Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2013.01.08

Az ENSZ 2006-ban nyilvánította január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjának, amikor 1945. január 27-ére, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor,Auschwitz-Birkenau felszabadulására emlékezünk. Ebből az alkalomból januárban az Izraeli Kulturális Intézet kiállítással és előadásokkal várja az érdeklődőket, melyek középpontjában – rendhagyó módon – a női túlélők állnak.
 
Január 15-én 18:00-tól kiállítás nyílik “Együtt maradni: Női vallomások a Holokausztról” címmel, mely egy hónapon keresztül látogatható az Intézetben. A kiállításmegnyitó díszvendége Christoph Heubner, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke, valamint két Holokauszt-túlélő, Bartha Ágnes, Rácz Éva és Fahidi Éva, kiknek tanúvallomásai a kiállítási anyag részét is képezik. A megnyitón fellép Korcsolán Orsolya hegedűművész.
Pécsi-Pollner Katalin, a kiállítás kurátora így nyilatkozott a kiállításról: „A Holokausztról az utóbbi évtizedekben rengeteg visszaemlékezés es irodalmi feldolgozás jelent meg. Alig valakinek tűnt fel, hogy egy jelentős csoporté hianyzik: a nőké. Célunk az volt, hogy a kiállítás címe ezt az aspektust is tartalmazza, ahogy azt Bartha Agnes memoárjában meg is fogalmazza: „…így maradtunk együtt a barátnőmmel, ami nagyon fontos volt. Egyedül senki nem bírta volna ki.”
A kiállításhoz kapcsolódóan január 24-én 17:00-tól előadásokkal és filmvetítésekkel emlékezünk: Szűcs Teri, irodalomtörténész, az ELTE tudományos munkatársa a “Nők a Holokauszt-irodalomban” címmel, Pécsi-Pollner Katalin, az OR-ZSE oktatója, irodalomtörténész “A holokauszt gender szemszögből - női hang és tapasztalat” címmel tart előadást. Az előadások mellett levetítjük Schuster Richárd: Babszi (2006) és Miriam Ben-David: Testimony Theatre – „Beszélj, hogy élj!” (2010) című filmjeiket is.
 
(Forrás: Izraeli Kulturális Intézet)
(Fotó: Kultúra.hu)
 

Roma_nok_kultura_banner_002

big

2019.06.23

A 2013-ban indult vizsgálatok során egy türbe, egy dzsámi és a derviskolostor nagyobbik részét tárták fel. A türbét és a dzsámit körbeölelő kolostorépület déli szárnyának feltárási munkái zajlanak jelenleg.

Nagykapos_1

2019.06.23

Jótékonysági futóverseny résztvevőit köszöntötte, valamint a Herczegh Géza Emlékév keretében meghirdetett történelmi-irodalmi esszépályázat díjait adta át Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége vasárnap a szlovákiai Nagykaposon.

skanzen

2019.06.23

Magyar Örökség Díjat vett át a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton a Magyar Tudományos Akadémia) dísztermében.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

babszinhaz

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma