15_eves

2013.02.08

A Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia 65 kulturális és 18 tudományos programot szervezett 2012-ben, emellett számos római és olaszországi program megvalósításához járult hozzá. A programok látogatottsága látványosan megnőtt, emellett a fesztiválokba való bekapcsolódással sikerült az intézet falain kívül is megszólítani az olasz közönséget.
A külföldön működő Balassi Intézetek közül legnagyobb múlttal a Római Magyar Akadémia rendelkezik, elődjét, a Római Magyar Történeti Intézetet 1894-ben alapította Fraknói Vilmos püspök. Ennek utóda 1927-ben költözött mai székhelyére, a Falconieri-palotába. Az Akadémia az elmúlt majd százhúsz esztendő során többfunkciós intézménnyé vált, az eredeti tudományos célkitűzése mellett művészeti és kulturális profillal is illeszkedik a Rómában működő mintegy 100 külföldi intézet hálózatába.

A kulturális programok közül hagyományosan a legnépszerűbbek a kiállítások és a koncertek. Az Akadémia galériájában megrendezett hét kiállítás célja részben a kortárs magyar művészet bemutatása volt, hangsúlyosan itáliai és nemzetközi kontextusban, részben viszont az Akadémia gazdagította a profilját a történeti kiállításokkal és a szakrális művészettel. A Magyar Sport Éve alkalmából az Akadémia által kiírt képzőművészeti pályázat jelentős visszhangot váltott ki a magyar művészek között, 50 művész 80 pályaművel jelentkezett, a kiállítás római és magyarországi kedvező fogadtatása is igazolta a kezdeményezés  helyességét. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeummal közösen rendezett erényöv-kiállítás valódi szenzációt jelentett Rómában, a nagy olasz napilapok és a média is beszámoltak róla. Az egyik legnagyobb szabású esemény a magyarországi görögkatolikusok kultúráját bemutató programsorozat volt, ahol a tudományos konferenciát és a Szent Efrém bizánci férfikar koncertjét egy egyedülálló kortárs ikonkiállítás egészítette ki.

Az Akadémia zenei programjait a sokszínűség fenntartására és a határozott arculat megteremtésére irányuló törekvés jellemezte. Az intézet 29 koncertje között bármely korosztályhoz és ízlésvilághoz tartozó érdeklődő talált magának kedvére valót: a jazztől a népzenéig, a rockzenétől az operáig, Liszttől a kortárs harmonikamuzsikáig minden zenei műfaj és árnyalat képviselte magát a repertoárban. Az Akadémia egyúttal nemcsak koncertek színhelye, hanem élő zenei műhely is: a magyar opera világhírű képviselőjének, Sass Sylviának köszönhetően a világ minden tájáról érkeznek a Falconieri-palotába fiatal énekesek, akik mesterkurzusokon tökéletesítették tudásokat, majd pedig teltházas koncertekkel örvendeztették meg a római operabarátokat.
 
 
 

A római intézet talán legfontosabb feladata az Örök Város gazdag és egyedülállóan nemzetközi tudományos életébe való bekapcsolódás. Az olasz és nemzetközi partnerekkel szervezett konferenciák jelentős mértékben hozzájárultak a magyar tudományosság nemzetközi tekintélyének növeléséhez. A katolikus egyház és a kommunizmus viszonyrendszerét vizsgáló tanácskozáshoz a legmagasabb szintű egyházi és világi partnerek együttműködését sikerült biztosítani, az eseményről a Vatikán napilapja, az Osservatore Romano is hosszú cikkben számolt be. A késő antik Róma pogány és keresztény örökségét bemutató konferencián pedig a legjelesebb európai és amerikai tudósok elemezték Nagy Konstantin császár korának bonyolult vallási viszonyait. Az Akadémia a programok mellett nagyszámú tudós, művész és szakember római kutatásait, kapcsolatépítését segítette, számos ösztöndíjasnak nyújtott szállást és szakmai segítséget.

A programok szervezésében mindig kiemelt szempont a más intézetekkel való együttműködés: az intézet több tucatnyi kulturális és tudományos intézettel és egyetemmel dolgozott együtt 2012-ben. A Római Magyar Akadémia dinamizmusát és elismertségét jelzi a római tudományos intézeteket tömörítő szervezetben az elnökségi tagság, a kulturális intézetek klaszterében pedig az elnöki tisztség. A 2013-as év  legnagyobb kihívását a magyar-olasz kulturális évad jelenti, amelyet a Balassi Intézet-Római Magyar Akadémia a Külügyminisztériummal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen szervez, és amelynek célja a két kultúra metszéspontjainak minél sokoldalúbb bemutatása, a kulturális és emberi találkozások elmélyítése.
 
(Forrás: Dr.habil. Antal Molnár PhD, direttore, Accademia d'Ungheria in Roma)
(Fotó: roma2012ben.blogspot.com)

ArtKert_Kultura_596x90_002

Hammerstein_Judit

2019.08.22

Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere 2019. augusztus 23-ai hatállyal Hammerstein Juditot bízza meg az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói feladatainak ellátásával.

Dr._Fulop_Peter_helyettes_allamtitkar_Emberi_Eroforrasok_Miniszteriuma_

2019.08.22

Csaknem ezer helyi közösség jött létre, valamint számos módszertan valósult meg az aktív közösségi szerepvállalást célzó Cselekvő közösségek projekt keretében az elmúlt három évben. A zárókonferenciát Szentendrén tartották.

Daroczi_Csaba_fotoja

2019.08.21

Magyarország 365 címmel országos fotópályázatot hirdet a kormány az ország értékeinek bemutatására – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma