NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.13

A közösségi értékek megteremtését, erősítését és közvetítését, illetve a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok megismertetését, adaptálását segítik a projekt kiadványai. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumában három évvel ezelőtt létrejött projekt módszertani útmutatókban, kutatási jelentésekben, konferenciakötetekben, jó gyakorlat gyűjteményekben és szakmai folyóiratokban publikálja eredményeit. A kiadványokkal a cikksorozat két részében foglalkozunk, először a módszertani útmutatókat és a kutatási jelentéseket mutatjuk be.

Modszertani_kiadvanyok2_PR_cikkNM


A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) kiemelt európai uniós projekt három év szakmai munkájának eredményeként születtek meg az állampolgári aktivitás növelését a kultúra eszközeivel segítő, módszertani támogatást nyújtó, valamint a hazai és a nemzetközi jó gyakorlatok megismerését szolgáló kiadványok.

A projekt szakértők bevonásával hat témakörben dolgozott ki és jelentetett meg útmutatókat.


A „Közösségfejlesztés módszertani útmutató” hiánypótló kötet. Ebben fektették le a közösségfejlesztés alapjait, megfogalmazták a témához kapcsolódó fogalmakat és folyamatokat.


A „Közösségfejlesztői folyamatok mérése-értékelése” című módszertani útmutató azokat a lépéseket és módszereket mutatja be, amelyekkel mérni és követni lehet a településeken, mikro térségekben, illetve az intézményekben végrehajtott közösségfejlesztési folyamatok változásait.


Az önkéntesek bevonását a kulturális intézmények munkájába, valamint megtartásukat segíti a „Gyakorlati útmutató intézményi önkéntes programok létrehozásához és működtetéséhez” című kötet.


A Kulturális intézmények társadalmiasított működtetése címmel megjelent módszertani útmutató áttekinti azokat a lépéseket, amelyek elvezetnek az kulturális intézmények társadalmiasított működtetéséhez. Célja, hogy kedvet csináljon a kulturális szakembereknek a közösségi részvételű tevékenységhez.


Az Esélyegyenlőségi módszertani útmutató a gyakorlatban is használható tanácsokat, eszközöket, praktikákat nyújt a kulturális intézményekben való esélyegyenlőség megteremtéséhez. Közös cél, hogy a kulturális értékteremtésnek mindenki a részese lehessen.


Végül az A projekt kulturális közösségfejlesztési mentorhálózatának minőségirányítási rendszerterve” körvonalazza a projekt keretében kialakított kulturális közösségfejlesztő mentorhálózat feladatait, illetve meghatározza azok magasszintű elvégzéséhez szükséges lépéseket. Elősegíti, hogy az ország több száz pontján dolgozó mentor azonos elvek mentén, azonos szakmai értékeket képviselve, és azonos szakmai színvonalon láthassa el munkáját.


A Cselekvő közösségek projekt keretében végzett kutatások közül az öt legjelentősebbet foglalták kötetbe. A „Delfi jövő- és trendkutatás a múzeumi, könyvtári és közművelődési területen” című jelentés a három szakterület jövőben várható trendjeinek több módszerrel való vizsgálatát taglalja. A kutatás célja a várható szakmai irányok hazai és európai szintű felmérése, a statisztikai tendenciák felvázolása, döntéshozói és szakértői interjúk készítése, illetve a jövőkutatási eredmények adaptálása volt.


A „Kulturális intézmények társadalmiasítási folyamatai Magyarországon” című kötet a Magyarországon működő kulturális intézmények társadalmiasítási folyamatait vizsgáló két kutatást, és azok eredményeit foglalja össze. A kiadvány bemutatja a fejlesztés előtt, 108 kulturális intézmény bevonásával készült állapotfelmérést, a Cselekvő közösségek projekt elindítását követő kutatást, illetve a projekt hatásvizsgálatát és eredményeit. A magyarországi múzeumi-, könyvtári- és közművelődési intézmények társadalmi-közösségi beágyazottságáról a Cselekvő közösségek projekt készített először átfogó, reprezentatív felmérést. Célja annak kiderítése volt, hogy milyen hatást gyakorolnak a helyi lakosok és közösségeik a kulturális intézmények tevékenységére, illetve mennyire veszik figyelembe az intézmények a helyi lakossági- és közösségi igényeket. Ennek eredményeit mutatja be a „Magyarországi múzeumok, könyvtárak és közművelődési intézmények reprezentatív felmérése” című kutatási jelentés.


Az „A kulturális közösségszervezés gyakorlata kontrollcsoport-vizsgálattal” című kiadvány bemutatja, hogy milyen változások történtek a vizsgált időszakban a kulturális intézmények társadalmi beágyazottságát tekintve, illetve a projekt során megvalósított fejlesztések milyen hatásokat generáltak. A hamarosan elkészülő utolsó kötet – a Záró tanulmány – a projekt kutatási eredményeit taglalja összefoglalóan.


A megjelent kiadványok online formában is elérhetőek a projekt honlapjáról:

Módszertani útmutatók: https://cselekvokozossegek.hu/tudastar/utmutatok/

lablec

tuzson-sajttaj

2019.09.16

Harmincnégy budapesti teátrum várja a közönséget kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és számos egyéb programmal a Színházak éjszakáján szombaton, a kulturális örökség napjain tematikus sétákon és tárlatvezetéseken is részt vehetnek az érdeklődők szombaton és vasárnap.

MAGYAR_ZENE_HAZA_kulso_3

2019.09.16

A főváros egyik legkörnyezetbarátabb helye lesz a Városliget a Liget Budapest Projekt elkészültével.

Kepzesek_-_PR_cikk

2019.09.15

Kulturális szakemberek, önkormányzati köztisztviselők és vezetők számára tartott a kulturális közösségfejlesztést segítő képzéseket a Cselekvő közösségek projekt. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) vezetésével, valamint az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével három évvel ezelőtt indult program ezzel is erősítette a kulturális szakemberek közösségi szemléletét, illetve a közösségek bevonásával való működés gyakorlatának megteremtését.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma