15_eves

2013.01.09

Tizenkét műteremből ötöt már teljes egészében felújítottak a Szentendrei Régi Művésztelepen, ide költözött a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) irodája is.
A felújítás alatt álló művésztelep elkészült műtermeit a sajtó képviselőinek jelenlétében járta be szerdán L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a MANK ügyvezető igazgatójával, Sárváry Istvánnal. Az államtitkár szólt a MANK kibővült lehetőségeiről, így többek között a fiatal alkotóművészek hatékonyabb segítését szolgáló, a korábbiaknál átgondoltabb és több lábon álló támogatási rendszer kialakításáról, valamint a Képző- és Iparművészeti Lektorátusról, amely 2012 végétől már a gazdasági társaság részeként folytatja tevékenységét, és amely továbbra is szakvéleményező, pályázatlebonyolító feladatokat lát el.

L. Simon László kiemelte: a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) tavalyi megszűnését követően a vagyonelemeket a MANK vette át, működtetésüket jó gazdaként a teljes egészében állami tulajdonú gazdasági társaság látja el. A művészeti ösztöndíjakról szólva hangsúlyozta, hogy a – jogszabályi változások és az intézményi átszervezés miatt – tavaly kiesett lehetőségeket pótolva a MANK egy évvel megemeli a jelentkezési korhatárt, továbbá a havi ösztöndíjak összege 100 ezer forintra emelkedett és a jövőben 11 hónap helyett egy éven át jár. Az ösztöndíjak kiírása hamarosan megtörténik – tette hozzá.  
 
A felújított Szentendrei Művésztelep 
 
Sárváry István a felújításról elmondta: a rendkívül rossz állapotban lévő tizenkét műterem közül ötben már megtörtént a teljes külső-belső felújítás. Megújult a tető, a homlokzat, az épületek télisítésekor elvégezték a hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét. Emellett felújított konyha, fürdőszoba, valamint pihenőhelyiség szolgálja az alkotók kényelmét. Az eddigi munkálatok 100 millió forintba kerültek, amelyből 16 millió forintot tett ki a MANK irodájának felújítása. A további munkálatok – amelyek várhatóan júniusra fejeződnek be – 70 millió forintba kerülnek, ehhez az államtitkárság biztosítja a forrást.  

Az ügyvezető igazgató hozzátette: a tervek között szerepel az egyhektáros, ősfás park megszépítése és a művésztelep galériájában is történnek majd kisebb átalakítások. A helyszínre programokat és rendezvényeket terveznek, amelyekben fontos szerepet kap a Szentendrével és a Ferenczy Múzeummal történő közös munka. A műtermek bérléséről elmondta, hogy a kiutalásról bizottság dönt pályázatok alapján, az időtartam három-öt év lehet.
 
(Forrás: MTI/Kultúra.hu)
(Fotó: kormany.hu/Árvai Károly, Kultúra.hu)

KAD_Kultura_596x90_002

Rethelyi_Miklos_R

2019.08.20

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából hétfőn kitüntetéseket adott át az Országházban.

Kallos_Zoltan_Kulhoni_Magyarsagert_Dijak_atadoja

2019.08.20

Mindannyian az egyetemes magyarság örökösei és hordozói vagyunk – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadóján hétfőn, az Országházban.

MNA2018_2

2019.08.20

A legrangosabb nemzetközi szakmai kitüntetést nyerte el Tokióban a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézet szerkesztésében megjelent Magyarország Nemzeti Atlasza – Természeti környezet című kötet angol kiadása. A nagyméretű, reprezentatív kötet több mint 40 résztvevő közül érdemelte ki az ICA International Cartographic Exhibition Award Winner címet.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma