NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.13

Több mint 70 főből álló kulturális közösségfejlesztő mentorhálózat kezdte meg a munkáját 2017 tavaszán, a Cselekvő közösségek projektnek köszönhetően. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével megvalósuló program átfogó célja volt, hogy a közösségfejlesztés eszközeivel támogassa a társadalmi aktivitást, a közösségi szerepvállalást, elősegítse a kulturális intézmények nyitottabbá válását, valamint hozzájáruljon az esélyegyenlőség növeléséhez.

TOP_mentor_cikk_korrSZV_RE-NM


A Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-0001) kiemelt európai uniós projekt 2016. szeptemberében indult és három éven keresztül segítette a kulturális intézményrendszer sajátos eszközeivel a települések önkormányzatai, kulturális intézményei, civil szervezetei és lakosai közötti kapcsolatok megerősödését. Mindezzel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy minél több aktív, a helyi társadalmat megmozgató közösség jöjjön létre. Céljai megvalósítása érdekében hozta létre az évek folyamán közel 80 főre bővült mentorhálózatot, amelynek tagjai az ország 18 megyéjében nyújtottak szakmai támogatást a kulturális szakemberek, valamint az önkormányzatok dolgozói, képviselői számára.

 

A kulturális közösségfejlesztő mentorok szakmai tudását a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ „Felkészülés a kulturális közösségfejlesztő mentori feladatokra” című, 120 órás képzése alapozta meg. A tananyagfejlesztésben és az oktatásban elismert szakemberek vettek részt. Az elméletek elsajátítása mellett a jelentkezők gyakorlati közösségfejlesztő képzésben is részesültek.

 

A mentorok, Pest megye és Budapest kivételével, a magyarországi települések jelentős részében jelen voltak az elmúlt időszakban. A kutatások, képzések, szakmai találkozók, tanulmányutak, személyes tanácsadások révén több mint 2500 intézménnyel és több mint 900 közösséggel kerültek kapcsolatba A fejlesztésbe bevont intézmények, szervezetek és az ott dolgozó szakemberek a projekt által kínált új kompetenciák elsajátítása révén képessé váltak a helyi kulturális közösségek aktivizálására, önkéntes hálózat kialakítására.

A Cselekvő Közösségek projekt szervesen kapcsolódott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16 című pályázatokhoz. Ezek célja a települések, településrészek, térségek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése, közösségfejlesztő folyamatok finanszírozása.

A mentorok 276 TOP nyertes konzorciumot támogattak munkájukkal, ennek folyamán mintegy 1000 települést értek el.Közösségi beszélgetések, felmérések, interjúk során megismerték az egy-egy településen élők véleményét, igényeit kulturális életükkel, hagyományaikkal, értékeikkel kapcsolatban. Összegezték ezek eredményeit, majd fejlesztési tervet készítettek a pályázók részére, akiknek 18 hónap állt rendelkezésére, hogy megvalósítsák azokat a programokat, amelyek a települések vezetői, az intézmények szakmai dolgozói és a civil közösségek, a lakosság közös tervezése eredményeként születtek.

 

A mentorok 2500 kulturális intézménnyel vették fel a kapcsolatot, és 905 közösség számára tették hozzáférhetővé a projekt által nyújtott lehetőségeket. A Közösségek Hete rendezvénysorozaton résztvevő közösségek több mint 60 százaléka a mentorokon keresztül csatlakozott. Tevékenyen részt vettek a projekt kutatásaiban, közel 16 000 kérdőívet töltettek ki az intézmények és a lakosság körében. Összegyűjtötték a könyvtári, közművelődési és múzeumi szakterületekről az intézményi 177 jó gyakorlatot, illetve aktívan közreműködtek a 25 kulturális közösségi mintaprojekt megszületésében. A mentorok munkáját – a felkészítő továbbképzések és szupervíziós tanácsadások mellett – rendszeresen együttműködést erősítő alkalmak segítették, ezek során lehetőség nyílt a teljes körű szakmai tapasztalatcserére.

 

A projekt végén Kutenics Kinga, Komárom-Esztergom megyei kulturális közösségfejlesztő mentor így összegezte munkája eredményét:

„Egy új módszertan megismerése mindig zökkenőkkel jár, de az értékteremtésre irányuló folyamat megtapasztalása előbb, vagy utóbb mindenhol eléri célját, a közösség befogadja és elkezdi a maga javára használni.”

lablec

tuzson-sajttaj

2019.09.16

Harmincnégy budapesti teátrum várja a közönséget kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és számos egyéb programmal a Színházak éjszakáján szombaton, a kulturális örökség napjain tematikus sétákon és tárlatvezetéseken is részt vehetnek az érdeklődők szombaton és vasárnap.

MAGYAR_ZENE_HAZA_kulso_3

2019.09.16

A főváros egyik legkörnyezetbarátabb helye lesz a Városliget a Liget Budapest Projekt elkészültével.

Kepzesek_-_PR_cikk

2019.09.15

Kulturális szakemberek, önkormányzati köztisztviselők és vezetők számára tartott a kulturális közösségfejlesztést segítő képzéseket a Cselekvő közösségek projekt. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) vezetésével, valamint az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével három évvel ezelőtt indult program ezzel is erősítette a kulturális szakemberek közösségi szemléletét, illetve a közösségek bevonásával való működés gyakorlatának megteremtését.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma