2019.02.07

Egyetlen hétvége, több száz helyszín, ezernél is több kulturális program: február 15. és 17. között ismét sor kerül a művelődési házakat népszerűsító Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozatra. A kiemelt magyarországi helyszín Erdőkertes, Gödöllő és Kecskemét, de idén Bécsben, Bukarestben, Komáromban, Szabadkán, Lendván, Nagybányán, Kórógyon és Tiszapéterfalván is szerveznek programokat.

Novak_PEter_KHEN
Novák Péter

A február 7-i sajtótájékoztatón Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kitért rá, hogy az esemény fő feladata egybeesik a kormányzat azon szándékaival, hogy a helyi közösségi élet fejlesztését és a helyi közösségi értékeket támogassák. „Ennek legmegfelelőbb helyszínei a művelődési házak” – hangsúlyozta. „Míg a tavaly a cél mindenekelőtt az volt, hogy a helyben megújult kulturális értékekre milyen újszerű kulturális események épülhetnek, addig 2019-ben a Mindennap értéket adunk jelmondat egyértelmű üzenetet hordoz: arra az újszerű és értékteremtő munkára kívánjuk felhívni a figyelmet, amely az ország sok-sok művelődési házában zajlik” – mondta.

Novak_Peter_Krucsai_Aniko

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a sorozat főszervezője méltatta a közművelődésben dolgozó szakemberek munkáját, majd a programokról szólva elmondta, hogy a hagyományosnak mondható táncházak, népzenei és néptánctalálkozók, farsangi programok mellett minden évben különleges programokkal is készülnek a kétnapos rendezvényre a kultúrházak.


Az idei esemény védnöke, Novák Péter dalszerző, énekes, színművész megfogalmazása szerint, ha valahol mindennap értékeket adnak, ott hétköznapi hősöknek kell lennie. „Azokat kell megszólítani, akik pontosan értik a lehetőséggel járó felelősséget, mert itt és most a nemzet intelligenciájának kérdéséről van szó, arról a kívánalomról, hogy mindenhol kiművelt főket kívánunk látni” – állapította meg.


Pal_Feri
Pál Ferenc atya, mentálhigiénés szakember az élet szeretetéről mesél
az Angyalföldi Művelődési Házban

 

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere rövid köszöntőjében a kisvárosi hagyományok jelentőségét hangsúlyozta, külön kitért rá, hogy a kerület nagyon is becsben tartja az ott élő művészeket. Kiderült, többek között Jandó Jenő és Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművészek, valamint Eperjes Károly színművész munkássága szintén színesíti a kerület kulturális életét. A nagy múltra visszatekintő Nagytétényi Szüreti Mulatság, a Tavaszi Művészeti Fesztivál, a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál kapcsán elmondta, hogy ezek az események mind-mind olyan hagyományok, amelyek közösséget építenek. „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn” – hangzott el Széchenyi István gondolata, amely a kerület jelmondataként fogható fel.


Gazdik István, a Klauzál Gábor Budafok–Tétényi Művelődési Központ igazgatója az intézményre vonatkozóan az ott dolgozók értékteremtő szemléletét emelte ki. „Házunk szlogenjében úgy fogalmaztuk meg, hogy érték és élmény egyenlő Klauzál Ház” – foglalta össze.

 

kulturhazak

 

A Kultúra.hu kérdésére Krucsainé Herter Anikó elmondta, hogy a minisztérium nyújtotta támogatás lehetővé teszi, hogy minél szélesebb körben jusson el a kultúra gyerekekhez és felnőttekhez. „Mindenkit meg kell szólítani, és felhívni a figyelmét a programokban rejlő értékekre” – hangsúlyozta. A helyettes államtitkár asszony személy szerint azokat a programokat ajánlja, ahol egy-egy tehetség megmutatkozhat a nagyközönség számára.

 

Novák Péter szerint a kultúrházak fennmaradása fontos ügy, nem szabad megfeledkezni a hagyományokról, azon túl, hogy a korszerűség is fontos. Úgy véli, a kultúrház képes átláthatóvá tenni egy közösséget. „A szocializációnkhoz a szívünkön keresztül vezet az út, és a szívünket a kulturális tartalom nyitja meg” – nyilatkozta. „Minden évben újdonságok sokaságával lepjük meg az érdeklődőket, ugyanakkor észrevehetjük, hogy a közönség az állandóságot is értékeli, örömmel veszi, hogy ebben a formában, szervezett módon találkozhat kulturális értékekkel” – mondta, majd hozzátette, hogy a hagyomány a szemünk előtt jön létre, a jelen teremti majd meg a nosztalgiánkat, a múltunkat, és mindig jó és örvendetes dolog benne lenni a történelem sodrásában.


Idén több szakmai és civil pályázatot is hirdettek. A #mindentegylapra! közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várnak, a #vanképedhozzánk? fotópályázatra pedig a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal nevezhet az intézmények mellett a civil közönség is. A reklámspot pályázatra az idei év szlogenjéhez szorosan kapcsolódó, maximum egyperces, a rendezvényt népszerűsítő kisfilmeket várnak. Mindezeken túl a programsorozat Facebook-oldalán lesz egy szelfiverseny is, ide a látogatók, kedvenc művelődési házuk előtt készült önarcképeikkel nevezhetnek. A legtöbb szavazatot begyűjtő egyéni pályázó 30 ezer forintos értékű kulturális utalványt nyer. A részletes pályázati kiírások a www.kulturhazak.hu oldalon olvashatók.

 

Idén a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott esemény fővédnöke Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere.


Ayhan Gökhan


Fotók forrása: a Kultúrházak éjjel-nappal Facebook oldala

teremor_2

2019.02.19

Az Európai Unióban mintegy 8,7 millió ember, a munkavállalók 3,8 százaléka dolgozik kulturális területen, vagy foglalkozik a szektorral kapcsolatos tevékenységgel. Magyarországon mintegy 147 ezer ember dolgozik a kultúrát érintő területek egyikén – derült ki az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) hétfőn közzétett adataiból.

vitez-lelek_964o

2019.02.19

Belépődíj nélküli előadásokat hirdetett a Nemzeti Színház olyan felnőttek számára, akiket élethelyzetük megakadályoz abban, hogy színházlátogatók legyenek. Az ingyenes előadásokat az idén indult új program, #anemzetimindenkie keretében hirdetik meg. A sorozat első előadása hétfőn a Vitéz lélek volt.

lazar_ervin

2019.02.19

Lázár Ervin program néven az általános iskolások kulturális eseményeken való részvételét, Sportlétesítmények a kultúra szolgálatában címmel pedig nagyprodukciók létrehozását támogatja a kormány, amely a vallásos alkotóközösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működését segítő források biztosításáról is határozatot hozott.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Február 21-22-én Értékeld a látogatót! címmel szakmai fórumra várja a természeti és kulturális területen dolgozókat a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete. A fórum a közönségmérés aktuális kérdéseivel és a látogatókutatás módszereivel foglalkozik.

csm_18_Boczen_

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma