hangf_spotify_banner_728x90

2013.10.28

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa csak panaszra járhat el a kiegyensúlyozottság kérdésében, a bírságok kiszabásakor pedig a fokozatosság elvét követi -  idézi az MTI az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának hétfői budapesti ülésén elhangzott döntést.

Download.aspx
Szigetváry Zsolt
A bizottság mind az NMHH tavalyi hírközlési munkájának, mind médiatanácsa 2012-es tevékenységének beszámolóját általános vitára alkalmasnak találta.

Koltay András, a médiatanács tagja elmondta: a túl hangos reklámok bírságolásakor a testület a fokozatosság elvét követi, így akit már többször szankcionált, az egyre magasabb összegű büntetésre számíthat.


Novák Előd (Jobbik) az ülésen közölte, a médiatanács döntése értelmében nem minősül gyűlöletbeszédnek és kirekesztőnek, hogy egy riportban kimondták: Kerecsenden a betörések többségét roma családok követték el. Koltay András erre reagálva kijelentette: a médiatanács csak azt mondhatja ki egy műsor esetében, hogy történt-e jogsértés, de ezzel az aktussal nem hagyja jóvá, nem támogatja az abban elhangzott véleményt.
 

Novák Előd és képviselőtársa, Pörzse Sándor egyaránt kifogásolta, hogy a Jobbik alulreprezentált a hírműsorokban. Novák Előd emellett kevesellte a határon túliakról szóló hírek arányát, amely, mint mondta, még a közmédiában sem éri el az 5 százalékot.


Ugyancsak kevésnek nevezte a magyar történelemről szóló filmek támogatására szolgáló forrásokat. Szerinte a kis rádióknak túl nagy adminisztrációs terhet jelent a műsorkvótákkal kapcsolatos adatszolgáltatás, ugyanakkor kifogásolta, hogy több mint harminc rádió még mindig nem teljesíti a magyar zenei kvótákat. Ugyancsak rákérdezett a Neo FM megszűnésére.


Kollarik Tamás médiatanács-tag beszámolt arról, hogy a filmtámogatási program - a Magyar Média Mecenatúra keretében - 2011 óta több mint 3 milliárd forinttal járult hozzá hazai független filmek készítéséhez, eddig több mint 250 alkotás készítése indulhatott el.
 

Auer János, a médiatanács másik tagja a Neo FM rádió egykori működtetőjéről, az FM1 Zrt.-ről szólva közölte: a hatóság olyan kedvezményeket adott a rádiónak, amelyet más médiaszolgáltatók is megkapnának. Hangsúlyozta: minden olyan jogi lehetőséget megragadtak, amely lehetőséget adhatna a kintlévőségek behajtására.


A rádiók adatszolgáltatásáról azt mondta: ehhez minden médium ingyenesen kapott egy szoftvert a hatóságtól, amely által könnyen monitorozhatják saját műsoraikat. A hírközlési beszámoló kapcsán Karl Károly, az NMHH hírközlés-felügyeleti főosztályvezető közölte: a hatóság mind a piac bemutatását, támogatását, mind a verseny élénkítését fontos feladatának tartja.


Novák Előd a beszámolóval kapcsolatban kifogásolta, hogy a hírközlési piac 76 százalékát mindössze három cég birtokolja, az internetpiacon a magyar cégek aránya tíz százalék alatt van, és nemzetközi összehasonlításban is drága a szélessávú internet, valamint szóvá tette a frekvenciadíjakból származó bevételek csökkenését.


Puska Attila, az NMHH frekvencia- és azonosító-gazdálkodási főosztály jogi munkatársa elmondta: a 3 milliárd forintos frekvenciadíj-csökkenés egy díjrendelet-módosításból származik, amelyet egy európai parlamenti döntés előzött meg.


MTI

 

Kulcsszavak:

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Ader_Godollon

2019.05.24

A köztársasági elnök pénteken Gödöllőn elmondta: a rendezvény sokkal több mint egy filmfesztivál, mert egyre terebélyesebb a kiállítótér, ahol a kisgyermekek és fiatalok számára is közérthetően megjelenítik a környezetvédelem, a fenntarthatóság vagy a víztisztaság problémáját és kézzelfoghatóan bemutatják, hogy lehet megóvni környezetünket.

Batta_Andras

2019.05.24

Domingo spanyol tenor és a magyar kormány is támogatja a fiatal klasszikus zenei tehetségek felfedezését és ápolását.

Beke_Pal

2019.05.21

Idén is megrendezik a Méltóságkereső konferenciát, amelynek ez alkalommal a Hagyományok Háza nemrégiben felújított székháza, a Budai Vigadó ad otthont. A június 5-i, új formai keretek között zajló szakmai tanácskozás témája a társadalmi párbeszéd.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma