Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.11.29

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter megbízásából Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára dr. Baán Lászlónak és Petneházy Szabolcs Attilának miniszteri biztosi megbízólevelet, Kiss B. Atillának pedig a Budapesti Operettszínház főigazgatói kinevezését adta át november 29-én Budapesten.

Dr. Baán Lászlót a 2018. november 1-től 2019. április 30-ig a Városliget fejlesztéséért és a Magyar Állami Operaház beruházásaiért felelős miniszteri biztos. Feladata a Liget Budapest projekt fejlesztési folyamatainak irányítása, koordinálása, stratégiai felügyelete, beleértve a Városligettel, mint közparkkal kapcsolatos feladatokat, továbbá az Igazgatóság elnökeként a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. működésének irányítása és feladatainak ellátása. Emellett az Operaház beruházásai fejlesztési folyamatainak stratégiai szintű irányítására, a beruházások költségvetési forrásaival történő gazdálkodás irányítására, az érintett ingatlanok tulajdoni helyzetével kapcsolatos szerződési és jogszabályi intézkedések előzetes ellenőrzésére, a hazai és külföldi kommunikációjának folyamatos pénzügyi felügyeletére; a jogszabálytervezetek, kormány- és minisztériumi vezetői szintű döntések, szakmai előkészítésének, irányítására is megbízást kapott.


_D0A5493_Copy
Dr. Baán László miniszteri biztos és Fekete Péter államtitkár


Petneházy Szabolcs Attilát a tárcavezető a magyar–magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztossá nevezte ki. Feladatai közé tartozik többek között a kulturális intézményekkel történő kapcsolattartás, a Kárpát-medencei kulturális intézmények szakmai és fejlesztési lehetőségeinek felmérése, a magyar nyelvű színházakkal, színtársulatokkal, kulturális intézményekkel, előadó-művészeti szervezetekkel való kapcsolattartás, a testvérszínházi rendszer kialakítása, megerősítése.


_D0A5505_Copy
Petneházy Szabolcs Attila átveszi a megbízatást

Kiss B. Atilla 2019. január 1-jével veszi át a Budapesti Operettszínház irányítását. A Kossuth-díjas operaénekes így vallott fő céljáról: „Azon leszek, hogy a színpadon lévő emberek a lehető legjobban érezzék magukat a bőrükben, emberi és professzionális keretek között”.


_D0A5538_Copy
Kiss B. Atilla átveszi kinevezését Fekete Péter államtitkártól

10

2019.06.18

Utcaszínház, nemzetközi színházi előadások, közösségi programok és koncertek is lesznek július 4. és 7. között a VéNégy Fesztiválon és Színházi Találkozón a váci Duna-parton.

Erdi_Tamas_

2019.06.17

Több mint 60 programot kínál a Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivál, amely július 12. és augusztus 30. között várja a közönséget több helyszínen.

kasler

2019.06.14

Június 2. és 8. között hét magyarországi színházi társulat tartott előadásokat erdélyi városokban nagy sikerrel, a produkciók tematikája is kifejezte a magyarság összetartozását, élni akarását és a közös keresztény hitet.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

fszek

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma