GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2013.10.28

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa csak panaszra járhat el a kiegyensúlyozottság kérdésében, a bírságok kiszabásakor pedig a fokozatosság elvét követi -  idézi az MTI az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának hétfői budapesti ülésén elhangzott döntést.

Download.aspx
Szigetváry Zsolt
A bizottság mind az NMHH tavalyi hírközlési munkájának, mind médiatanácsa 2012-es tevékenységének beszámolóját általános vitára alkalmasnak találta.

Koltay András, a médiatanács tagja elmondta: a túl hangos reklámok bírságolásakor a testület a fokozatosság elvét követi, így akit már többször szankcionált, az egyre magasabb összegű büntetésre számíthat.


Novák Előd (Jobbik) az ülésen közölte, a médiatanács döntése értelmében nem minősül gyűlöletbeszédnek és kirekesztőnek, hogy egy riportban kimondták: Kerecsenden a betörések többségét roma családok követték el. Koltay András erre reagálva kijelentette: a médiatanács csak azt mondhatja ki egy műsor esetében, hogy történt-e jogsértés, de ezzel az aktussal nem hagyja jóvá, nem támogatja az abban elhangzott véleményt.
 

Novák Előd és képviselőtársa, Pörzse Sándor egyaránt kifogásolta, hogy a Jobbik alulreprezentált a hírműsorokban. Novák Előd emellett kevesellte a határon túliakról szóló hírek arányát, amely, mint mondta, még a közmédiában sem éri el az 5 százalékot.


Ugyancsak kevésnek nevezte a magyar történelemről szóló filmek támogatására szolgáló forrásokat. Szerinte a kis rádióknak túl nagy adminisztrációs terhet jelent a műsorkvótákkal kapcsolatos adatszolgáltatás, ugyanakkor kifogásolta, hogy több mint harminc rádió még mindig nem teljesíti a magyar zenei kvótákat. Ugyancsak rákérdezett a Neo FM megszűnésére.


Kollarik Tamás médiatanács-tag beszámolt arról, hogy a filmtámogatási program - a Magyar Média Mecenatúra keretében - 2011 óta több mint 3 milliárd forinttal járult hozzá hazai független filmek készítéséhez, eddig több mint 250 alkotás készítése indulhatott el.
 

Auer János, a médiatanács másik tagja a Neo FM rádió egykori működtetőjéről, az FM1 Zrt.-ről szólva közölte: a hatóság olyan kedvezményeket adott a rádiónak, amelyet más médiaszolgáltatók is megkapnának. Hangsúlyozta: minden olyan jogi lehetőséget megragadtak, amely lehetőséget adhatna a kintlévőségek behajtására.


A rádiók adatszolgáltatásáról azt mondta: ehhez minden médium ingyenesen kapott egy szoftvert a hatóságtól, amely által könnyen monitorozhatják saját műsoraikat. A hírközlési beszámoló kapcsán Karl Károly, az NMHH hírközlés-felügyeleti főosztályvezető közölte: a hatóság mind a piac bemutatását, támogatását, mind a verseny élénkítését fontos feladatának tartja.


Novák Előd a beszámolóval kapcsolatban kifogásolta, hogy a hírközlési piac 76 százalékát mindössze három cég birtokolja, az internetpiacon a magyar cégek aránya tíz százalék alatt van, és nemzetközi összehasonlításban is drága a szélessávú internet, valamint szóvá tette a frekvenciadíjakból származó bevételek csökkenését.


Puska Attila, az NMHH frekvencia- és azonosító-gazdálkodási főosztály jogi munkatársa elmondta: a 3 milliárd forintos frekvenciadíj-csökkenés egy díjrendelet-módosításból származik, amelyet egy európai parlamenti döntés előzött meg.


MTI

 

Kulcsszavak:

plakat003

Woyczeck__R
2019.03.20

Első alkalommal rendeznek Izraelben Magyar Kulturális Évadot. A 2019. március 15. és október 23. között több mint 50 programot felvonultató rendezvényt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be tavalyi, izraeli látogatása alkalmával, hangsúlyozva: a fesztivál Magyarország ajándéka az izraeli – magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója tiszteletére.

ekfFeketeKaslerPorga-829x600

2019.03.20

A 2017. decemberi határidőig hét város pályázott, ezek közül a nemzetközi szakértői bizottság 2018 februárjában Debrecen, Győr és Veszprém pályázatát juttatta a döntőbe, majd 2018 decemberében Veszprémet ajánlotta Európa Kulturális Fővárosának.

nagy_magdolna

2019.03.18

Képes lehet egy múzeum új életcélt adni aktív nyugdíjasoknak, tinédzsereknek miközben közelebb hozza egymáshoz a generációkat? Igen, sőt még egyéb módokon is aktivizálhatja a körülötte élő közösséget. Erről a lehetőségről és még egyéb példákról is beszélgettünk Nagy Magdolnával, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ megbízott igazgatójával.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma