kultura.hu_banner_herend_002uj

2018.11.26

Szimbolikus jelentőséggel bír, hogy éppen a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapját követő napon mutatják be az erdélyi katolikus főpapok hős helytállását megörökítő kötetet – utalt az Erdély arcai és harcai – Erdélyi katolikus főpapok a szekuritáté irattárának tükrében című könyvet bemutató köszöntőjében november 25-ére dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára. Ezen a napon, az Országgyűlés 2012-ben hozott határozata alapján, minden évben a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokra és kényszermunkásokra emlékezünk.

Latorcai Csaba kiemelte: az emléknap része annak a törekvésnek, amellyel Magyarország Kormánya méltó módon kíván emléket állítani a XX. század szörnyű traumáit elszenvedő, valamennyi ártatlan áldozatnak az első világháborútól, a trianoni békediktátumon és a vészkorszakon át a kommunista önkény tombolásáig. Ezt a célt szolgálta a 2014-2015-ben meghirdetett Holokauszt Emlékév, a 2015-ben kezdődő és 2017. február 25-ig meghosszabbított Gulág Emlékév, és ezt szolgálja minden év június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napja is.


A közigazgatási államtitkár az emléknappal kapcsolatosan felhívta a figyelmet arra, hogy bárhogy is próbálják egyes vezető nyugati-európai politikusok mentegetni, a kommunizmus rémuralma világszerte mintegy 100 millió áldozatot követelt. Erőszakot és a szabadságjogok elnyomását jelentette. Kiközösítette, üldözte és elpusztította az ellenzéket, az ellenzéki gondolatot. Egyetlen akarat uralmát szolgálta, amely alávetettséget, megalázottságot és pusztulást hozott az emberiségre.


Latorcai_Csaba
Dr. Latorcai Csaba
Fotó: kormany.hu


A humántárca közigazgatási államtitkára a kötetet méltatva kiemelte: a könyv, amely a tervek szerint egy sorozat első része, a szerkesztők kitartó és körültekintő kutatómunkájának köszönhetően, a Szekuritate irattárának tükrében mutatja be a kommunista rendszer által üldözött és bebörtönzött erdélyi főpapok, mint Márton Áron, Bogdánffy Szilárd, Sándor Imre, Vasvári Aladár, Czumbel Lajos, Boros Béla, Alexandru Rosu és Boga Alajos megpróbáltatásainak történetét. Ugyanakkor emléket állít a papi hivatáshoz való hűségüknek, és a híveikért vállalt küzdelmeiknek is.


Elénk tárul a XX. század Erdélyének és az ottani Római, valamint Görög Katolikus Egyháznak, papjainak szenvedése, helytállása, az, ahogyan a kommunista gyűlölet ellenében a szeretet és a szolidaritás győzedelmeskedik. Mert a kötetben megidézett főpapok vértanúságukban is hirdették a szeretet és a szolidaritás üzenetét – emelte ki beszédében Dr. Latorcai Csaba.


Az „Erdély arcai és harcai – Erdélyi katolikus főpapok a szekuritáté irattárának tükrében” című könyv kormányzati támogatással készült el és jelent meg.


Forrás: EMMI

izmirdergisi_com_R
2019.07.14

„Van, aki szerint egyszerűen elszöktek, mások azt állítják, mélyen a város alatt húzódó csatornarendszerben élnek. Megint mások úgy vélik, meghaltak. Az is előfordulhat, hogy még mindig itt élnek közöttünk valahol.” Így kezdődik a szövege annak a magyar fejlesztésű telefonos applikációnak, amelynek köszönhetően Budapest után most a török turistaparadicsomot is egy izgalmas nyomozás részeseiként fedezhetjük fel.

100YearsBauhausLead.0

2019.07.12

Kortárs fotóművészek Bauhaus-alkotásaiból nyílt kiállítás július 11-én Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban Bauhaus Contemporary – Fotóművészeti reflexiók a Bauhausra és annak magyar szereplőire címmel.

konok_vasarhelyi
2019.07.11

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) által működtetett országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai a korszerű múzeumi szemlélet széleskörű elterjesztésével szaktanácsadással és rendezvények szervezésével foglalkoznak. Koordinátoraink aktívan támogatják a helyi, megyei, régiós múzeumi fejlesztések megvalósítását, valamint a muzeális és közoktatási intézmények között a széleskörű és tartalmas együttműködések kibontakoztatását. A fent célok elérése érdekében és jó gyakorlatok, módszertani fejlesztések átadása céljából koordinátoraink rendszeresen szerveznek közös rendezvényeket és műhelymunkákat muzeális és oktatási intézményekkel.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma