NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.05

Számos módszertani fejlesztés fűződik a közösségi aktivitás növelését zászlajára tűző, Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás kiemelt európai uniós projekthez. A konzorciumi együttműködés három évvel ezelőtt azért jött létre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével, hogy támogatást és mintát nyújtson a települések és a kulturális intézmények közösségfejlesztő munkájához.

2_PR_cikk_modszertani_fejlesztesek

A szakmai munkában és továbbképzésekben, sőt az egyetemi oktatásban is jól hasznosítható, hiánypótló fejlesztéseket végzett a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) projekt. Ezek a módszertani innovációk mind hazai, mind nemzetközi színtéren egyaránt erősítik a közösségfejlesztő szakmát. A fejlesztések alapját a projekt kutatási eredményei adták, de természetesen a nemzetközi szakirodalom tudásbázisa és jó gyakorlatai, valamint a nemzetközi szakmai konferenciáinkon szerzett tapasztalatok is hozzájárultak a fejlesztések támogatásához. A projektben dolgozó szakemberek a már meglévő hazai és külföldi jó gyakorlatokat hat témában formálták a mindennapokban is alkalmazható módszertanná. A kidolgozott modellek a helyi közösségfejlesztéshez, a közösségfejlesztői folyamatok méréséhez-értékeléséhez, az intézmények társadalmiasításához (azaz közösségi részvételi alapú működéséhez), az esélyegyenlőség növeléséhez, az önkéntes tevékenység szervezéséhez, valamint a kulturális közösségfejlesztő mentorhálózat minőségirányítási rendszeréhez adnak szakmai útmutatást.

Az első és legfontosabb feladat a szakmai fogalmak letisztázása volt, hiszen azok és a kezdeti folyamatban kiérlelődő szakmai elvek képezték a projekt további tevékenységének bázisát. A módszertanok magas szintű kidolgozása széleskörű, szakmai alapokon nyugvó összefogással valósult meg. Közel 100 szakértő (közösségfejlesztők, kulturális intézmények és a szakmai civil szervezetek képviselői, egyetemi oktatók, kutatók) vett részt a nagyívű munkában. Az egyes témák, folyamatok, tevékenységek módszertanának kidolgozása mellett, nagy hangsúlyt kapott a modellekhez kapcsolódó múzeumi, könyvtári, közművelődési intézmények jó gyakorlatainak összegyűjtése és bemutatása is. A módszertani fejlesztés során a szakértők számára szakmai műhelyek nyújtottak lehetőséget a találkozásra és az eszmecserére.

A Cselekvő közösségek projekt keretében kidolgozott módszertani eredmények számos kiadványban megjelentek, amelyek hasznos útmutatók a közösségfejlesztésben dolgozók, illetve a téma iránt érdeklődők számára. A projekt saját kiadványsorozatán (amelyekben a kutatási jelentések és módszertani útmutatók megjelentek) kívül a három szakterület legjelentősebb periodikáinak különszámait is a Cselekvő közösségek projekt témaköreinek szentelték. A Múzeumi iránytű sorozat 6, a Könyvtári figyelő 3, a Könyv, könyvtár, könyvtáros 3, a Szín Közösségi Művelődés 3 száma foglalkozik a témával. A kiadványok online formában is elérhetőek a projekt honlapján (www.cselekvokozossegek.hu/tudastar).

A projekt büszkeségei, hogy a Cselekvő közösségek projekt során kidolgozott kulturális közösségfejlesztési módszereket, és a közösségi részvétellel való működtetési módot (társadalmiasítási modellt) mára számos intézmény, szervezet a gyakorlatban is alkalmazza, illetve a projekt eredményeinek vizsgálata egyetemi szakdolgozatok, illetve doktori kutatások témáivá vált.

 

  lablec_v2_002

fulop_krisztina

2019.09.19

Átadták Az év belsőépítésze 2017-2018 díjat csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az idén 20 éves, magánalapítású elismerést Fülöp Krisztina kapta az Örkény István Színház belső átalakításáért.

o_versvandor-2019_2

2019.09.19

A Radnóti Miklós emlékére rendezett verszarándoklat, amely három határon is átkel és mindenhol a magyar közösséget érinti, nemcsak a múltról szól, hanem a jövőről is – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI-nek, a költő születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából indított verszarándoklat horvátországi állomásán, Darázson.

Lazar_Ervin_Program_20190918-8494

2019.09.18

Már regisztrálhatnak a Lázár Ervin Programban részt venni kívánó előadóművészeti szervezetek; az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított programja minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Duo_Aliada_c_Maria_Jarzyna

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma