NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.12.11

Korszerűsítik Marosvásárhely szimbólumát, a szecessziós Kultúrpalotát, amely évente több mint háromszáz rendezvénynek ad otthont. A munka a belső terekre, a homlokzatra, a tetőtérre és a nagytermi orgonára is kiterjed, és várhatóan 2020 közepéig tart majd. Az intézmény munkatársát, Fülöp Tímeát a maszol.ro kérdezte.

kulturpalota_nagyterem
A nagyterem
Forrás: a Kultúrpalota Facebook-oldala


Fülöp Tímea elmondta: az épületet több ütemben, részlegesen fogják lezárni. Teljes homlokzati felújítást terveznek, ami azt jelenti, hogy a Kultúrpalota fel lesz állványozva. Amikor a tetőszerkezet javítására kerül sor, akkor a Művészeti Galériát zárják le, amikor pedig a nagyterem orgonáján dolgoznak, akkor a nagytermet. A folyamat a Tükörteremmel kezdődik várhatóan jövő év elején. Idén ugyanakkor megnyitják a harmadik emeleten található Modern Magyar Művészeti Galériát, és 2019 januárjában befejeződnek a román képtár felújítási munkálatai is.

 

kulturpalota_1940
A Komor Marcell és Jakab Dezső által tervezett épület 1940-ben
Forrás: Fortepan


A munkatársak a részleges zárva tartás idején is dolgoznak: előkészítik a Kultúrpalotához kapcsolódó médiatár és gyűjtemény létrehozását, építik a kapcsolati hálózatot, és készülnek 2020-ra, az újranyitás utáni időszakra is.

Évente több mint háromszáz esemény szokott lenni a Kultúrpalotában. Ezek egy része a filharmónia rendezvénye, a többi pedig terembérlést feltételezett vagy saját szervezésű esemény volt. Olyan nap is volt, amikor egyszerre három rendezvény zajlott. Amit viszont én jónak tartok a palota életében, az az, hogy több mint száz év után is ugyanazt a szerepet tölti be: a kultúra otthonaként építették és ma is azt a feladatot látja el. - a Maszol.ro portálról

ogy egy számszerűsített képet is kapjunk Marosvásárhely legfontosabb kulturális befogadó teréről: hány ilyen esemény volt az elmúlt két évben? És mit jelentett a vélhetően sűrű forgalom az állagmegőrzés tekintetében? Évente több mint háromszáz esemény szokott lenni a Kultúrpalotában. Ezek egy része a filharmónia rendezvénye, a többi pedig terembérlést feltételezett vagy saját szervezésű esemény volt. Olyan nap is volt, amikor egyszerre három rendezvény zajlott. Amit viszont én jónak tartok a palota életében, az az, hogy több mint száz év után is ugyanazt a szerepet tölti be: a kultúra otthonaként építették és ma is azt a feladatot látja el. - a Maszol.ro portálról

ogy egy számszerűsített képet is kapjunk Marosvásárhely legfontosabb kulturális befogadó teréről: hány ilyen esemény volt az elmúlt két évben? És mit jelentett a vélhetően sűrű forgalom az állagmegőrzés tekintetében? Évente több mint háromszáz esemény szokott lenni a Kultúrpalotában. Ezek egy része a filharmónia rendezvénye, a többi pedig terembérlést feltételezett vagy saját szervezésű esemény volt. Olyan nap is volt, amikor egyszerre három rendezvény zajlott. Amit viszont én jónak tartok a palota életében, az az, hogy több mint száz év után is ugyanazt a szerepet tölti be: a kultúra otthonaként építették és ma is azt a feladatot látja el. - a Maszol.ro portálról


kulturpalota_folyoso
Az épület folyosója
Forrás: a Kultúrpalota Facebook-oldala

 

A teljes interjú a maszol.ro-n olvasható.

HETEDIZIGLEN_MNL_Csalad_-_tortenet_-_kutatas_Szabo_Dorottya_es_Retvari_Bence

2019.09.18

Családtörténet-kutatásra várják az érdeklődőket a levéltárak országszerte kurzusokkal, kiadványokkal és levéltár-pedagógiai órákkal a Hetedíziglen elnevezésű projekten.

tuzson-sajttaj

2019.09.16

Harmincnégy budapesti teátrum várja a közönséget kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és számos egyéb programmal a Színházak éjszakáján szombaton, a kulturális örökség napjain tematikus sétákon és tárlatvezetéseken is részt vehetnek az érdeklődők szombaton és vasárnap.

MAGYAR_ZENE_HAZA_kulso_3

2019.09.16

A főváros egyik legkörnyezetbarátabb helye lesz a Városliget a Liget Budapest Projekt elkészültével.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

foter-fesztival_R

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma