15_eves

2018.12.12

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum adott otthont a múzeumi koordinátori és a könyvtári szaktanácsadói hálózatok ezévi közös szakmai napjának 2018. december 3-án. Az eseményre azzal a céllal került idén is sor, hogy a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt megvalósításában aktívan közreműködő könyvtári és múzeumi szakemberek szervezett keretek között találkozhassanak. Mindez jó alkalom arra, hogy képet kapjanak egymás munkájáról, valamint a konzorciumi partnernek a projekt kapcsán elért eddigi eredményeiről, tapasztalatot cseréljenek, inspirációt merítsenek egymástól a még előttük álló feladatokhoz.

dr._Cseri_Miklos
Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója

A könyvtári és múzeumi hálózat közös rendezvényén a projektet megvalósító konzorciumvezető intézmény képviseletében dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy az azonos megyében a projektcélok eléréséért dolgozó 2-2 könyvtári szaktanácsadó és múzeumi koordinátor nem konkurenciája egymásnak, a közös cél eléréséért való munkálkodás révén válnak ütőképes négyesfogattá.

dr._Fodor_Peter
Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója

Dr. Fodor Péter, a konzorciumi partner Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója köszöntjében az egymástól tanulás fontosságát hangsúlyozta.

A projekt múzeumi komponensének, A mi múzeumunk programnak eddig elért eredményeit és további megvalósítandó feladatait Nagy Magdolna projektmenedzser, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központjának (MOKK) megbízott igazgatója ismertette. Az én könyvtáram program mérlegét pedig Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár EFOP Projektiroda szakmai vezetője mutatta be, különös tekintettel a 90 mintaprogramra és a könyvtári hálózat hozzájárulására az eddig elért projekteredményekhez.

Farkas_Ferenc_R
Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár EFOP Projektiroda szakmai vezetője


Az eredménykommunikációs prezentációk sorát Steigervald Krisztián generációkutató szellemes előadása lazította. A coachként is dolgozó generációs szakértő az eltérő generációs csoportok karakterisztikus jellemzése és attitűdjének humoros felvázolása után nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy bemutassa, tudatos hozzáállással miként kerülhetők el a saját generációnkra jellemző csapdák. Mindezt hogyan hasznosíthatják munkájukban azok a Baby Boomer vagy X generációs múzeumi vagy könyvtári területendolgozó szakemberek, akiknek a legfiatalabb generációk (Z vagy Alfa) figyelmét kell elnyerniük.


Steigervald_Krisztian__1
Steigervald Krisztián generációkutató

Meglátása szerint a siker titka, hogy jó arányérzékkel kell ötvözni az offline és online megoldásokat, elegyítve az offline kreativitást és online hatékonyságot, ha a 2000 után születettek, vagyis az Alfa generáció a célcsoportunk, mivel számukra a kétféle valóság együttesen létezik. Meg kell találni a megfelelő kommunikációs platformokat a mai kortársorientált társadalomban, melyben többé nem jelent tiszteletreméltó értéket önmagában a tudás, csak akkor, ha az az egó számára is hasznos. A mai Alfa generációt idézve: „ha azt akarod, hogy rád figyeljek, akkor mutass olyat, ami nincs fent a YouTube-on, taníts olyat, amit a robotok nem fognak tudni”.


A következő blokkban a könyvtári mintaprogramokkal kapcsolatos eddigi munkáról tartott átfogó prezentációt Koglerné Hernádi Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár EFOP Projektiroda fejlesztési csoportvezetője. A 90 féle könyvtári mintaprogramból kettőt közelebbről is megismerhettünk. Az Idővonat című, nyári szabadidős olvasótábort Szabolcsiné Orosz Hajnalka mintaprogram-fejlesztő, szaktanácsadó, a pécsi Csorba Győző Könyvtár munkatársa mutatta be. Istók Anna mintaprogram-fejlesztő, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ tájékoztató könyvtárosa pedig a Legendagyár elnevezésű, vetélkedővé transzformálható modulokból álló városismereti programcsomaggal ismertette meg a résztvevőket.


A Múzeumi Iránytű sorozatról, illetve két frissen megjelent kötetéről dr. Bereczki Ibolya, a projekt múzeumi komponensének szakmai vezetője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese mondott felvezetőt.


dr._Bereczki_Ibolya
Dr. Bereczki Ibolya, a projekt múzeumi komponensének szakmai vezetője,
a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese


Az Esélyt a múzeummal Hátrányos helyzetűek felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című kötetet Dabi-Farkas Rita,a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusa, budapesti múzeumi koordinátor mutatta be. A Kulturális Örökség-Közösségi Múzeumok című kiadványról pedig dr. Arapovics Mária, a Cselekvő Közösségek projekt szakmai vezetője beszélt.


A múzeumi komponens részéről Hadnagy-Portik Piroska módszertani csoportvezető, a MOKK munkatársa a lezárult kutatások eredményeiből emelt ki néhány érdekes momentumot, és ismertette a novemberben indult Kultúrbónusz kísérleti programot. Bolyácz Róbert koordinátorhálózati csoportvezető a múzeumi koordinátorhálózat szerepéről beszélt. A Múzeumok a pedagógusokért című, 2018. őszén megvalósult országos bemutató körút tapasztalatait és a hozzá kapcsolódó kommunikációt pedig Kontrohr Andrea kommunikációs csoportvezető összegezte.


Kontrohr_Andrea.R
Kontrohr Andrea kommunikációs csoportvezető


A szakmai nap közönséget aktivizáló, jó hangulatú műhelymunkával folytatódott, melyet Joó Emese, a Néprajzi Múzeum etnográfusa, múzeumpedagógusa, budapesti múzeumi koordinátor vezetett. A workshopon az IKSZ, azaz az iskolai közösségi szolgálat múzeumi és könyvtári határeseteit járták körül a jelenlévő szakemberek. A fogalom közös definiálása és a kapcsolódó fogalomtár megvitatása után a két szakterületen dívó jobb és rosszabb IKSZ-es gyakorlatok, az ehhez társuló problematikus pontok kerültek fókuszba. Joó Emese a nap célkitűzéséhez igazodva, a két hálózat együttműködésének fokozására is szolgáló közös IKSZ-es projekt lehetőségét vetette fel. A diákok az 50 órás iskolai közösségi szolgálat egy részét múzeumban, egy másik részét pedig könyvtárban tölthetnék el, ennek elősegítésében pedig a két intézménytípus újszerű módon működne együtt a két hálózat bevonásával.


Joo_Emese
Joó Emese, a Néprajzi Múzeum etnográfusa, múzeumpedagógusa


A siker szinte kódolva van, ha csak arra gondolunk, hogy a „21. század legsikeresebb vállalkozásai a hálózatokra építették technológiájukat és üzleti modelljüket.[1] „A 21. század legforradalmibb technológiai egytől egyik hálózatokon alapulnak, s teszik lehetővé például a Google, Facebook … és a Twitter működését. Végeredményben a hálózatok sokkal jobban átjárják a tudomány, technológia és üzlet világát és a természetet, mint elsőre gondolnánk. Egyre világosabb tehát, hogy soha nem érthetjük meg a komplex rendszereket, ha nem ismerjük meg alaposan a mögöttük meghúzódó hálózatokat.”[2]


Az egész napos program végül dr. Bereczki Ibolya zárszavával zárult, az előadó a nap során elhangzott főbb gondolatokat, tanulságokat idézte fel esszenciális formában és jövőbeni szorosabb együttműködést indítványozta.


A múzeumi koordinátori és a könyvtári szaktanácsadói hálózat közös rendezvényére a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című európai uniós projekt keretében került sor. A projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében. A projekt megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.

 

Felhasznált irodalom: Barabási-Albert László: 2017. A hálózatok tudománya. Libri Kiadó


Képek forrása: Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ


infoblokk
 


[1] Barabási-Albert L. (2017. 44.)

[2] Barabási-Albert L.(2017. 40.)

KAD_Kultura_596x90_002

buso_alarc

2019.08.21

Mintegy 65 ezer érdeklődő kereste fel a 33. Mesterségek Ünnepét, amelyen ezer kézműves mester, négyszáz fellépő, több, mint száz látványműhely, népi játszóházak, táncház és folkkocsma várta a látogatókat augusztus 17. és 20. között a Budai Várban.

baanlaszlo

2019.08.21

A Szépművészeti Múzeum főigazgatói álláshelyére kiírt pályázat eredményes lezárultát követően Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere újabb öt évre, 2024. november 30-áig, Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum jelenlegi főigazgatóját bízta meg az intézmény vezetésével. Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot, ezen időszakban az intézmény a leglátogatottabb magyar múzeummá vált.

Rethelyi_Miklos_R

2019.08.20

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából hétfőn kitüntetéseket adott át az Országházban.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

leszfeszt

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma