IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.02.07

Egyetlen hétvége, több száz helyszín, ezernél is több kulturális program: február 15. és 17. között ismét sor kerül a művelődési házakat népszerűsító Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozatra. A kiemelt magyarországi helyszín Erdőkertes, Gödöllő és Kecskemét, de idén Bécsben, Bukarestben, Komáromban, Szabadkán, Lendván, Nagybányán, Kórógyon és Tiszapéterfalván is szerveznek programokat.

Novak_PEter_KHEN
Novák Péter

A február 7-i sajtótájékoztatón Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kitért rá, hogy az esemény fő feladata egybeesik a kormányzat azon szándékaival, hogy a helyi közösségi élet fejlesztését és a helyi közösségi értékeket támogassák. „Ennek legmegfelelőbb helyszínei a művelődési házak” – hangsúlyozta. „Míg a tavaly a cél mindenekelőtt az volt, hogy a helyben megújult kulturális értékekre milyen újszerű kulturális események épülhetnek, addig 2019-ben a Mindennap értéket adunk jelmondat egyértelmű üzenetet hordoz: arra az újszerű és értékteremtő munkára kívánjuk felhívni a figyelmet, amely az ország sok-sok művelődési házában zajlik” – mondta.

Novak_Peter_Krucsai_Aniko

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a sorozat főszervezője méltatta a közművelődésben dolgozó szakemberek munkáját, majd a programokról szólva elmondta, hogy a hagyományosnak mondható táncházak, népzenei és néptánctalálkozók, farsangi programok mellett minden évben különleges programokkal is készülnek a kétnapos rendezvényre a kultúrházak.


Az idei esemény védnöke, Novák Péter dalszerző, énekes, színművész megfogalmazása szerint, ha valahol mindennap értékeket adnak, ott hétköznapi hősöknek kell lennie. „Azokat kell megszólítani, akik pontosan értik a lehetőséggel járó felelősséget, mert itt és most a nemzet intelligenciájának kérdéséről van szó, arról a kívánalomról, hogy mindenhol kiművelt főket kívánunk látni” – állapította meg.


Pal_Feri
Pál Ferenc atya, mentálhigiénés szakember az élet szeretetéről mesél
az Angyalföldi Művelődési Házban

 

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere rövid köszöntőjében a kisvárosi hagyományok jelentőségét hangsúlyozta, külön kitért rá, hogy a kerület nagyon is becsben tartja az ott élő művészeket. Kiderült, többek között Jandó Jenő és Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművészek, valamint Eperjes Károly színművész munkássága szintén színesíti a kerület kulturális életét. A nagy múltra visszatekintő Nagytétényi Szüreti Mulatság, a Tavaszi Művészeti Fesztivál, a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál kapcsán elmondta, hogy ezek az események mind-mind olyan hagyományok, amelyek közösséget építenek. „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn” – hangzott el Széchenyi István gondolata, amely a kerület jelmondataként fogható fel.


Gazdik István, a Klauzál Gábor Budafok–Tétényi Művelődési Központ igazgatója az intézményre vonatkozóan az ott dolgozók értékteremtő szemléletét emelte ki. „Házunk szlogenjében úgy fogalmaztuk meg, hogy érték és élmény egyenlő Klauzál Ház” – foglalta össze.

 

kulturhazak

 

A Kultúra.hu kérdésére Krucsainé Herter Anikó elmondta, hogy a minisztérium nyújtotta támogatás lehetővé teszi, hogy minél szélesebb körben jusson el a kultúra gyerekekhez és felnőttekhez. „Mindenkit meg kell szólítani, és felhívni a figyelmét a programokban rejlő értékekre” – hangsúlyozta. A helyettes államtitkár asszony személy szerint azokat a programokat ajánlja, ahol egy-egy tehetség megmutatkozhat a nagyközönség számára.

 

Novák Péter szerint a kultúrházak fennmaradása fontos ügy, nem szabad megfeledkezni a hagyományokról, azon túl, hogy a korszerűség is fontos. Úgy véli, a kultúrház képes átláthatóvá tenni egy közösséget. „A szocializációnkhoz a szívünkön keresztül vezet az út, és a szívünket a kulturális tartalom nyitja meg” – nyilatkozta. „Minden évben újdonságok sokaságával lepjük meg az érdeklődőket, ugyanakkor észrevehetjük, hogy a közönség az állandóságot is értékeli, örömmel veszi, hogy ebben a formában, szervezett módon találkozhat kulturális értékekkel” – mondta, majd hozzátette, hogy a hagyomány a szemünk előtt jön létre, a jelen teremti majd meg a nosztalgiánkat, a múltunkat, és mindig jó és örvendetes dolog benne lenni a történelem sodrásában.


Idén több szakmai és civil pályázatot is hirdettek. A #mindentegylapra! közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várnak, a #vanképedhozzánk? fotópályázatra pedig a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal nevezhet az intézmények mellett a civil közönség is. A reklámspot pályázatra az idei év szlogenjéhez szorosan kapcsolódó, maximum egyperces, a rendezvényt népszerűsítő kisfilmeket várnak. Mindezeken túl a programsorozat Facebook-oldalán lesz egy szelfiverseny is, ide a látogatók, kedvenc művelődési házuk előtt készült önarcképeikkel nevezhetnek. A legtöbb szavazatot begyűjtő egyéni pályázó 30 ezer forintos értékű kulturális utalványt nyer. A részletes pályázati kiírások a www.kulturhazak.hu oldalon olvashatók.

 

Idén a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott esemény fővédnöke Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere.


Ayhan Gökhan


Fotók forrása: a Kultúrházak éjjel-nappal Facebook oldala

lukoviczky

Novak-Emil-990x556

2019.04.19

A 2000-es években még adóssághalmokkal küzdött a nemzeti filmgyártás, mára azonban húzóágazattá vált a filmipar Magyarországon – mondta az MTI-nek Novák Emil, a hétfőn kezdődő, 5. Magyar Filmhetet szervező Magyar Filmakadémia elnöke. Az elmúlt években folyamatosan emelkednek a nézőszámok, egyre több az itt forgatott külföldi produkció, és minden évben érkeznek az újabb nemzetközi sikerek a magyar filmek számára – jelentette ki.

alapkoletetel

2019.04.18

A Modern városok program keretében újjáépítik Tatabányán az ötvenéves József Attila Megyei Könyvtárat. A csaknem hárommilliárd forintos beruházás alapkövét szerdán helyezték el.

Photo_Sorin_Lupa_Agerpres_R

2019.04.17

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára képviselte Magyarországot az Európai Unió kulturális minisztereinek 2019. április 16-i informális találkozóján Bukarestben, ahol a kulturális és kreatív ágazatokkal és az európai kulturális örökséggel kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a tagállamok képviselői.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma