Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.12.19

Közel 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg 190 pályázónak a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma az art mozik 2012. évi szakmai tevékenységének fejlesztésére és megújítására. Többek között erről is beszélt L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az Alap alelnökeként az NKA évértékelőjén.
Az NKA Vizuális Művészetek Kollégiuma 5 témakörben hirdetett pályázatot az ősz folyamán art mozik üzemeltetőinek. A szakmai programok és filmklubok működtetése mellett infrastrukturális fejlesztésekre, art besorolású filmek támogatására és a vetítőhelyek digitalizálására 219 pályázat érkezett be a megadott határidőig. Ebből a Kollégium 190 jelentkezőnek összesen 197.743.107 forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg december elején, amit azóta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mint az NKA elnöke is jóváhagyott. Mint Krucsainé Herter Anikó, az NKA Igazgatóságának főigazgatója elmondta, a beérkezett igényeket 70%-ban tudta az Alap támogatni, a sikeres pályázók között pedig 67 vidéki található.
 
 
 
„A Kollégium decemberi döntése azt is jelenti egyben, hogy az idén oly sokszor elsiratott művész mozi hálózat újabb 200 millió forintos támogatáshoz jut” – mondta el a december 19-i sajtóeseményen L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, aki egyben az NKA alelnöki feladatait is ellátja. „Néhány héttel ezelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma ítélt meg 100 millió forintot több mozi digitalizálására, tegnap pedig a Filmszakmai Bizottság is megkezdte a működését, így ismét elindulhat a filmek art besorolása. Terveink szerint ez a folyamat jövőre is folytatódhat, hiszen mind a kulturális tárca, mind az NKA 2013-as költségvetésében lesz forrás a hazai kulturális életben fontos szerepet betöltő művész mozik támogatására.” – tette hozzá az államtitkár.
 
(Forrás: NKA/Kultúra.hu)
(Fotó: nka.hu)

Roma_nok_kultura_banner_002

big

2019.06.23

A 2013-ban indult vizsgálatok során egy türbe, egy dzsámi és a derviskolostor nagyobbik részét tárták fel. A türbét és a dzsámit körbeölelő kolostorépület déli szárnyának feltárási munkái zajlanak jelenleg.

Nagykapos_1

2019.06.23

Jótékonysági futóverseny résztvevőit köszöntötte, valamint a Herczegh Géza Emlékév keretében meghirdetett történelmi-irodalmi esszépályázat díjait adta át Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége vasárnap a szlovákiai Nagykaposon.

skanzen

2019.06.23

Magyar Örökség Díjat vett át a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton a Magyar Tudományos Akadémia) dísztermében.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma