NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.13

Több mint 70 főből álló kulturális közösségfejlesztő mentorhálózat kezdte meg a munkáját 2017 tavaszán, a Cselekvő közösségek projektnek köszönhetően. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével megvalósuló program átfogó célja volt, hogy a közösségfejlesztés eszközeivel támogassa a társadalmi aktivitást, a közösségi szerepvállalást, elősegítse a kulturális intézmények nyitottabbá válását, valamint hozzájáruljon az esélyegyenlőség növeléséhez.

TOP_mentor_cikk_korrSZV_RE-NM


A Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-0001) kiemelt európai uniós projekt 2016. szeptemberében indult és három éven keresztül segítette a kulturális intézményrendszer sajátos eszközeivel a települések önkormányzatai, kulturális intézményei, civil szervezetei és lakosai közötti kapcsolatok megerősödését. Mindezzel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy minél több aktív, a helyi társadalmat megmozgató közösség jöjjön létre. Céljai megvalósítása érdekében hozta létre az évek folyamán közel 80 főre bővült mentorhálózatot, amelynek tagjai az ország 18 megyéjében nyújtottak szakmai támogatást a kulturális szakemberek, valamint az önkormányzatok dolgozói, képviselői számára.

 

A kulturális közösségfejlesztő mentorok szakmai tudását a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ „Felkészülés a kulturális közösségfejlesztő mentori feladatokra” című, 120 órás képzése alapozta meg. A tananyagfejlesztésben és az oktatásban elismert szakemberek vettek részt. Az elméletek elsajátítása mellett a jelentkezők gyakorlati közösségfejlesztő képzésben is részesültek.

 

A mentorok, Pest megye és Budapest kivételével, a magyarországi települések jelentős részében jelen voltak az elmúlt időszakban. A kutatások, képzések, szakmai találkozók, tanulmányutak, személyes tanácsadások révén több mint 2500 intézménnyel és több mint 900 közösséggel kerültek kapcsolatba A fejlesztésbe bevont intézmények, szervezetek és az ott dolgozó szakemberek a projekt által kínált új kompetenciák elsajátítása révén képessé váltak a helyi kulturális közösségek aktivizálására, önkéntes hálózat kialakítására.

A Cselekvő Közösségek projekt szervesen kapcsolódott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16 című pályázatokhoz. Ezek célja a települések, településrészek, térségek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése, közösségfejlesztő folyamatok finanszírozása.

A mentorok 276 TOP nyertes konzorciumot támogattak munkájukkal, ennek folyamán mintegy 1000 települést értek el.Közösségi beszélgetések, felmérések, interjúk során megismerték az egy-egy településen élők véleményét, igényeit kulturális életükkel, hagyományaikkal, értékeikkel kapcsolatban. Összegezték ezek eredményeit, majd fejlesztési tervet készítettek a pályázók részére, akiknek 18 hónap állt rendelkezésére, hogy megvalósítsák azokat a programokat, amelyek a települések vezetői, az intézmények szakmai dolgozói és a civil közösségek, a lakosság közös tervezése eredményeként születtek.

 

A mentorok 2500 kulturális intézménnyel vették fel a kapcsolatot, és 905 közösség számára tették hozzáférhetővé a projekt által nyújtott lehetőségeket. A Közösségek Hete rendezvénysorozaton résztvevő közösségek több mint 60 százaléka a mentorokon keresztül csatlakozott. Tevékenyen részt vettek a projekt kutatásaiban, közel 16 000 kérdőívet töltettek ki az intézmények és a lakosság körében. Összegyűjtötték a könyvtári, közművelődési és múzeumi szakterületekről az intézményi 177 jó gyakorlatot, illetve aktívan közreműködtek a 25 kulturális közösségi mintaprojekt megszületésében. A mentorok munkáját – a felkészítő továbbképzések és szupervíziós tanácsadások mellett – rendszeresen együttműködést erősítő alkalmak segítették, ezek során lehetőség nyílt a teljes körű szakmai tapasztalatcserére.

 

A projekt végén Kutenics Kinga, Komárom-Esztergom megyei kulturális közösségfejlesztő mentor így összegezte munkája eredményét:

„Egy új módszertan megismerése mindig zökkenőkkel jár, de az értékteremtésre irányuló folyamat megtapasztalása előbb, vagy utóbb mindenhol eléri célját, a közösség befogadja és elkezdi a maga javára használni.”

lablec

oktatasi_ismeretterjesztesi_feladatokat_lat_majd_el_a_Csillagerod_korszeru_interaktiv_muzeumi_korulmenyek_kozott

2019.09.20

A Liget Projektnek köszönhetően elkészült a komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése.

Fulop_Peter

2019.09.20

A csárdás, a verbunk tánc, a magyar népi vonós zenekari formáció, a tojásírás hagyománya, a nagykunsági gyapjúhímzés élő gyakorlata került be idén a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, a jó megőrzési gyakorlatok regisztere a Népművészeti Egyesületek Szövetsége tevékenységében zajló népi kézműves szakmai tudás átörökítésének modelljével bővült – jelentette be Fülöp Péter Kaposváron pénteken.

fulop_krisztina

2019.09.19

Átadták Az év belsőépítésze 2017-2018 díjat csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az idén 20 éves, magánalapítású elismerést Fülöp Krisztina kapta az Örkény István Színház belső átalakításáért.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Szombaton újabb Magyar Örökség Díjakat adnak át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Elismerésben részesül Snétberger Ferenc gitárművészete és zenei tehetséggondozó munkássága, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség folytonos küzdelme és a magyarság megtartásáért vállalt küldetése, Eötvös Loránd világhírű fizikus-geofizikusnak a magyar tudományt és oktatást példamutatóan szolgáló életműve, Féja Géza írói és szociográfiai munkássága, az oktatói munkában 150 éves eredményes és a leányképzésben első Veres Pálné Gimnázium, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert és Vidnyánszky Attila színházteremtő művészete. A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

A Siess haza, vár a mama című alkotást, amelyet Hajdu Eszter rendezett, szeptember 21-én, szombaton este mutatják be a fővárosi MagyaRock Hírességek Csarnokában a RaM Colosseumban. Barta Tamás a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került. 1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt megalakította a Locomotiv GT-t, az ő gitárjátéka hallható az LGT első három lemezén, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén. 1974-ben nem tért haza az LGT amerikai turnéjáról; egy darabig még zenélt, aztán különböző üzletekbe fogott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között lelőtték Los Angelesben.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Sebestyen_Marta

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma