Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.05

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Levéltár, melynek értelmében a Magyar Nemzeti Levéltár korabeli iratokkal, dokumentumokkal segíti a Nemzeti Színház történetének bemutatását és feldolgozását. A dokumentumot az intézmények vezetői írták alá.

Szucs-Szabo-Vidnyanszky-Siklos
Szűcs Nelli, Szabó Csaba, Vidnyánszky Attila, Siklós Mária

 

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kiemelte, hogy a levéltár Szent Istvántól napjainkig őriz dokumentumokat, mintegy 300 kilométernyi iratanyagot. Ennél szélesebb tárhelye a nemzet kultúrájának, identitásának, történetének, politikájának, művelődésének nincsen – fogalmazott.

 

A közös munka első állomása szeptember 21-én, a Nemzeti Színház nyílt napján megnyíló kiállítás lesz. A tárlaton a Nemzeti Színház 1837-es épületének megvalósult és meg nem valósult tervpályázatainak dokumentumait mutatják be, hogy megjelenítsék a Nemzeti Színház keletkezéstörténetét.


Nemzeti_Szinhaz_staj_alairas
Szabó Csaba és Vidnyánszky Attila

 

Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója elmondta, hogy a Nemzeti Színház egy-egy bemutatójához kötődően újabb és újabb anyagokat fognak bemutatni. Az együttműködés nyomán létrejövő kiállítások folyamatosan láthatók lesznek a színházban. Évadonként két nagyobb közös tárlatot terveznek.

 

A Nemzeti Színház igazgatója az emlékezés fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy az elmúlt években többek között felállították Németh Antal rendező, színházigazgató szobrát, Bessenyei Ferenc és Psota Irén tiszteletére pedig emléktáblát avattak. Terveik között szerepel, hogy egy reprezentatív, többnyelvű kiadványt készítsenek a Nemzeti Színház épületeiről.

 

Berettyan_Sandor_Szucs_Nelli
Berettyán Sándor és Szűcs Nelli


Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház művésznője, aki két előadásra hívta fel a figyelmet: Tóth Auguszta művésznő Mezei Máriáról, jómaga pedig Fedák Sáriról készített önálló estet, hogy ne hagyják feledésbe merülni nagyszerű színészelődeik emlékét.


Berettyán Sándor színművész egy kedves történeten keresztül jelenítette meg, hogy mit is jelent számára a nemzet színházában fellépni estéről estére. Egy alkalommal a győri színház érkezett vendégjátékra. Az előadás végeztével egy idősebb színész leállította a tapsot, és meghatottan köszönte meg a lehetőséget, hogy életében először felléphetett a Nemzeti Színház színpadán. Berettyán ezután az élmény után még inkább átérezte kivételezett helyzetét, amelynek igyekszik minden este méltó módon megfelelni.


okirat_2


Siklós Mária, a Nemzeti Színház Bajor Gizi parkban álló épületének tervezője elmondta: leginkább a történetiség inspirálta, vezette. A múltnak benne kell lennie az épületben. Egy színházépületben benne kell, hogy legyen az egész színházépítészet, és ezt szándékom szerint az épület tükrözi is – tette hozzá. Az építész az eseményen a Nemzeti Színház 2002-ben megnyitott épületének eredeti terveit felajánlotta a levéltárnak.


A sajtótájékoztató egy igazi kuriózummal is szolgált: a Nemzeti Levéltár igazgatója magával hozta az 1840. évi törvények kézzel írott kódexét, amelyben az 1837-ben alapított Pesti Magyar Színházat átkeresztelik Nemzeti Színházzá, és a felépítésére jelentős összeget – 450 000 Ft-ot – szavazott meg az akkori Országgyűlés.


MTI/Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

Roma_nok_kultura_banner_002

big

2019.06.23

A 2013-ban indult vizsgálatok során egy türbe, egy dzsámi és a derviskolostor nagyobbik részét tárták fel. A türbét és a dzsámit körbeölelő kolostorépület déli szárnyának feltárási munkái zajlanak jelenleg.

Nagykapos_1

2019.06.23

Jótékonysági futóverseny résztvevőit köszöntötte, valamint a Herczegh Géza Emlékév keretében meghirdetett történelmi-irodalmi esszépályázat díjait adta át Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége vasárnap a szlovákiai Nagykaposon.

skanzen

2019.06.23

Magyar Örökség Díjat vett át a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton a Magyar Tudományos Akadémia) dísztermében.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma