Az irodalmi műsort Mirtse Zsuzsa, a MANK művészeti tanácsadója vezette.

thumbnail_image013
Megtelt a Szentendrei Régi Művésztelep kertje

Este aztán Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János estje Cseh Tamást idézte meg. Az egykori alkotótársak egy igazán különleges műsorral álltak színpadra, amelyet Cseh Tamás emléke ihletett, de saját és közös szerzeményeikkel együtt adott teljes élményt. Az előadást megelőző – fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Kultúra.hu által szervezett – beszélgetésben Bereményi Géza elmondta: néhány héten belül befejezi készülő önéletrajzi regényét, amely A magyar Copperfield címmel lát napvilágot, Másik János pedig arról mesélt, hogy az Európa Kiadó után is van élet: hamarosan megjelenik új lemeze, és várhatóan még idén egy verseskötet is debütál.

 

A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztiválhoz csatlakozott ArtKert összművészeti fesztivál programjain túl a MANK a szentendrei Fő téren található ÚjMűhely Galériájában is szerevezett programokkal:: a Dialógusok – Polilógusok című kortársékszer-kiállításon tartott tárlatvezetés, a kiállítók munkáiból rendezett vásár, a Lemezjátszó Classic könnyűzenei beszélgetés és a szitanyomás a három nap során hétszáznál is több látogatót vonzott.

 

Az ArtKert összművészeti fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.


fulop_krisztina

2019.09.19

Átadták Az év belsőépítésze 2017-2018 díjat csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az idén 20 éves, magánalapítású elismerést Fülöp Krisztina kapta az Örkény István Színház belső átalakításáért.

o_versvandor-2019_2

2019.09.19

A Radnóti Miklós emlékére rendezett verszarándoklat, amely három határon is átkel és mindenhol a magyar közösséget érinti, nemcsak a múltról szól, hanem a jövőről is – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI-nek, a költő születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából indított verszarándoklat horvátországi állomásán, Darázson.

Lazar_Ervin_Program_20190918-8494

2019.09.18

Már regisztrálhatnak a Lázár Ervin Programban részt venni kívánó előadóművészeti szervezetek; az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított programja minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Duo_Aliada_c_Maria_Jarzyna

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma