NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.28

A nemrég súlyosan megrongálódott Notre Dame párizsi székesegyházat eredeti állapotában állítják vissza. Európában az elmúlt időszakban hasonló volumenű rekonstrukciós beruházásra nem volt példa, ám folyamatosan zajlik az évek során leamortizálódott épületek felújítása. Milyen új funkciókkal bővülhetnek a több száz éves épületek, és milyen új szerepet tölthetnek be? A következő műemlék-felújítási körképből kiderül.

Bekescsaba1Bujnovszky_Tamas
A békéscsabai vasútállomás épülete
Fotó: Bujnovszky Tamás

Az elmúlt évtizedekben számos hazai műemléket újítottak fel, és a közeljövőben országszerte további rekonstrukciós munkálatok kezdődhetnek. A projektek során kiemelt figyelmet fordítanak a minőségi és tartós anyaghasználatra, illetve a különböző funkciók harmonikus integrálására.

A Műcsarnok II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása részletes válogatást mutat be a legfrissebb rekonstrukciós munkákból, ahol a 19. századi vasútállomások megújítása izgalmas színfolt a változatos funkciójú épületek között is.

„A Keresztmetszet 2014-2019 kiállításrész 124 épületét funkció szerint, három teremre beosztva csoportosítottuk. A munkák szempontjából mindig a felújítás építészeti minősége volt a mérce, így fontosnak tartottuk beválogatni a 19. századi vasútállomások műemléki rekonstrukcióját, amelyek egy országos, középtávú program részei és nem mellesleg Pfaff Ferenc életművének kiemelkedő példái” emelte ki Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője, az Építészeti Szalon kiállítás főkurátora.


1930-1940_2
A békéscsabai állomásépület 1930-ban


Századfordulós vasútállomások
Gyakran nevezik a „vasút századának” is az 1800-as évek második felét, ugyanis a vasút- és a pályaudvarok építése ekkor élte virágkorát. A korszak első vasútállomásait – vagy más néven indóházait – még Bécsben tervezték, majd a MÁV 1869-es megalakulását követően hazai építészek kezdtek dolgozni az impozáns vasúti épületek kialakításán.

Számos vasútállomás – köztük a Nemzeti Szalon válogatásában bemutatott kaposvári épület – tervezése és kivitelezése a MÁV egykori főépítészéhez, Pfaff Ferenchez köthető, aki az 1880-as évek végétől 20 nagyállomás és több kisebb állomás tervezését, illetve kivitelezését végezte.


A korszak elején épült pályaudvarok egyik emblematikus példája a békéscsabai indóház, amelynek rekonstrukciója is szerepel a Műcsarnok kiállításán. Az állomás és épülete az alföldi Tiszavidéki Vasút 1857-60 között épült vonalának része, amelyet később többször bővítettek. Az első és második világháború pusztítása következtében súlyosan megsérült, később a régi és az új felvételi épületet felújították és összeépítették. Eltűnt a homlokzat minden díszítő eleme, és a 20. század második felében lapostetőssé alakították.

Bekescsaba3Bujnovszky_Tamas
Békéscsaba
Fotó: Bujnovszky Tamás

Békéscsaba régi felvételi épületét, a romantikus stílusban épült indóházat 2013 és 2016 között a Paulinyi-Reith & Partners építésziroda tervei alapján újították fel. A korszerűsítéssel lehetőség nyílt az eredeti megjelenés helyreállítására. A felújítás során az épületbe üzemeltetési, irodai és öltöző helyiségek mellett oktatási funkció is került.


A 2017-ben Építőipari Nívódíjjal kitüntetett épület helyreállítása során, mind a régi indóház, mind az új felvételi épület munkálatainál kiemelt figyelmet szenteltek a vasútállomás műemléki értékeinek megóvására, miközben a 19. századi épületet sikeresen integrálták a mai kor igényeinek megfelelően.


Salzburg_Hbf11HelmutPierer_r
A salzburgi állomás belső tere


A békéscsabai indóházzal egy időben, 1860-ban adták át a salzburgi vasútállomás első épületét is, ami akkoriban Európa nemzetközi vasúthálózatával és az osztrák-magyar belföldi hálózattal kötötte össze Salzburgot és Bécset. 1944-45 között az állomás egy része a bombázások következtében megsemmisült, és a mai napig is rejtőznek fel nem robbant bombák az újjáépített terek alatt.

A Kaddawittfeld architektur tervei alapján 2009-ben kezdődött meg az állomás teljes épületállományának rekonstrukciója és bővítése. A korábbi csonkavágányok megszűntek, helyükre átmenő vágányok kerültek, illetve a peronok fölé egy acélvázas csarnok épült. A 2013-ban átadott régi és új épületegyüttes nemcsak összeköti az állomás különböző szintjeit és funkcióit, hanem Salzburg két városrésze közötti kapcsolatot is erősíti.

The_Ritz_CarltonPaulinyi-Reith__Partners___G.A._Group
The_Ritz_Carlton@Paulinyi-Reith & Partners

Art Deco épületek Budapesten és Berlinben
Izgalmas építészeti megoldásokat rejt az Erzsébet téren álló műemlék épület, amely jelenleg The Ritz-Carlton Budapest Hotelként működik. A premodern stílusban, Tőry Emil és Pogány Móric építészek tervei alapján 1914-18 között épített palota eredetileg az Adriai Biztosító Társulat székháza volt.

Az épület a II. világháborúban kiégett, homlokzata is súlyosan megrongálódott. Az 50-es évek elején felújították. A 20. század második felében a Budapesti Rendőr Főkapitányság székhelyeként funkcionált.

TheRitzCarltonBudapest_ExteriorPaulinyi-Reith__Partners___G.A._Group
The Ritz-Carlton Budapest Hotel
Forrás: Paulinyi-Reith & Partners

1998-ban a P-R&P tervei alapján elkezdődtek a felújítási munkálatok, így a teljes belső szerkezetet újraépítették a homlokzat és az eredeti előcsarnok megtartásával. Az eredeti art deco homlokzat kőelemeit magas minőségben javították ki, illetve az eredeti reliefek, szobrok rekonstrukciójával és pótlásával egészültek ki.

A felújítást követően négycsillagos szálloda nyílt meg az épületben Le Méridien néven. Ezt követően több kisebb részleges belső felújítás történt, majd 2016-ban a The Ritz-Carlton Budapest Hotelként újult meg az épület, a mai kor luxusszállodáinak igényeihez igazodva. A rekonstrukciós terveket a luxushotelek enteriőrjeire specializálódott G.A. Design belsőépítészeivel közösen alakították ki a Paulinyi-Reith & Partners szakemberei Fábián László építész vezetésével.

The_Ritz_Carlton_InteriorPaulinyi-Reith__Partners___G.A._Group
The Ritz-Carlton Interior

A The Ritz-Carlton szállodalánc berlini helyszíne alig egy hónapja újult meg – hasonlóan a budapesti volt Adriai Biztosító Társulat székházához – egy 20. század elején tervezett épületben. A 40 millió eurós rekonstrukciós beruházás, a Potsdamer Platz-on található art deco stílusú épületben, a német főváros 1920-as éveit idézi – luxus környezetben találjuk az ikonikus évtized művészeti és kreatív atmoszféráját.

A budapesti hotelhez hasonlóan a berlini szálloda belső tereit is a G.A. Design belsőépítészei tervezték, ahol a 20. század irodalmi szalonjai, a város filmművészeti öröksége és a Potsdamer Platz történelmi hagyatéka is megjelenik.

HETEDIZIGLEN_MNL_Csalad_-_tortenet_-_kutatas_Szabo_Dorottya_es_Retvari_Bence

2019.09.18

Családtörténet-kutatásra várják az érdeklődőket a levéltárak országszerte kurzusokkal, kiadványokkal és levéltár-pedagógiai órákkal a Hetedíziglen elnevezésű projekten.

tuzson-sajttaj

2019.09.16

Harmincnégy budapesti teátrum várja a közönséget kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és számos egyéb programmal a Színházak éjszakáján szombaton, a kulturális örökség napjain tematikus sétákon és tárlatvezetéseken is részt vehetnek az érdeklődők szombaton és vasárnap.

MAGYAR_ZENE_HAZA_kulso_3

2019.09.16

A főváros egyik legkörnyezetbarátabb helye lesz a Városliget a Liget Budapest Projekt elkészültével.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

foter-fesztival_R

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma