NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.14

Szakmai találkozókkal segítette a Cselekvő közösségek projekt, hogy a közösségi alapú működésre vonatkozó módszertani fejlesztéseit minél több szakemberrel megismertesse. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) vezetésével, valamint az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével három évvel ezelőtt indult program egyik kiemelt célkitűzése, hogy mindhárom szakterületen növekedjen azon intézmények száma, amelyek a közösségi alapú működés útjára léptek. Ennek feltétele, hogy a hazai kulturális intézmények tudatosan törekedjenek arra, hogy működésükbe – különböző szinteken – bevonják a helyi lakosságot, közösségeket, civil szervezeteket.

Tarsadalmiasitas_2_-_PR_cikkNM
 

Annak érdekében, hogy a kulturális intézmények felkészüljenek a közösségi részvételen alapuló működtetésre, a Cselekvő közösségek aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-0001) kiemelt európai uniós projekt szakmaspecifikus, regionális találkozósorozatot indított a három kulturális terület szakemberei számára. Országszerte - szakterületenként 6-6 - összesen 18 szakmai napot szerveztek a múzeumi, a könyvtári és a közművelődési intézmények munkatársainak részvételével. A találkozókon a projekt vezető szakemberei ismertették azt a módszertani fejlesztést, amely a közösségi alapú működést támogatja, majd a régiók intézményei mutatták be a térségükben fellelhető, helyi jógyakorlatok kitűnő példáit. A rendezvényeken olyan szakemberek tartottak előadásokat, akik szakértőként vettek részt a módszertan kidolgozásában és nagy tapasztalattal rendelkeznek e téren. Az elmélet ismertetését összekapcsolták az intézmények működésében jól azonosítható azon tevékenységek bemutatásával, amelyeknél érdemes erősíteni a partnerkapcsolatokat és a közösségi részvételt, vagy fontos nyitni a civil szféra felé. Ilyen kiemelt terület például a helytörténet, a közösségi alapon működő helyismereti adatbázisok létrehozása. A másik terület, ahol érdemes megkezdeni a munkát, a rendezvényszervezés, illetve a speciális használói csoportok ellátásának vizsgálata. Minden előadó gondot fordított arra, hogy bemutassa az alkalmazható eszközöket, módszereket, és a várható eredményeket is.


A rendezvény minden esetben műhelymunkával zárult, amelyeken a résztvevők megbeszélték a közösségfejlesztés gyakorlati lépéseit és tapasztalataikkal gazdagították a közösségi részvételen alapuló könyvtári, múzeumi és művelődési modell megvalósításának eszköztárát. A múzeumok és a könyvtárak esetében lehetőség nyílt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), illetve az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) által összeállított önértékelési teszt kitöltésére is, amelyek alapján az intézmények vezetői megtudhatták, hogy a saját intézményük milyen mértékben és milyen módokon szolgálja a lakosok, a közösségek igényeit. Ez a teszt képezte az alapját a MOKK, majd az OSZK által alapított, közösségi alapon működő intézmény elismerés elnyerésének. A kitüntető címet első alkalommal a Múzeumok Majálisán 16 múzeum vehette át, és a tervek szerint ezentúl minden évben átnyújtják azoknak a kulturális intézményeknek, amelyek a közösségi alapú működési formát választják.

A közösségi alapú (társadalmiasított) működtetés módszertanáról az alábbi linken található kiadványban olvashatnak bővebben:

https://cselekvokozossegek.hu/tudastar/intezmenyek-tarsadalmiasitasa/


lablec

oktatasi_ismeretterjesztesi_feladatokat_lat_majd_el_a_Csillagerod_korszeru_interaktiv_muzeumi_korulmenyek_kozott

2019.09.20

A Liget Projektnek köszönhetően elkészült a komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése.

Fulop_Peter

2019.09.20

A csárdás, a verbunk tánc, a magyar népi vonós zenekari formáció, a tojásírás hagyománya, a nagykunsági gyapjúhímzés élő gyakorlata került be idén a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, a jó megőrzési gyakorlatok regisztere a Népművészeti Egyesületek Szövetsége tevékenységében zajló népi kézműves szakmai tudás átörökítésének modelljével bővült – jelentette be Fülöp Péter Kaposváron pénteken.

fulop_krisztina

2019.09.19

Átadták Az év belsőépítésze 2017-2018 díjat csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az idén 20 éves, magánalapítású elismerést Fülöp Krisztina kapta az Örkény István Színház belső átalakításáért.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Szombaton újabb Magyar Örökség Díjakat adnak át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Elismerésben részesül Snétberger Ferenc gitárművészete és zenei tehetséggondozó munkássága, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség folytonos küzdelme és a magyarság megtartásáért vállalt küldetése, Eötvös Loránd világhírű fizikus-geofizikusnak a magyar tudományt és oktatást példamutatóan szolgáló életműve, Féja Géza írói és szociográfiai munkássága, az oktatói munkában 150 éves eredményes és a leányképzésben első Veres Pálné Gimnázium, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert és Vidnyánszky Attila színházteremtő művészete. A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

A Siess haza, vár a mama című alkotást, amelyet Hajdu Eszter rendezett, szeptember 21-én, szombaton este mutatják be a fővárosi MagyaRock Hírességek Csarnokában a RaM Colosseumban. Barta Tamás a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került. 1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt megalakította a Locomotiv GT-t, az ő gitárjátéka hallható az LGT első három lemezén, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén. 1974-ben nem tért haza az LGT amerikai turnéjáról; egy darabig még zenélt, aztán különböző üzletekbe fogott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között lelőtték Los Angelesben.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Sebestyen_Marta

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma