Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.17

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára képviselte Magyarországot az Európai Unió kulturális minisztereinek 2019. április 16-i informális találkozóján Bukarestben, ahol a kulturális és kreatív ágazatokkal és az európai kulturális örökséggel kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a tagállamok képviselői.

Photo_Sorin_Lupa_Agerpres_002
Fotó: Sorin Lupșa / Agerpres

Az Európai Bizottság képviseletében Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos vett részt a találkozón.

Az ülést beárnyékolta a párizsi Notre Dame-ban előző éjjel történt szörnyű tűzpusztítás, melyre tekintettel Franck Riester francia kulturális miniszter nem vett részt személyesen a találkozón. Videóüzenetben köszönte meg a tagállamok együttérzését és összefogását.

Az uniós tagállamok képviselői közül Fekete Péter államtitkár az elsők között fejezte ki megrendültségét és biztosította együttérzéséről Franciaországot. A jelenlévők egybehangzóan fejezték ki szolidaritásukat és ajánlották fel segítségüket a katedrális rekonstrukciójához, amely nem csupán a francia népnek jelent felbecsülhetetlen értéket, hanem Európa, sőt az egész emberiség számára ijelentős kincs, közös történelmi szimbólum, és a kereszténység egyik legfontosabb jelképe. „Egy ilyen ikonikus műemlék nagymértékű megrongálódása mindannyiunkban felveti a felelősség kérdését, és óhatatlanul önvizsgálatra sarkallja a nemzetek kulturális kormányzatainak saját kulturális örökségük megóvása érdekében tett lépéseit” – mondta Fekete Péter.

Az ülést a jelenlegi román EU elnökség részéről Valer Daniel Breaz kultúráért és nemzeti identitásért felelős miniszter vezette, aki közös nyilatkozat elfogadását javasolta a találkozón megtárgyalt témákban, külön kiemelve a párizsi Notre Dame-ot ért tragédiával kapcsolatos európai szolidaritást. A nyilatkozatot a tagállamok egyöntetűen támogatták.

A tanácskozás napirendjén szereplő kulturális és kreatív ágazatok kérdésében Fekete Péter felszólalásában hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett abban, hogy megóvja és megújítsa a hagyományos művészeti ágakat, mint például az előadóművészeteket, azon belül is a hagyományos zene, tánc és cirkuszművészetet. Ezek megmentése nem csupán stabil alapot ad a jövőnek, hanem fontos inspirációs tartalékkal is szolgál.

„Hagyomány és innováció – meggyőződésünk, hogy e két fogalom erősíti egymást” – emelte ki az államtitkár. Említést tett továbbá egy európai cirkuszművészeti központ létrehozására irányuló magyar tervről, a kreatív ipar ösztönzése kapcsán pedig a már jól működő Design Terminált hozta fel példaként. A szerzői jogi és finanszírozási aspektusok mellett Fekete Péter tájékoztatást adott arról, hogy 2023-ban Magyarország adhatja Európa Kulturális Fővárosát, Veszprém városa a balatoni régióval összefogásban viselheti majd a címet.

A miniszteri találkozó margóján az államtitkár megbeszélést folytatott Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövettel, és ellátogatott a nukaresti Balassi Intézetbe, ahol Kósa András intézetigazgatóval tárgyalt.

Forrás: EMMI

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

10

2019.06.18

Utcaszínház, nemzetközi színházi előadások, közösségi programok és koncertek is lesznek július 4. és 7. között a VéNégy Fesztiválon és Színházi Találkozón a váci Duna-parton.

Erdi_Tamas_

2019.06.17

Több mint 60 programot kínál a Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivál, amely július 12. és augusztus 30. között várja a közönséget több helyszínen.

kasler

2019.06.14

Június 2. és 8. között hét magyarországi színházi társulat tartott előadásokat erdélyi városokban nagy sikerrel, a produkciók tematikája is kifejezte a magyarság összetartozását, élni akarását és a közös keresztény hitet.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma