NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.09.28

Mesemúzeum és Meseműhely nyílik 2012. október 2-án Budapesten. Ez az első olyan intézmény, amelynek a mese áll a középpontjában.
Az I. kerületi Döbrentei utcában található, három egységből álló múzeumban egy állandó és egy időszaki kiállítás, valamint műhelyfoglalkozásoknak, színházi és bábelőadásoknak helyet adó fogadótér kapott helyet. Az intézmény alapötlete Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőtől származik, a 250 éves, barokk épületet a Budavári Önkormányzat biztosította és újította fel 2010-ben mintegy 220 millió forintból, a 200 négyzetméteres múzeum kialakítása 40 millió forintba került, az önkormányzat a felújításra a Városrehabilitációs Alapból nyert támogatást. A szakmai hátteret a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) nyújtja. A nagyközönség az új intézményt 2012. október 2-től látogathatja, az ünnepélyes megnyitót szeptember 30-án, vasárnap tartják.
    
A múzeumot bemutató pénteki sajtótájékoztatón Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára elmondta: az intézmény egyedülálló és hiánypótló, a kiállítás létrejöttét a tárca Alfa pályázata tette lehetővé. Megjegyezte: két kisgyermek édesanyjaként tudja, mennyire fontos szerepet töltenek be a mesék, hiszen növelik a szókincset, fejlesztik a személyiséget, a gyerekek érzelmi világát. „A meséknek fontos társadalompolitikai szerepük is van, hiszen a mesélő és a hallgatóság között mindig intenzív kapcsolat alakul ki, vagyis a mesék képesek generációkat összekötni” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy az irodalom, az olvasás megkedveltetéséhez a meséken keresztül vezet az út.

 
Hammerstein Judit köszönetet mondott a Budavári Önkormányzatnak, hogy felkarolta a mesemúzeum ötletét, valamint a PIM-nek is, hogy szaktudásának legjavát adta. Kitért arra is, hogy a kiállítás létrejöttét az Emmi Alfa pályázata tette lehetővé, amely arra szolgál, hogy az önkormányzati múzeumok kiállításaikat fejleszthessék. A pályázaton 23 millió forintot nyert el a mesemúzeumra az önkormányzat, de további 3,5 millió forintnyi önrészt is hozzátett. „Jó hír, hogy a 2013-as költségvetésben mintegy 300 millió forint fog rendelkezésre állni az Alfa pályázatra, ez a 2012-es támogatási keretnek majdnem a duplája” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója elmondta, hogy a mesemúzeum működtetése az ő feladatuk lesz, ehhez számítanak szponzorok és az önkormányzat támogatására is. 
 
 

    
Helmich Katalin múzeumpedagógus, a koncepció kitalálója elmondta, hogy keddenként, szerdánkét és péntekenként bejelentett iskolai és óvodai csoportokat várnak, a csütörtök, a szombat és a vasárnap pedig a családoké. Szerveznek író-olvasó találkozókat, színházi előadásokat, drámafoglalkozásokat, de lehetőség nyílik – például születésnapok alkalmával – a múzeumi tér kibérlésére is. Az alapkoncepció az volt, hogy a ház minden szegletét töltse be a mese. Ez már a ház kapujában elkezdődik, ahol a több mint 200 éves épület történetével ismerkedhetnek meg a látogatók – fogalmazott Helmich Katalin, hozzátéve, hogy az udvaron a kút az „élet vizét” szimbolizálja, amellyel a gyerekek meglocsolhatják az „égig érő fát”. A műhelyben létrehoztak egy olvasó-, egy hallgató és filmkészítő kuckót, ezenkívül egy színpadot is. A mesemúzeum könyvállományát a Pagony és a Móra Könyvkiadó adta össze.
    
Az állandó kiállítás a Magyar tündérmese világa címet viseli, amelynek keretében a látogatók bejárhatják a mese útját, találkozhatnak a tündérmesék állandó szereplőivel, átvághatnak a sűrű, sötét erdőn, a próbák után pedig egy trónszék várja őket – ismertette a tárlatot a múzeumpedagógus. Az időszaki kiállításon a magyar mesegyűjtés első száz évét ismerhetik meg az érdeklődők. A sajtótájékoztatón elhangzott: a tervek szerint más intézményekkel közösen évente néhány nagyobb rendezvényt is fognak tartani, például mesefesztivált, könyv- és játékvásárt, vers- és mesemondó találkozót.
 
(Forrás: MTI/Kultúra.hu)
(Fotó: Botár Gergely, kormany.hu)

o_junior-prima-andras-orsolya

2019.09.21

Tíz tehetséges 30 év alatti művésznek adták át a 2019-es Junior Prima díjat Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában pénteken Budapesten.

Gul_Baba_Fesztival_-0250_R

2019.09.21

A Gül baba türbéjénél rendezett fesztiválon vasárnapig kerekasztal-beszélgetésekkel, felolvasóesttel, kézműves programokkal és koncertekkel is várják a látogatókat.

oktatasi_ismeretterjesztesi_feladatokat_lat_majd_el_a_Csillagerod_korszeru_interaktiv_muzeumi_korulmenyek_kozott

2019.09.20

A Liget Projektnek köszönhetően elkészült a komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma