Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.01.09

Tizenkét műteremből ötöt már teljes egészében felújítottak a Szentendrei Régi Művésztelepen, ide költözött a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) irodája is.
A felújítás alatt álló művésztelep elkészült műtermeit a sajtó képviselőinek jelenlétében járta be szerdán L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a MANK ügyvezető igazgatójával, Sárváry Istvánnal. Az államtitkár szólt a MANK kibővült lehetőségeiről, így többek között a fiatal alkotóművészek hatékonyabb segítését szolgáló, a korábbiaknál átgondoltabb és több lábon álló támogatási rendszer kialakításáról, valamint a Képző- és Iparművészeti Lektorátusról, amely 2012 végétől már a gazdasági társaság részeként folytatja tevékenységét, és amely továbbra is szakvéleményező, pályázatlebonyolító feladatokat lát el.

L. Simon László kiemelte: a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) tavalyi megszűnését követően a vagyonelemeket a MANK vette át, működtetésüket jó gazdaként a teljes egészében állami tulajdonú gazdasági társaság látja el. A művészeti ösztöndíjakról szólva hangsúlyozta, hogy a – jogszabályi változások és az intézményi átszervezés miatt – tavaly kiesett lehetőségeket pótolva a MANK egy évvel megemeli a jelentkezési korhatárt, továbbá a havi ösztöndíjak összege 100 ezer forintra emelkedett és a jövőben 11 hónap helyett egy éven át jár. Az ösztöndíjak kiírása hamarosan megtörténik – tette hozzá.  
 
A felújított Szentendrei Művésztelep 
 
Sárváry István a felújításról elmondta: a rendkívül rossz állapotban lévő tizenkét műterem közül ötben már megtörtént a teljes külső-belső felújítás. Megújult a tető, a homlokzat, az épületek télisítésekor elvégezték a hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét. Emellett felújított konyha, fürdőszoba, valamint pihenőhelyiség szolgálja az alkotók kényelmét. Az eddigi munkálatok 100 millió forintba kerültek, amelyből 16 millió forintot tett ki a MANK irodájának felújítása. A további munkálatok – amelyek várhatóan júniusra fejeződnek be – 70 millió forintba kerülnek, ehhez az államtitkárság biztosítja a forrást.  

Az ügyvezető igazgató hozzátette: a tervek között szerepel az egyhektáros, ősfás park megszépítése és a művésztelep galériájában is történnek majd kisebb átalakítások. A helyszínre programokat és rendezvényeket terveznek, amelyekben fontos szerepet kap a Szentendrével és a Ferenczy Múzeummal történő közös munka. A műtermek bérléséről elmondta, hogy a kiutalásról bizottság dönt pályázatok alapján, az időtartam három-öt év lehet.
 
(Forrás: MTI/Kultúra.hu)
(Fotó: kormany.hu/Árvai Károly, Kultúra.hu)

Erdi_Tamas_

2019.06.17

Több mint 60 programot kínál a Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivál, amely július 12. és augusztus 30. között várja a közönséget több helyszínen.

kasler

2019.06.14

Június 2. és 8. között hét magyarországi színházi társulat tartott előadásokat erdélyi városokban nagy sikerrel, a produkciók tematikája is kifejezte a magyarság összetartozását, élni akarását és a közös keresztény hitet.

Tersanszky_Jozsi_Jenore_emkekeztek

2019.06.14

Megemlékezést tartottak csütörtökön Tersánszky Józsi Jenő halálának 50. évfordulója alkalmából a budapesti Farkasréti temetőben.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Teotihuacán mexikói romvárosban talált leletek arra utalnak, hogy a maják vezetői a város nagy szabadtéri rendezvényein vettek részt. Több feltárt koponya deformációról és a fogak csonkításáról árulkodik, amit Teotihuacánban nem alkalmaztak, a tőlük mintegy ezer kilométerre élt maják birodalmában volt ismert. A tudósok eddig a két kultúra közötti első érintkezéseket Kr. u. 378-ra tették, az új leletek szerint azonban ennél korábbiak: 300 és 350 közöttiek. A romváros Mexikóvárostól 50 kilométerre északkeletre fekszik, virágkorát az 5-6. évszázadra teszik, amikor a metropolisz Közép-Amerika legnagyobb, a korabeli világ egyik legfontosabb városa volt. Nem tudni, mi okozta bukását a 800-as években.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

noemi

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma