NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.12.13

A Vidék Kaland Programot a legjobb, EU-s társfinanszírozással megvalósult európai kommunikációs programnak választották a 2012. december 10-én Brüsszelben lezajlott döntőben.
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2012-ben már második alkalommal bonyolította le a Vidék Kaland Programot. A Program keretében városi fiatalok tölthetnek el egy hetet munkával fiatal gazdák által irányított gazdaságokban. A programba bekapcsolódott több közéleti szereplő is, történéseit megkülönböztetett figyelemmel kísérte többek között a közszolgálati média.  
 
Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG AGRI) a Közös Agárpolitika (KAP) fennállásnak 50 éves évfordulójához kapcsolódóan meghirdette a KAP-hoz kötődő kommunikációs programok európai versenyét. A versenyre a 2010. után lebonyolított kommunikációs programokat lehetett benevezni. A 118 beérkezett pályamű között volt az AGRYA által lebonyolított Vidék Kaland Program is.
 
Dr. Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke (jobbra) és Dacian Ciolos, az EU Bizottság  Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési biztosa  
 
A pályaművek előbírálatát egy független szakmai zsűri végezte el és választotta ki a döntőbe jutott három programot. Ennek során a KAP-hoz, mint szakpolitikához való közvetlen vagy közvetett kapcsolódáson túl értékelték a célkitűzéseket, a kommunikációs stratégiát, a projekt alkalmazkodását a kiválasztott célközönséghez, az innovációt, a kommunikációs eszközök kreatív összekapcsolását, valamint a projekt hatását. A független zsűri előzetes döntése alapján a legjobb három program közé került a magyar kezdeményezés. Az ezt követően, 2012. december 10-én Brüsszelben lezajlott döntőben a Vidék Kaland Programot az előbbi szempontok értékelése alapján a legjobb, EU-s társfinanszírozással megvalósult európai kommunikációs programnak választották.
 
A Vidék Kaland 2013-tól tovább folytatódik, nemcsak Magyarországon, de Szlovákiában és Romániában is. A Vidékfejlesztési Minisztérium folyamatban levő támogatása lehetővé teszi, hogy Romániában a Székelyföldön, Szlovákiában a Felvidéken is elinduljon a program. Szlovákiában a magyarországihoz hasonló lesz a Vidék Kaland. A székelyföldi programban a tervek szerint helyi gazdák fogadják majd a magyarországi városi fiatalokat.
 
(Forrás, fotó: Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége)

_d0a8875__copy__600x407

2019.09.23

Idén a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szent István Király Múzeum programjait ismerték el Múzeumpedagógiai Nívódíjjal a 17. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, szeptember 23-án Szentendrén.

o_junior-prima-andras-orsolya

2019.09.21

Tíz tehetséges 30 év alatti művésznek adták át a 2019-es Junior Prima díjat Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában pénteken Budapesten.

Gul_Baba_Fesztival_-0250_R

2019.09.21

A Gül baba türbéjénél rendezett fesztiválon vasárnapig kerekasztal-beszélgetésekkel, felolvasóesttel, kézműves programokkal és koncertekkel is várják a látogatókat.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma