hangf_spotify_banner_728x90

2018.12.14

Egy felnőtt leginkább személyre szabott feladatokkal, odafigyeléssel, személyes visszajelzéssel és gondolatai megosztása által motiválható a tanulásra, mivel ilyenkor érezheti, hogy egyénként is fontos, ami önbizalmat ad neki, ez pedig eredményesebb tanuláshoz vezet.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) felnőttképzései gyakorlatiasak, nem csak elméleti tudást adnak, így a résztvevők mindennapi munkáját segítik.

 

kepzes_MOKK

Az egyik ilyen kurzus a Képzők Képzése: oktatók, előadók módszertani továbbképzése, ami a felnőttképzésben oktató szakemberek számára szól. A résztvevők megismerik és kipróbálják azokat az oktatási módszereket, amelyekkel egy felnőtt tanuló is sikeresen motiválható. A kurzus során elsajátítható az a módszer, amely során az oktató később úgy tudja majd irányítani a tanulási folyamatot, hogy végül maguk a tanulók vonják le a szükséges következtetéseket, tehát gondolkodásra ösztönzi a rsztvevőket.

 

A Múzeumi menedzserképzés PR, marketing, kommunikáció című moduljában különféle helyzetgyakorlatok teszik izgalmassá a képzést. Egy televíziós próbainterjú során megtanulhatjuk az interjúadás fortélyait. A továbbképzés elvégzését követően a résztvevők képesek lesznek a múzeum célközönségére szabott kommunikációs stratégiák kialakítására, az offline és online kommunikációs csatornák hatékony használatára és a hatékony márkaépítésre.

 

Az Esélyt a múzeummal című továbbképzésen a múzeumi szakemberek jobban megérthetik a hátrányos helyzetű gyerekek problémáit, így tudnak majd olyan programokat kidolgozni, amelyek segítik a felzárkóztatásukat. A képzés során egy kerekasztal-beszélgetésen a problémával mélyebben foglalkozó civil szervezetek beszélgetnek a téma fontosságáról, ezáltal első kézből kaphatunk információt a szakemberektől.

 

Az izgalmas módszertanokat felvonultató továbbképzésekről a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ honlapján található bővebb információ: http://mokk.skanzen.hu/kepzesek.html

 

A fent említett képzések a kulturális területen dolgozó szakembereknek 2019-ben is ingyenesek a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című európai uniós projekt keretében.


Forrás és fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK)

Kulcsszavak:

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Ader_Godollon

2019.05.24

A köztársasági elnök pénteken Gödöllőn elmondta: a rendezvény sokkal több mint egy filmfesztivál, mert egyre terebélyesebb a kiállítótér, ahol a kisgyermekek és fiatalok számára is közérthetően megjelenítik a környezetvédelem, a fenntarthatóság vagy a víztisztaság problémáját és kézzelfoghatóan bemutatják, hogy lehet megóvni környezetünket.

Batta_Andras

2019.05.24

Domingo spanyol tenor és a magyar kormány is támogatja a fiatal klasszikus zenei tehetségek felfedezését és ápolását.

Beke_Pal

2019.05.21

Idén is megrendezik a Méltóságkereső konferenciát, amelynek ez alkalommal a Hagyományok Háza nemrégiben felújított székháza, a Budai Vigadó ad otthont. A június 5-i, új formai keretek között zajló szakmai tanácskozás témája a társadalmi párbeszéd.

130. évfordulóját ünnepli június 27-én a Fővárosi Nagycirkusz, amely a közönség tárgyi emlékeit és a cirkuszhoz köthető személyes történeteit is várja a tárlathoz. Olyan felajánlásokat vár az intézmény, amelyek valamilyen módon kötődnek a Fővárosi Nagycirkuszhoz, például régi plakátokat, fotókat, jegyeket, vagy előadáshoz, artistához, zsonglőrhöz kötődő emlékeket, kellékeket. A beérkező emlékeket a közönség egy éven át láthatja majd a Fővárosi Nagycirkusz épületében és honlapján. A jelentkezéseket az emlékről készült fotóval és rövid leírással június 10-ig várják a szervezők.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

Több mint 300 hagyományőrző vitéz részvételével négy nagy hadijáték várja a közönséget a 12. Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon május 31. és június 2. között.

Tatai_patara_2

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma