NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.13

A Cselekvő közösségek projekt keretében összegyűjtött hazai és külföldi jó gyakorlatoknak, a belföldi és külföldi tanulmányutak tapasztalatainak, a múzeumi, könyvtári és közművelődési terület közösségfejlesztési sajátosságainak bemutatása egyaránt a kulturális közösségfejlesztés minél szélesebb körű megismertetését és alkalmazásának elterjesztését segíti. A projekt kiadványait bemutató második cikkben a konzorciumi tagok szakmai folyóiratainak különszámaiként megjelent köteteket ismertetjük.

Modszertani_kiadvanyok2_PR_cikk


Az önálló kiadványok – módszertani útmutatók, kutatási jelentések, konferenciakötetek, jó gyakorlat gyűjtemények – mellett szakmai folyóiratok különszámai is teret adtak a Cselekvő közösségek aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) kiemelt európai uniós projekt fejlesztéseinek. A konzorciumban résztvevő, a három kulturális szakterületet képviselő partnerintézet saját tematikus folyóirataiban is megjelentetett a programmal kapcsolatos köteteket.


A Múzeumi iránytű a múzeumi terület módszertani szakmai kiadványsorozata, amely a konzorciumvezető Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ gondozásában jelenik meg 2009 óta. A hazai és nemzetközi tekintetben is elismert szakemberek közreműködésével készülő kiadványsorozat kutatási jelentésekkel, módszertani fejlesztések eredményeként született gyakorlati kézikönyvekkel, jó gyakorlatok és mintaprogramok bemutatásával segíti a hazai múzeumi szakemberek munkáját, útmutatót nyújt azon intézmények számára, akik lépést szeretnének tartani a változásokkal. A Cselekvő közösségek projekt keretében hat különszám foglalkozik a múzeumok közösségi szerepvállalásával. A megjelent kötetek címei magukért beszélnek: „Múzeumi közösségek – közösségi múzeumok”, „Kulturális örökség – múzeumi közösségek”, „A kulturális közösségfejlesztés gyakorlata a múzeumokban”, „Európai múzeumok közösségi részvételi gyakorlatai”, „Közösségi alapú működés a múzeumokban”, és „A múzeumi terület kutatói szemmel”.


Az Országos Széchenyi Könyvtár a két országos szakfolyóiratában, a „Könyv, Könyvtár, Könyvtárosban”, illetve a „Könyvtári Figyelőben” adott ki Cselekvő Közösségek különszámot. A havonta megjelenő „Könyv, Könyvtár, Könyvtáros” a könyvtárszakma aktuális, közérdeklődésre számot tartó fejlesztéseiről, eseményeiről rövidebb terjedelmű, gyakorlati megközelítésű írásokat közöl. A már több mint 60 éve, negyedévente megjelenő „Könyvtári Figyelő” pedig részletesebben tájékoztat a magyar könyvtáros társadalom egészét érintő fejlesztésekről, vizsgálatokról, a hazai könyvtári világ országos jelentőségű kérdéseiről, külföldi szakirodalomról, valamint a Könyvtári Intézetben és az Országos Széchényi Könyvtárban folyó, a magyar könyvtáros társadalom egészét érintő munkákról. A két szakfolyóirat 3-3 tematikus különszámot jelentetett meg a Cselekvő közösségek projekt keretében.


Az NMI Művelődési Intézet szakfolyóirata a „Szín Közösségi Művelődés”, több mint két évtizede jelenik meg évi hat lapszámban. A közösségi művelődés aktuális folyamatai mellett tájékoztat jó gyakorlatokról, érdekes programokról és figyelemreméltó projektekről is. A lapban rendszeresen olvashatóak portrék példa értékű személyiségekről, valamint közzé tesz értéket képviselő rendezvényekről és közösségi kezdeményezésekről szóló beszámolókat is. A program ideje alatt három különszám jelent meg a Cselekvő közösségek projektről.


A Cselekvő közösségek projekt kiemelkedő eredménye, hogy kiadványai között vannak olyanok, amelyeket már ma is tananyagként használnak a felsőoktatásban, illetve a továbbképzéseken. A kötetek bárki számára online is elérhetőek, és szabadon letölthetőek a projekt honlapjáról. (https://cselekvokozossegek.hu/tudastar/szakmai-folyoiratok-tematikus-kulonszamai/)


lablec

tuzson-sajttaj

2019.09.16

Harmincnégy budapesti teátrum várja a közönséget kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és számos egyéb programmal a Színházak éjszakáján szombaton, a kulturális örökség napjain tematikus sétákon és tárlatvezetéseken is részt vehetnek az érdeklődők szombaton és vasárnap.

MAGYAR_ZENE_HAZA_kulso_3

2019.09.16

A főváros egyik legkörnyezetbarátabb helye lesz a Városliget a Liget Budapest Projekt elkészültével.

Kepzesek_-_PR_cikk

2019.09.15

Kulturális szakemberek, önkormányzati köztisztviselők és vezetők számára tartott a kulturális közösségfejlesztést segítő képzéseket a Cselekvő közösségek projekt. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) vezetésével, valamint az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével három évvel ezelőtt indult program ezzel is erősítette a kulturális szakemberek közösségi szemléletét, illetve a közösségek bevonásával való működés gyakorlatának megteremtését.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma