NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.08.22

Csaknem ezer helyi közösség jött létre, valamint számos módszertan valósult meg az aktív közösségi szerepvállalást célzó Cselekvő közösségek projekt keretében az elmúlt három évben. A zárókonferenciát Szentendrén tartották.

csk_1

Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: ez volt az első alkalom, hogy a múzeumok, a közművelődési intézmények és a könyvtárak módszertani központjai összefogtak egy nyitott, aktív és együttműködő társadalom fejlesztésének érdekében. A projekt eredményei várhatóan hatással lesznek a kulturális szakterület fejlődési irányaira az elkövetkező 10-15 évben.


A helyettes államtitkár a projekt eredményeiről szólva a Kultúra.hu-nak elmondta: az elmúlt három év legnagyobb eredménye, hogy az ország településeinek mintegy egyharmadát, illetve több ezer kulturális intézményt, közösséget és szakembert értek el sikeresen a módszertani fejlesztésekhez kapcsolódó valamely tevékenység során.


Dr._Fulop_Peter_helyettes_allamtitkar_Emberi_Eroforrasok_Miniszteriuma_
Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára


Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a projekt a kulturális intézményrendszer eszközeivel segítette az önkormányzatok, múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények, civil szervezetek és a lakosság közötti kapcsolatok megerősödését, nagy mértékben hozzájárult az aktív közösségek számának növeléséhez.


Dr._Cseri_Miklos_foigazgato_Szabadteri_Neprajzi_Muzeum_
Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója


„Több szempontból is nagyon fontos ez a projekt. Az egyik kiemelendő ezek közül az a tapasztalás és felismerés, hogy a talán legösszetettebb, legizgalmasabb kulturális intézményformának számító múzeumok képesek arra, hogy integrálják és összefogják a kulturális terület más ágait. A Múzeumi Oktatási és Módszertani Központtal karöltve kialakított hálózatosodás, melynek során mentorokat és koordinátorokat helyeztünk el, olyan minta és szerveződési forma, ami nagyon jól hasznosítható a többi intézmény számára is” – mondta a főigazgató a Kultúra.hu-nak.


Zavogyan_Magdolna
Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője


Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője kiemelte többek között az intézmény módszertani központként betöltött funkcióját. Mérföldkőként tekint a projektre és bízik a folytatásban. Beszédében elmondta, hogy a Cselekvő közösségek mindhárom – az összefogásban részt vevő – kulturális terület számára szolgál lehetőségekkel. Külön kiemelte azt, hogy ezúttal a kistelepülésekre is kellő hangsúlyt fektethettek, valamint beszélt arról is, mennyire fontosak a társadalom egésze szempontjából az önkéntesen aktív közösségek.


Feher_Miklos_igazgato_Orszagos_Szechenyi_Konyvtar_Konyvtari_Intezet_
Fehér Miklós, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet igazgatója


Fehér Miklós, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet igazgatója kiemelte a közösségi alapon működtetett könyvtárak egyre jelentősebb szerepét. A projektről így nyilatkozott portálunknak: „A könyvtárak könyvekkel, irodalommal dolgoznak, mindeközben elmélyülnek. Ha az ember olvas egy regényt, belemerül egy másik világba, a mi hivatásunk ehhez hasonlítható. Ez a projekt azonban arra ösztönzi a szakma munkatársait, hogy ebből a külön világból a reál világ folyamataiba kapcsolódjunk be, nyíljunk meg különböző tevékenységek által, legyen ez akár elemzés, kutatás, esetleg közvéleményi érdeklődés felmérése. Nagyon komoly szemléletváltozás ez a könyvtárosok oldaláról: a projektnek köszönhetően került ez a szerepvállalás kiemelt helyre a fontossági sorrendben.”


konferencia_csk


Az elmúlt három évben a Cselekvő közösségek projekt 18 megyére kiterjedő, 60-80 fős kulturális közösségfejlesztő mentorhálózatának munkatársai több mint 2500 kulturális intézménnyel vették fel a kapcsolatot, 905 közösség számára tették hozzáférhetővé a projekt által szakmai támogatásként nyújtott lehetőségeket, és 420 közösséget mentoráltak. 51 képzés valósult meg 950 fő részvételével.


Az NMI koordinálása alatt több tízezer ember bevonásával hét kutatást sikerült végezni, ezek célja a kulturális közösségfejlesztő folyamatok figyelemmel kísérése, a tapasztalatok összegzése és innovatív javaslatok megfogalmazása volt.


csk_2


A projekt során a Szabadtéri Néprajzi Múzeum felhívására civil szervezetek, valamint múzeumi, könyvtári és közművelődési intézmények együttműködésével 17 megyében 25 mintaprojekt jött létre. A résztvevő intézmények többféle megyei szakmai rendezvényt bonyolítottak le a három év alatt, a 73 esemény több mint felét az Országos Széchényi Könyvtár szervezte. Hazai és nemzetközi konferenciák, szakmai tanulmányutak jöhettek létre ebben a közhasznú összefogásban.


A Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezésében 2017-ben indult el a Közösségek Hete rendezvénysorozat, amely az elmúlt három évben országszerte csaknem ezer települést és ennél sokkal több közösséget mozgatott meg.


2017 szeptembere óta működik az Országos Széchényi Könyvtár vezetésével fejlesztett Cselekvő Közösségek Wiki, a projekt közösségi enciklopédiája, amely lehetőséget teremt a módszertanok folyamatos frissítésére. A több mint 200 szócikket a szakmai megvalósítókon kívül az érdeklődők is szabadon szerkeszthetik, a szócikkbázist is gyarapíthatják.

Az NMI gondozásában létrejött az online közösségi tanulási és motivációs rendszer.


A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumában valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében, hárommilliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással.


MTI/Kultúra.hu

oktatasi_ismeretterjesztesi_feladatokat_lat_majd_el_a_Csillagerod_korszeru_interaktiv_muzeumi_korulmenyek_kozott

2019.09.20

A Liget Projektnek köszönhetően elkészült a komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése.

Fulop_Peter

2019.09.20

A csárdás, a verbunk tánc, a magyar népi vonós zenekari formáció, a tojásírás hagyománya, a nagykunsági gyapjúhímzés élő gyakorlata került be idén a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe, a jó megőrzési gyakorlatok regisztere a Népművészeti Egyesületek Szövetsége tevékenységében zajló népi kézműves szakmai tudás átörökítésének modelljével bővült – jelentette be Fülöp Péter Kaposváron pénteken.

fulop_krisztina

2019.09.19

Átadták Az év belsőépítésze 2017-2018 díjat csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az idén 20 éves, magánalapítású elismerést Fülöp Krisztina kapta az Örkény István Színház belső átalakításáért.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

bitskey_psota_harmadik_csengetes

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma