15_eves

2018.11.29

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter megbízásából Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára dr. Baán Lászlónak és Petneházy Szabolcs Attilának miniszteri biztosi megbízólevelet, Kiss B. Atillának pedig a Budapesti Operettszínház főigazgatói kinevezését adta át november 29-én Budapesten.

Dr. Baán Lászlót a 2018. november 1-től 2019. április 30-ig a Városliget fejlesztéséért és a Magyar Állami Operaház beruházásaiért felelős miniszteri biztos. Feladata a Liget Budapest projekt fejlesztési folyamatainak irányítása, koordinálása, stratégiai felügyelete, beleértve a Városligettel, mint közparkkal kapcsolatos feladatokat, továbbá az Igazgatóság elnökeként a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. működésének irányítása és feladatainak ellátása. Emellett az Operaház beruházásai fejlesztési folyamatainak stratégiai szintű irányítására, a beruházások költségvetési forrásaival történő gazdálkodás irányítására, az érintett ingatlanok tulajdoni helyzetével kapcsolatos szerződési és jogszabályi intézkedések előzetes ellenőrzésére, a hazai és külföldi kommunikációjának folyamatos pénzügyi felügyeletére; a jogszabálytervezetek, kormány- és minisztériumi vezetői szintű döntések, szakmai előkészítésének, irányítására is megbízást kapott.


_D0A5493_Copy
Dr. Baán László miniszteri biztos és Fekete Péter államtitkár


Petneházy Szabolcs Attilát a tárcavezető a magyar–magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztossá nevezte ki. Feladatai közé tartozik többek között a kulturális intézményekkel történő kapcsolattartás, a Kárpát-medencei kulturális intézmények szakmai és fejlesztési lehetőségeinek felmérése, a magyar nyelvű színházakkal, színtársulatokkal, kulturális intézményekkel, előadó-művészeti szervezetekkel való kapcsolattartás, a testvérszínházi rendszer kialakítása, megerősítése.


_D0A5505_Copy
Petneházy Szabolcs Attila átveszi a megbízatást

Kiss B. Atilla 2019. január 1-jével veszi át a Budapesti Operettszínház irányítását. A Kossuth-díjas operaénekes így vallott fő céljáról: „Azon leszek, hogy a színpadon lévő emberek a lehető legjobban érezzék magukat a bőrükben, emberi és professzionális keretek között”.


_D0A5538_Copy
Kiss B. Atilla átveszi kinevezését Fekete Péter államtitkártól

KAD_Kultura_596x90_002

Sari-Zsolt-2-HPGy

2019.08.16

A muzeológiai szakma egyik legfontosabb díjával tüntették ki dr. Sári Zsoltot, a Skanzen általános főigazgató-helyettesét.

Retvari

2019.08.16

A kimagasló egyéni teljesítmények, ahogy a múltban, úgy a jövőben is hozzájárulnak a magyar nemzet fennmaradásához, ezért elengedhetetlen azok rendszeres elismerése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, az augusztus 20-i ünnep alkalmából tartott díjátadón.

27_Copy

2019.08.16

Az emberi erőforrások minisztere és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket és díjakat adott át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma