Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.06

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a nemzeti hagyomány megőrzésére, amely egyet jelent a nemzet múltjából fakadó büszkeséggel, a jelen méltóságának a megtartásával – hangsúlyozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a kiadványt bemutató szombati sajtótájékoztatón az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron, a Papp László Budapest Sportarénában.

Fekete_Peter_190406
Fekete Péter államtitkár


Az államtitkár hozzátette: a kiadvány összefoglalja és közzéteszi azokat a legfontosabb paramétereket, amelyek mentén az ország vezetése a hagyományőrzés eredményességét elképzelni tudja, s annak megvalósítására garanciát vállal.


Pál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas népzenész úgy vélte, hogy a hagyományos kultúrára sokszoros támogatás jut az utóbbi időkben. Szerinte a népzenével foglalkozó zenészek egyik kiemelt feladata, hogy tanítsák és vigyék a népzene értékeit szerte a világban.


vasar_090406

 


A Magyarország, az élő hagyományok hazája című kiadvány többek között arról ad tájékoztatást, milyen fejlesztések mentek végbe az elmúlt időszakban a népművészetet érintő területeken. A kormány által indított Csoóri Sándor Program az eddigi legnagyobb népművészeti támogatási program. Hasonló figyelmet érdemel a Muzsikáló Magyarország címen megvalósult terv, amely egy régi tradíció, az éttermi cigányzene feltámasztására tett kedvező kísérletet.

 

neptarc_190406A Kultúra.hu kérdésére, hogy vonzó-e a magyar népművészet, a népzene a fiatalabb korosztályok számára, Fekete Péter azt válaszolta, hogy a társadalom egésze érdeklődik a népművészet iránt, a fiatalok és a családok egyaránt fontosnak tartják. „Nem ciki hagyományőrzéssel foglalkozni manapság, trendi az őseink kultúrájának kibontása és annak megismerése, felfrissítése, használata” – vélekedett, majd hozzátette, nem egyszer tapasztalja, hogy az emberek nem fordítanak hátat a népzenénk, amikor itt-ott találkoznak vele, és nem tekerik el a rádiót, ha népzene szól valamelyik adón.


neptanc_1904

 

„A mostani táncháztalálkozóra is százával érkezik a közönség, kíváncsi az itt történő eseményekre, a vásáron beszerzett népi ruhadarabokat pedig nem szégyelli viselni a mindennapokon. A hagyományőrzés élő kultúrává, a társadalom szerves részévé vált” – mondta.

 

„Hagyományaink megtartásával innovatívak maradhatunk, nyitottsággal fordulhatunk az újdonságok felé anélkül, hogy bármit is kizárnánk a világból. Gyökereink szilárd alapot adnak, őseink tudásában kapaszkodót találunk, így semmi nem zökkenthet ki bennünket az utunkon” – magyarázta.


A felvetésre, hogy Európa más országaiban miért lehet érdekes a magyar néphagyomány, Fekete Péter azt válaszolta, hogy mindig érdemes törekednünk más népek kultúrájának alapos megismerésére. Példaként megemlítette Both Miklós zeneszerzőt és társait, akik népzenei kutatásokat végeztek Ukrajnában, hogy az ukrán népzenét összevethessék a magyarral.

 

A kiadvány itt érhető el.


Fotók: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

kasler

2019.06.14

Június 2. és 8. között hét magyarországi színházi társulat tartott előadásokat erdélyi városokban nagy sikerrel, a produkciók tematikája is kifejezte a magyarság összetartozását, élni akarását és a közös keresztény hitet.

Tersanszky_Jozsi_Jenore_emkekeztek

2019.06.14

Megemlékezést tartottak csütörtökön Tersánszky Józsi Jenő halálának 50. évfordulója alkalmából a budapesti Farkasréti temetőben.

emlek-alom_5

2019.06.13

„A cigányság a magyar és az európai kultúra részének tekintett kultúrával, értékekkel rendelkezik. Ha valaki értékek felmutatására képes, érdemes tenni azért, hogy fölzárkózzon” – mondja Balog Zoltán miniszterelnöki biztos. A MANK Galériában a roma festőnők június 13-án nyílt tárlatáról, a cigány kultúra helyzetéről és a Cziffra Művészeti Központról is beszélgettünk vele.

A 69 éves spanyol rendező az 1980-as években kezdte pályafutását. Legismertebb filmjei között szerepel az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Legutóbbi, Fájdalom és dicsőség című filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A produkció főszerepét alakító Antonio Banderas a legjobb színész díját kapta. A velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A mexikói kormány azzal vádolja a Carolina Herrera divatházat, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel. A mexikói kormány új tervében szerepel, hogy az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását". A Carolina Herrera szóvivője szerint a divatház elismeri, hogy a kollekciót „a kultúra gazdag színei és művészi technikái" inspirálták.

A régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjától. A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki. Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel ez a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A Redlichia rex példányait a Dél-Ausztrália Múzeumban mutatják majd be.

Palatinus 1919-ben átadtásakor 5000 négyzetméternyi egybefüggő vízfelületével Európa legnagyobb szabadtéri medencéjének számított. A fürdőnbek volt gyógyvizes és hullámmedencéje, az utóbbit mind a mai napig ugyanaz a szerkezet üzemelteti. A margitszigeti strand nagyon népszerű volt, egy-egy nyári napon több mint tízezer ember váltott jegyet, ezért volt szükség arra, hogy az 1930-as években bővítsék. A Palatinus népszerű a külföldi turisták körében is: napjainkban a nyári időszakban akár a 40 százalékot is elérheti az arányuk a látogatók között.

Leonard Cohen több mint 50 szerelmeslevele, amelyet a So Long, Marianne című szám múzsájának címzett, 876 ezer dollárért, azaz 250 millió forintért kelt el június 13-án a Christie's árverésén. Az 1960-as évekből származó levelekből megismerhető a művész és Marianne Ihlen szerelmének krónikája. Ebben az időszakban vált Cohen nehezen élő költőből sikeres és híres dalszerző-zenésszé. A levelezést a Christie's előzetes becsléseinek ötszöröséért vásárolták meg.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

Magyar_Nemzeti_Balett_A_tokeletesseg_szedito_ereje

Több hónapon át tartó előadás- és beszélgetéssorozattal idézi meg Budapesten a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar művészetét a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület. A június 19-én kezdődő sorozaton neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket a festő életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.

A Zagar, a Mörk, a Kistehén, Csemer Boggie és a 30Y ad koncertet a Hey, June! idei sorozatában. A Müpa 2010-ban indult nyárindító könnyűzenei fesztiválja idén június 17-től 25-ig tart.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma