Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.12.13

A Vidék Kaland Programot a legjobb, EU-s társfinanszírozással megvalósult európai kommunikációs programnak választották a 2012. december 10-én Brüsszelben lezajlott döntőben.
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2012-ben már második alkalommal bonyolította le a Vidék Kaland Programot. A Program keretében városi fiatalok tölthetnek el egy hetet munkával fiatal gazdák által irányított gazdaságokban. A programba bekapcsolódott több közéleti szereplő is, történéseit megkülönböztetett figyelemmel kísérte többek között a közszolgálati média.  
 
Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG AGRI) a Közös Agárpolitika (KAP) fennállásnak 50 éves évfordulójához kapcsolódóan meghirdette a KAP-hoz kötődő kommunikációs programok európai versenyét. A versenyre a 2010. után lebonyolított kommunikációs programokat lehetett benevezni. A 118 beérkezett pályamű között volt az AGRYA által lebonyolított Vidék Kaland Program is.
 
Dr. Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke (jobbra) és Dacian Ciolos, az EU Bizottság  Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési biztosa  
 
A pályaművek előbírálatát egy független szakmai zsűri végezte el és választotta ki a döntőbe jutott három programot. Ennek során a KAP-hoz, mint szakpolitikához való közvetlen vagy közvetett kapcsolódáson túl értékelték a célkitűzéseket, a kommunikációs stratégiát, a projekt alkalmazkodását a kiválasztott célközönséghez, az innovációt, a kommunikációs eszközök kreatív összekapcsolását, valamint a projekt hatását. A független zsűri előzetes döntése alapján a legjobb három program közé került a magyar kezdeményezés. Az ezt követően, 2012. december 10-én Brüsszelben lezajlott döntőben a Vidék Kaland Programot az előbbi szempontok értékelése alapján a legjobb, EU-s társfinanszírozással megvalósult európai kommunikációs programnak választották.
 
A Vidék Kaland 2013-tól tovább folytatódik, nemcsak Magyarországon, de Szlovákiában és Romániában is. A Vidékfejlesztési Minisztérium folyamatban levő támogatása lehetővé teszi, hogy Romániában a Székelyföldön, Szlovákiában a Felvidéken is elinduljon a program. Szlovákiában a magyarországihoz hasonló lesz a Vidék Kaland. A székelyföldi programban a tervek szerint helyi gazdák fogadják majd a magyarországi városi fiatalokat.
 
(Forrás, fotó: Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége)

Roma_nok_kultura_banner_002

big

2019.06.23

A 2013-ban indult vizsgálatok során egy türbe, egy dzsámi és a derviskolostor nagyobbik részét tárták fel. A türbét és a dzsámit körbeölelő kolostorépület déli szárnyának feltárási munkái zajlanak jelenleg.

Nagykapos_1

2019.06.23

Jótékonysági futóverseny résztvevőit köszöntötte, valamint a Herczegh Géza Emlékév keretében meghirdetett történelmi-irodalmi esszépályázat díjait adta át Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége vasárnap a szlovákiai Nagykaposon.

skanzen

2019.06.23

Magyar Örökség Díjat vett át a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton a Magyar Tudományos Akadémia) dísztermében.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

babszinhaz

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma