728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.04.30

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumi Oktatási Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésében több mint két éve működő Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek program az egész itthoni múzeumi és könyvtári szakmát segíti.

szentendreskanzen
Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója ismertette a mostanáig megvalósult fejlesztéseket. „A KultúrBónusz nevű kísérleti program céljai közt egyaránt megtalálható a kulturális alapellátás kiterjesztése, illetve a múzeumi élményközpontú oktatási programok közoktatási alkalmazásának növelése” – fejtette ki. „Az EFOP programok közül a miénk teljesít legjobban, azon vagyunk, hogy a jövőben is sikereket érjünk el, és további eredményeket mutassunk fel” – hangsúlyozta.

Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója megemlítette, hogy Magyarországon jelenleg a könyvtári szolgáltatás közel kétmillió polgárt érint. „Azon kívül, hogy olvasásra és kölcsönzésre használjuk, közösségi térként is működik a könyvtár” – hangsúlyozta. „A fejlesztési programokban megjelenik a tanulási módszertan és a helyes internethasználat is” – tette hozzá.

szaboervin
Gyerekprogram a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

A Kultúra.hu kérdésére Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy körülbelül 350 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Kitért arra is, hogy ebből az összegből finanszírozzák azokat a típusú projekteket, amelyek a nagy szociális intézmények kiváltási folyamatait igyekeznek előmozdítani, valamint a 0-3 éves kor közötti korosztályt megcélzó Gyerekesély programot is. „A következő időszakban is arra törekszünk, hogy a humán erőforrásfejlesztési területeken ne csökkenjenek a forrásaink, és úgy néz ki, erre minden esélyünk megvan” – jelentette ki, majd hozzátette, számtalan alkalommal ellátogatott a hátrányos helyzetű térségekbe, és azt tapasztalta, hogy egy-egy uniós fejlesztés nagy hatást gyakorol az egyének életére.


„Azt gondolom, hogy a humán erőforrásfejlesztések komplexitása megmutatja, hogy valamilyen kulturális területen elvégzett fejlesztés hogyan tud ahhoz hozzájárulni, hogy akár az oktatásban is hasznosuljanak az elért eredmények. Lehetséges, hogy egy-egy gyermeket meg tudunk fogni a magyar kultúra értékeinek megmutatásán keresztül, hogy a későbbiekben ne döntsön úgy, végleg elhagyja az iskolát” – válaszolta arra a felvetésre, képes-e a kultúra pozitívan változtatni a leszakadó társadalmi csoportok életkörülményein és hozzáállásán. Kiemelte, az iskolaelhagyás megakadályozásában nem egy program nyújt megoldást, hanem számos olyan köznevelési projekt létezik, amely mindenekelőtt a tanárokra fókuszál – a cél, hogy felismerjék, ha valamelyik diákot az iskolaelhagyás fenyegeti, és közbeléphessenek a megfelelő eszközökkel.

gyerekek
Megfogni a gyermekeket a magyar kultúra értékeinek megmutatásán keresztül

Cseri Miklós megemlítette, hogy a harminchat hónapig tartó program 2020 januárjában zárul. „Mostanáig négy alaptémában végeztük el a módszertani fejlesztéseknek hívott kutatásokat, emellett tizenkilenc mintaprojektet dolgoztunk ki, amelyeket más intézmények határon innen és túl minden további nélkül átvehetnek.” Az egyik program például arról szól, hogy a családok együtt látogathatják meg a kedvezményes konstrukciókon belül a különféle múzeumokat, hogy a kultúrához való hozzáférés minél szélesebb körben elterjedhessen.


„Az utolsó etap alapvetően már a disszemináció. Kifelé kell terjeszteni az alapkutatások és feltárások alatt megszerzett tudást, ebben a negyvenegy fős múzeumi koordinátori hálózat nyújt segítséget. Ez azt jelenti, hogy megyénként minimum két skanzenszerű intézmény katalizátorként működik a különböző megyei jogú városi múzeumokban” – emelte ki. Szerinte a kultúra működhet húzóágazatként, azonban be kell látnia mindenkinek, hogy a kultúra nem rögtön termel profitot. „Ha viszont forintosítjuk a kultúra által képviselt értékeket, akkor óriási haszonról beszélhetünk. Nem véletlenül mondja sok nyugat-európai szociológus, hogy a kultúra sok esetben akár a második-harmadik helyre is feljöhet az iparágak között, de ennek eléréséhez még rengeteg forrásbevonásra van szükség, mert alighanem a humán erőforrás a legdrágább” – emelte ki.

A múzeumi és könyvtári komponensből álló projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Széchenyi 2020 programon belül.


A képek forrása a Facebook.

Ayhan Gökhan

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

szent_imre_1

2019.08.25

Szent Imre emléke máig összeköti a nevét viselő települések lakosait – momdta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Veszprém megyei Szentimrefalván vasárnap, a Szent Imre-szobor avatásán.

p1460804_600x337

2019.08.25

A közönség szavazatai alapján díjat nyert az Új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont tervéért Ferencz Marcel és csapata, a Napur Architect Építészeti Iroda; a Fényarchitektúra projekt létrehozásáért Botzheim Bálint és Mátrai Péter közreműködésével Böröcz Sándor, a Lisys-Projekt munkatársa; valamint a Hubertus-kápolna projektért Tátrai Ádám, Köninger Szilárd és Stein Júlia, a CAN architects csapata. A II. Építészeti Nemzeti Szalon közönségdíjait a finisszázs alkalmából adták át vasárnap a Műcsarnokban.

Kover_MTI

2019.08.23

Szerencsések, akik az emberi lélek által képesek tükrözni a valóságot a mesterséges intelligencia korában – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke pénteken Pápán, az Új Tengeri Selyemút – Magyarország neves kínai festőművészek szemével című tárlat megnyitóján, melyet a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója alkalmából rendeztek.

A fesztivál október 11. és 13. között a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen lesz. A programok közt kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat.

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma