15_eves

2018.12.14

Egy felnőtt leginkább személyre szabott feladatokkal, odafigyeléssel, személyes visszajelzéssel és gondolatai megosztása által motiválható a tanulásra, mivel ilyenkor érezheti, hogy egyénként is fontos, ami önbizalmat ad neki, ez pedig eredményesebb tanuláshoz vezet.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) felnőttképzései gyakorlatiasak, nem csak elméleti tudást adnak, így a résztvevők mindennapi munkáját segítik.

 

kepzes_MOKK

Az egyik ilyen kurzus a Képzők Képzése: oktatók, előadók módszertani továbbképzése, ami a felnőttképzésben oktató szakemberek számára szól. A résztvevők megismerik és kipróbálják azokat az oktatási módszereket, amelyekkel egy felnőtt tanuló is sikeresen motiválható. A kurzus során elsajátítható az a módszer, amely során az oktató később úgy tudja majd irányítani a tanulási folyamatot, hogy végül maguk a tanulók vonják le a szükséges következtetéseket, tehát gondolkodásra ösztönzi a rsztvevőket.

 

A Múzeumi menedzserképzés PR, marketing, kommunikáció című moduljában különféle helyzetgyakorlatok teszik izgalmassá a képzést. Egy televíziós próbainterjú során megtanulhatjuk az interjúadás fortélyait. A továbbképzés elvégzését követően a résztvevők képesek lesznek a múzeum célközönségére szabott kommunikációs stratégiák kialakítására, az offline és online kommunikációs csatornák hatékony használatára és a hatékony márkaépítésre.

 

Az Esélyt a múzeummal című továbbképzésen a múzeumi szakemberek jobban megérthetik a hátrányos helyzetű gyerekek problémáit, így tudnak majd olyan programokat kidolgozni, amelyek segítik a felzárkóztatásukat. A képzés során egy kerekasztal-beszélgetésen a problémával mélyebben foglalkozó civil szervezetek beszélgetnek a téma fontosságáról, ezáltal első kézből kaphatunk információt a szakemberektől.

 

Az izgalmas módszertanokat felvonultató továbbképzésekről a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ honlapján található bővebb információ: http://mokk.skanzen.hu/kepzesek.html

 

A fent említett képzések a kulturális területen dolgozó szakembereknek 2019-ben is ingyenesek a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című európai uniós projekt keretében.


Forrás és fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK)

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

buso_alarc

2019.08.21

Mintegy 65 ezer érdeklődő kereste fel a 33. Mesterségek Ünnepét, amelyen ezer kézműves mester, négyszáz fellépő, több, mint száz látványműhely, népi játszóházak, táncház és folkkocsma várta a látogatókat augusztus 17. és 20. között a Budai Várban.

baanlaszlo

2019.08.21

A Szépművészeti Múzeum főigazgatói álláshelyére kiírt pályázat eredményes lezárultát követően Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere újabb öt évre, 2024. november 30-áig, Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum jelenlegi főigazgatóját bízta meg az intézmény vezetésével. Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot, ezen időszakban az intézmény a leglátogatottabb magyar múzeummá vált.

Rethelyi_Miklos_R

2019.08.20

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából hétfőn kitüntetéseket adott át az Országházban.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

leszfeszt

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma