Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.02.08

A Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia 65 kulturális és 18 tudományos programot szervezett 2012-ben, emellett számos római és olaszországi program megvalósításához járult hozzá. A programok látogatottsága látványosan megnőtt, emellett a fesztiválokba való bekapcsolódással sikerült az intézet falain kívül is megszólítani az olasz közönséget.
A külföldön működő Balassi Intézetek közül legnagyobb múlttal a Római Magyar Akadémia rendelkezik, elődjét, a Római Magyar Történeti Intézetet 1894-ben alapította Fraknói Vilmos püspök. Ennek utóda 1927-ben költözött mai székhelyére, a Falconieri-palotába. Az Akadémia az elmúlt majd százhúsz esztendő során többfunkciós intézménnyé vált, az eredeti tudományos célkitűzése mellett művészeti és kulturális profillal is illeszkedik a Rómában működő mintegy 100 külföldi intézet hálózatába.

A kulturális programok közül hagyományosan a legnépszerűbbek a kiállítások és a koncertek. Az Akadémia galériájában megrendezett hét kiállítás célja részben a kortárs magyar művészet bemutatása volt, hangsúlyosan itáliai és nemzetközi kontextusban, részben viszont az Akadémia gazdagította a profilját a történeti kiállításokkal és a szakrális művészettel. A Magyar Sport Éve alkalmából az Akadémia által kiírt képzőművészeti pályázat jelentős visszhangot váltott ki a magyar művészek között, 50 művész 80 pályaművel jelentkezett, a kiállítás római és magyarországi kedvező fogadtatása is igazolta a kezdeményezés  helyességét. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeummal közösen rendezett erényöv-kiállítás valódi szenzációt jelentett Rómában, a nagy olasz napilapok és a média is beszámoltak róla. Az egyik legnagyobb szabású esemény a magyarországi görögkatolikusok kultúráját bemutató programsorozat volt, ahol a tudományos konferenciát és a Szent Efrém bizánci férfikar koncertjét egy egyedülálló kortárs ikonkiállítás egészítette ki.

Az Akadémia zenei programjait a sokszínűség fenntartására és a határozott arculat megteremtésére irányuló törekvés jellemezte. Az intézet 29 koncertje között bármely korosztályhoz és ízlésvilághoz tartozó érdeklődő talált magának kedvére valót: a jazztől a népzenéig, a rockzenétől az operáig, Liszttől a kortárs harmonikamuzsikáig minden zenei műfaj és árnyalat képviselte magát a repertoárban. Az Akadémia egyúttal nemcsak koncertek színhelye, hanem élő zenei műhely is: a magyar opera világhírű képviselőjének, Sass Sylviának köszönhetően a világ minden tájáról érkeznek a Falconieri-palotába fiatal énekesek, akik mesterkurzusokon tökéletesítették tudásokat, majd pedig teltházas koncertekkel örvendeztették meg a római operabarátokat.
 
 
 

A római intézet talán legfontosabb feladata az Örök Város gazdag és egyedülállóan nemzetközi tudományos életébe való bekapcsolódás. Az olasz és nemzetközi partnerekkel szervezett konferenciák jelentős mértékben hozzájárultak a magyar tudományosság nemzetközi tekintélyének növeléséhez. A katolikus egyház és a kommunizmus viszonyrendszerét vizsgáló tanácskozáshoz a legmagasabb szintű egyházi és világi partnerek együttműködését sikerült biztosítani, az eseményről a Vatikán napilapja, az Osservatore Romano is hosszú cikkben számolt be. A késő antik Róma pogány és keresztény örökségét bemutató konferencián pedig a legjelesebb európai és amerikai tudósok elemezték Nagy Konstantin császár korának bonyolult vallási viszonyait. Az Akadémia a programok mellett nagyszámú tudós, művész és szakember római kutatásait, kapcsolatépítését segítette, számos ösztöndíjasnak nyújtott szállást és szakmai segítséget.

A programok szervezésében mindig kiemelt szempont a más intézetekkel való együttműködés: az intézet több tucatnyi kulturális és tudományos intézettel és egyetemmel dolgozott együtt 2012-ben. A Római Magyar Akadémia dinamizmusát és elismertségét jelzi a római tudományos intézeteket tömörítő szervezetben az elnökségi tagság, a kulturális intézetek klaszterében pedig az elnöki tisztség. A 2013-as év  legnagyobb kihívását a magyar-olasz kulturális évad jelenti, amelyet a Balassi Intézet-Római Magyar Akadémia a Külügyminisztériummal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen szervez, és amelynek célja a két kultúra metszéspontjainak minél sokoldalúbb bemutatása, a kulturális és emberi találkozások elmélyítése.
 
(Forrás: Dr.habil. Antal Molnár PhD, direttore, Accademia d'Ungheria in Roma)
(Fotó: roma2012ben.blogspot.com)

kasler

2019.06.14

Június 2. és 8. között hét magyarországi színházi társulat tartott előadásokat erdélyi városokban nagy sikerrel, a produkciók tematikája is kifejezte a magyarság összetartozását, élni akarását és a közös keresztény hitet.

Tersanszky_Jozsi_Jenore_emkekeztek

2019.06.14

Megemlékezést tartottak csütörtökön Tersánszky Józsi Jenő halálának 50. évfordulója alkalmából a budapesti Farkasréti temetőben.

emlek-alom_5

2019.06.13

„A cigányság a magyar és az európai kultúra részének tekintett kultúrával, értékekkel rendelkezik. Ha valaki értékek felmutatására képes, érdemes tenni azért, hogy fölzárkózzon” – mondja Balog Zoltán miniszterelnöki biztos. A MANK Galériában a roma festőnők június 13-án nyílt tárlatáról, a cigány kultúra helyzetéről és a Cziffra Művészeti Központról is beszélgettünk vele.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

A 69 éves spanyol rendező az 1980-as években kezdte pályafutását. Legismertebb filmjei között szerepel az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Legutóbbi, Fájdalom és dicsőség című filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A produkció főszerepét alakító Antonio Banderas a legjobb színész díját kapta. A velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A mexikói kormány azzal vádolja a Carolina Herrera divatházat, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel. A mexikói kormány új tervében szerepel, hogy az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását". A Carolina Herrera szóvivője szerint a divatház elismeri, hogy a kollekciót „a kultúra gazdag színei és művészi technikái" inspirálták.

A régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjától. A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki. Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel ez a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A Redlichia rex példányait a Dél-Ausztrália Múzeumban mutatják majd be.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

stephen-sachs-valodi-hamisitvany-original-129282

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

Több hónapon át tartó előadás- és beszélgetéssorozattal idézi meg Budapesten a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar művészetét a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület. A június 19-én kezdődő sorozaton neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket a festő életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma