15_eves

2019.04.05

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Levéltár, melynek értelmében a Magyar Nemzeti Levéltár korabeli iratokkal, dokumentumokkal segíti a Nemzeti Színház történetének bemutatását és feldolgozását. A dokumentumot az intézmények vezetői írták alá.

Szucs-Szabo-Vidnyanszky-Siklos
Szűcs Nelli, Szabó Csaba, Vidnyánszky Attila, Siklós Mária

 

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kiemelte, hogy a levéltár Szent Istvántól napjainkig őriz dokumentumokat, mintegy 300 kilométernyi iratanyagot. Ennél szélesebb tárhelye a nemzet kultúrájának, identitásának, történetének, politikájának, művelődésének nincsen – fogalmazott.

 

A közös munka első állomása szeptember 21-én, a Nemzeti Színház nyílt napján megnyíló kiállítás lesz. A tárlaton a Nemzeti Színház 1837-es épületének megvalósult és meg nem valósult tervpályázatainak dokumentumait mutatják be, hogy megjelenítsék a Nemzeti Színház keletkezéstörténetét.


Nemzeti_Szinhaz_staj_alairas
Szabó Csaba és Vidnyánszky Attila

 

Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója elmondta, hogy a Nemzeti Színház egy-egy bemutatójához kötődően újabb és újabb anyagokat fognak bemutatni. Az együttműködés nyomán létrejövő kiállítások folyamatosan láthatók lesznek a színházban. Évadonként két nagyobb közös tárlatot terveznek.

 

A Nemzeti Színház igazgatója az emlékezés fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy az elmúlt években többek között felállították Németh Antal rendező, színházigazgató szobrát, Bessenyei Ferenc és Psota Irén tiszteletére pedig emléktáblát avattak. Terveik között szerepel, hogy egy reprezentatív, többnyelvű kiadványt készítsenek a Nemzeti Színház épületeiről.

 

Berettyan_Sandor_Szucs_Nelli
Berettyán Sándor és Szűcs Nelli


Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház művésznője, aki két előadásra hívta fel a figyelmet: Tóth Auguszta művésznő Mezei Máriáról, jómaga pedig Fedák Sáriról készített önálló estet, hogy ne hagyják feledésbe merülni nagyszerű színészelődeik emlékét.


Berettyán Sándor színművész egy kedves történeten keresztül jelenítette meg, hogy mit is jelent számára a nemzet színházában fellépni estéről estére. Egy alkalommal a győri színház érkezett vendégjátékra. Az előadás végeztével egy idősebb színész leállította a tapsot, és meghatottan köszönte meg a lehetőséget, hogy életében először felléphetett a Nemzeti Színház színpadán. Berettyán ezután az élmény után még inkább átérezte kivételezett helyzetét, amelynek igyekszik minden este méltó módon megfelelni.


okirat_2


Siklós Mária, a Nemzeti Színház Bajor Gizi parkban álló épületének tervezője elmondta: leginkább a történetiség inspirálta, vezette. A múltnak benne kell lennie az épületben. Egy színházépületben benne kell, hogy legyen az egész színházépítészet, és ezt szándékom szerint az épület tükrözi is – tette hozzá. Az építész az eseményen a Nemzeti Színház 2002-ben megnyitott épületének eredeti terveit felajánlotta a levéltárnak.


A sajtótájékoztató egy igazi kuriózummal is szolgált: a Nemzeti Levéltár igazgatója magával hozta az 1840. évi törvények kézzel írott kódexét, amelyben az 1837-ben alapított Pesti Magyar Színházat átkeresztelik Nemzeti Színházzá, és a felépítésére jelentős összeget – 450 000 Ft-ot – szavazott meg az akkori Országgyűlés.


MTI/Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

KAD_Kultura_596x90_002

keszul_a_labbeli_3

2019.08.18

Szombattól keddig mintegy ezer kézműves mester mutatkozik be a budai Várban. A díszvendég Japán, kiemelt téma a lábbeli készítés.

Kolozsvaron_felavattak_David_Ferenc__szobrat

2019.08.17

Felavatták Dávid Ferencnek, az unitárius egyház alapítójának egész alakos szobrát szombaton Kolozsváron. Gergely Zoltán szobrászművész alkotását a belvárosi unitárius templom és a János Zsigmond Unitárius Kollégium között kialakított kis téren állították fel.

Sari-Zsolt-2-HPGy

2019.08.16

A muzeológiai szakma egyik legfontosabb díjával tüntették ki dr. Sári Zsoltot, a Skanzen általános főigazgató-helyettesét.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma