2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.02.07

Egyetlen hétvége, több száz helyszín, ezernél is több kulturális program: február 15. és 17. között ismét sor kerül a művelődési házakat népszerűsító Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozatra. A kiemelt magyarországi helyszín Erdőkertes, Gödöllő és Kecskemét, de idén Bécsben, Bukarestben, Komáromban, Szabadkán, Lendván, Nagybányán, Kórógyon és Tiszapéterfalván is szerveznek programokat.

Novak_PEter_KHEN
Novák Péter

A február 7-i sajtótájékoztatón Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kitért rá, hogy az esemény fő feladata egybeesik a kormányzat azon szándékaival, hogy a helyi közösségi élet fejlesztését és a helyi közösségi értékeket támogassák. „Ennek legmegfelelőbb helyszínei a művelődési házak” – hangsúlyozta. „Míg a tavaly a cél mindenekelőtt az volt, hogy a helyben megújult kulturális értékekre milyen újszerű kulturális események épülhetnek, addig 2019-ben a Mindennap értéket adunk jelmondat egyértelmű üzenetet hordoz: arra az újszerű és értékteremtő munkára kívánjuk felhívni a figyelmet, amely az ország sok-sok művelődési házában zajlik” – mondta.

Novak_Peter_Krucsai_Aniko

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a sorozat főszervezője méltatta a közművelődésben dolgozó szakemberek munkáját, majd a programokról szólva elmondta, hogy a hagyományosnak mondható táncházak, népzenei és néptánctalálkozók, farsangi programok mellett minden évben különleges programokkal is készülnek a kétnapos rendezvényre a kultúrházak.


Az idei esemény védnöke, Novák Péter dalszerző, énekes, színművész megfogalmazása szerint, ha valahol mindennap értékeket adnak, ott hétköznapi hősöknek kell lennie. „Azokat kell megszólítani, akik pontosan értik a lehetőséggel járó felelősséget, mert itt és most a nemzet intelligenciájának kérdéséről van szó, arról a kívánalomról, hogy mindenhol kiművelt főket kívánunk látni” – állapította meg.


Pal_Feri
Pál Ferenc atya, mentálhigiénés szakember az élet szeretetéről mesél
az Angyalföldi Művelődési Házban

 

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere rövid köszöntőjében a kisvárosi hagyományok jelentőségét hangsúlyozta, külön kitért rá, hogy a kerület nagyon is becsben tartja az ott élő művészeket. Kiderült, többek között Jandó Jenő és Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművészek, valamint Eperjes Károly színművész munkássága szintén színesíti a kerület kulturális életét. A nagy múltra visszatekintő Nagytétényi Szüreti Mulatság, a Tavaszi Művészeti Fesztivál, a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál kapcsán elmondta, hogy ezek az események mind-mind olyan hagyományok, amelyek közösséget építenek. „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn” – hangzott el Széchenyi István gondolata, amely a kerület jelmondataként fogható fel.


Gazdik István, a Klauzál Gábor Budafok–Tétényi Művelődési Központ igazgatója az intézményre vonatkozóan az ott dolgozók értékteremtő szemléletét emelte ki. „Házunk szlogenjében úgy fogalmaztuk meg, hogy érték és élmény egyenlő Klauzál Ház” – foglalta össze.

 

kulturhazak

 

A Kultúra.hu kérdésére Krucsainé Herter Anikó elmondta, hogy a minisztérium nyújtotta támogatás lehetővé teszi, hogy minél szélesebb körben jusson el a kultúra gyerekekhez és felnőttekhez. „Mindenkit meg kell szólítani, és felhívni a figyelmét a programokban rejlő értékekre” – hangsúlyozta. A helyettes államtitkár asszony személy szerint azokat a programokat ajánlja, ahol egy-egy tehetség megmutatkozhat a nagyközönség számára.

 

Novák Péter szerint a kultúrházak fennmaradása fontos ügy, nem szabad megfeledkezni a hagyományokról, azon túl, hogy a korszerűség is fontos. Úgy véli, a kultúrház képes átláthatóvá tenni egy közösséget. „A szocializációnkhoz a szívünkön keresztül vezet az út, és a szívünket a kulturális tartalom nyitja meg” – nyilatkozta. „Minden évben újdonságok sokaságával lepjük meg az érdeklődőket, ugyanakkor észrevehetjük, hogy a közönség az állandóságot is értékeli, örömmel veszi, hogy ebben a formában, szervezett módon találkozhat kulturális értékekkel” – mondta, majd hozzátette, hogy a hagyomány a szemünk előtt jön létre, a jelen teremti majd meg a nosztalgiánkat, a múltunkat, és mindig jó és örvendetes dolog benne lenni a történelem sodrásában.


Idén több szakmai és civil pályázatot is hirdettek. A #mindentegylapra! közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várnak, a #vanképedhozzánk? fotópályázatra pedig a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal nevezhet az intézmények mellett a civil közönség is. A reklámspot pályázatra az idei év szlogenjéhez szorosan kapcsolódó, maximum egyperces, a rendezvényt népszerűsítő kisfilmeket várnak. Mindezeken túl a programsorozat Facebook-oldalán lesz egy szelfiverseny is, ide a látogatók, kedvenc művelődési házuk előtt készült önarcképeikkel nevezhetnek. A legtöbb szavazatot begyűjtő egyéni pályázó 30 ezer forintos értékű kulturális utalványt nyer. A részletes pályázati kiírások a www.kulturhazak.hu oldalon olvashatók.

 

Idén a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott esemény fővédnöke Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere.


Ayhan Gökhan


Fotók forrása: a Kultúrházak éjjel-nappal Facebook oldala

Fekete_Peter_Fovarosi_Nagycirkusz_koszonto

2019.07.20

Repülőcirkusz című előadással zárják a nyaralást idén az Erzsébet-táborok lakói. Hat pénteken át, alkalmanként több mint ezren vesznek részt a Fővárosi Nagycirkusz előadásán.

KaslerMiklosFotoThalerTamas

2019.07.19

Kásler Miklós az érintett ágazatok 2020-as költségvetésének főbb számait ismertetve közölte: összesen 592 milliárd forinttal jut több forrás az Emmi által koordinált területekre jövőre, mint az idén.

Petofi_Irodalmi_Muzeum

2019.07.18

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tulajdonosi joggyakorlásába került a média területén dolgozók továbbképzéséért felelős, eddig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) keretein belül működő Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. Erről a PIM főigazgatója beszélt csütörtökön az MTI-nek.

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép című 1946-os filmből. A 77 éves zenész először dolgozik színpadi musicalen, Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala. A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a londoni West Endre. A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik, a dalszövegeket McCartneyval együtt írják.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

zene-balassagyarmat-2019

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma