15_eves

2019.04.06

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a nemzeti hagyomány megőrzésére, amely egyet jelent a nemzet múltjából fakadó büszkeséggel, a jelen méltóságának a megtartásával – hangsúlyozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a kiadványt bemutató szombati sajtótájékoztatón az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron, a Papp László Budapest Sportarénában.

Fekete_Peter_190406
Fekete Péter államtitkár


Az államtitkár hozzátette: a kiadvány összefoglalja és közzéteszi azokat a legfontosabb paramétereket, amelyek mentén az ország vezetése a hagyományőrzés eredményességét elképzelni tudja, s annak megvalósítására garanciát vállal.


Pál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas népzenész úgy vélte, hogy a hagyományos kultúrára sokszoros támogatás jut az utóbbi időkben. Szerinte a népzenével foglalkozó zenészek egyik kiemelt feladata, hogy tanítsák és vigyék a népzene értékeit szerte a világban.


vasar_090406

 


A Magyarország, az élő hagyományok hazája című kiadvány többek között arról ad tájékoztatást, milyen fejlesztések mentek végbe az elmúlt időszakban a népművészetet érintő területeken. A kormány által indított Csoóri Sándor Program az eddigi legnagyobb népművészeti támogatási program. Hasonló figyelmet érdemel a Muzsikáló Magyarország címen megvalósult terv, amely egy régi tradíció, az éttermi cigányzene feltámasztására tett kedvező kísérletet.

 

neptarc_190406A Kultúra.hu kérdésére, hogy vonzó-e a magyar népművészet, a népzene a fiatalabb korosztályok számára, Fekete Péter azt válaszolta, hogy a társadalom egésze érdeklődik a népművészet iránt, a fiatalok és a családok egyaránt fontosnak tartják. „Nem ciki hagyományőrzéssel foglalkozni manapság, trendi az őseink kultúrájának kibontása és annak megismerése, felfrissítése, használata” – vélekedett, majd hozzátette, nem egyszer tapasztalja, hogy az emberek nem fordítanak hátat a népzenénk, amikor itt-ott találkoznak vele, és nem tekerik el a rádiót, ha népzene szól valamelyik adón.


neptanc_1904

 

„A mostani táncháztalálkozóra is százával érkezik a közönség, kíváncsi az itt történő eseményekre, a vásáron beszerzett népi ruhadarabokat pedig nem szégyelli viselni a mindennapokon. A hagyományőrzés élő kultúrává, a társadalom szerves részévé vált” – mondta.

 

„Hagyományaink megtartásával innovatívak maradhatunk, nyitottsággal fordulhatunk az újdonságok felé anélkül, hogy bármit is kizárnánk a világból. Gyökereink szilárd alapot adnak, őseink tudásában kapaszkodót találunk, így semmi nem zökkenthet ki bennünket az utunkon” – magyarázta.


A felvetésre, hogy Európa más országaiban miért lehet érdekes a magyar néphagyomány, Fekete Péter azt válaszolta, hogy mindig érdemes törekednünk más népek kultúrájának alapos megismerésére. Példaként megemlítette Both Miklós zeneszerzőt és társait, akik népzenei kutatásokat végeztek Ukrajnában, hogy az ukrán népzenét összevethessék a magyarral.

 

A kiadvány itt érhető el.


Fotók: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

ArtKert_Kultura_596x90_002

Hammerstein_Judit

2019.08.22

Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere 2019. augusztus 23-ai hatállyal Hammerstein Juditot bízza meg az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói feladatainak ellátásával.

Dr._Fulop_Peter_helyettes_allamtitkar_Emberi_Eroforrasok_Miniszteriuma_

2019.08.22

Csaknem ezer helyi közösség jött létre, valamint számos módszertan valósult meg az aktív közösségi szerepvállalást célzó Cselekvő közösségek projekt keretében az elmúlt három évben. A zárókonferenciát Szentendrén tartották.

Daroczi_Csaba_fotoja

2019.08.21

Magyarország 365 címmel országos fotópályázatot hirdet a kormány az ország értékeinek bemutatására – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma