GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2013.10.22

„Az 1956-os forradalomról beszélve nem csupán a fővárosi eseményekről fontos megemlékeznünk, hiszen a vidéki ellenállásnak és a külhoni magyarok szimpátiatüntetéseinek is nagy szerepe volt” – mondta Hammerstein Judit az ’56 emlékezetére szervezett kiállítás megnyitóján a Magyarság Házában.

„Az ’56-os forradalom a 20. századi magyar történelem azon ritka pillanata, amikor megvalósult a nemzeti egység. ’56 ugyanakkor a hit és a remény jelképe is, hit abban, hogy ha összefogunk, rendkívüli dolgokra leszünk képesek, meg tudjuk fordítani a sorsunkat, akár a legreménytelenebbnek tűnő helyzetben is. Az akkori sorsdöntő helyszínek mára kultikus terekké váltak, amelyeket mindannyian ismerünk, de jelentőségükkel sokszor nem vagyunk tisztában. Ez az épület is, ahol most vagyunk, a Budapesti Műszaki Egyetem egykori Vári Kollégiuma, ilyen kultikus helyszín. De nem elég, ha emléktáblákkal, szobrokkal, köztéri alkotásokkal vagy átkeresztelt terekkel emlékezünk. Szükség van az ilyen és ehhez hasonló kiállításokra, irodalmi pályázatokra, rendhagyó történelemórákra, közösségi összejövetelekre is – tette hozzá Hammerstein Judit.

 

hammerstein
(Forrás:kormany.hu)

Az 1956. október 23-i felvonulás fotóiból, az 1956-57-es tanév egyetemi vezetőinek és a Forradalmi Bizottság tagjainak portréiból, valamint korabeli dokumentumokból álló, Diákok a forradalomban és a forradalomról címmel megrendezett kiállítás ezt a célt szolgálja: a múlt példáját a fiatalok számára élővé, láthatóvá, átélhetővé tenni.

Kulcsszavak:

plakat003

Olof_Palme_Haz__R
2019.03.22

Az Olof Palme Ház csaknem hárommilliárd forintos beruházásból megújuló épületét Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók.

DSC7758babos-454x303

2019.03.21

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára nyitotta meg csütörtökön a 6. Bábos Drámaíró Versenyt Békéscsabán.

Woyczeck__R
2019.03.20

Első alkalommal rendeznek Izraelben Magyar Kulturális Évadot. A 2019. március 15. és október 23. között több mint 50 programot felvonultató rendezvényt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be tavalyi, izraeli látogatása alkalmával, hangsúlyozva: a fesztivál Magyarország ajándéka az izraeli – magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója tiszteletére.

14. alkalommal rendezték meg Prágában március 21-24. között a Young Bohemia Kórusfesztivált, amelyen 16 ország 24 együttese vett részt. Egyetlen magyar kórusként a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara képviselte hazánkat, nagy sikerrel.

A remek állapotban fennmaradt, 518 millió éves ősmaradványok – köztük több mint 50, eddig ismeretlen faj, medúzák, ízeltlábúak és moszatok – segíthetnek jobban megismerni az állatok korai evolúciójának folyamatát. A Földön nagyjából 542 millió évvel ezelőtt következett be az úgynevezett kambriumi robbanás, a ma élő állatok őseinek és komplex ökorendszereknek felbukkanása.

24 darab, felbecsülhetetlen értékű, reneszánsz kori falfestményt talált a délnyugat-lengyelországi Wroclaw közelében egy lengyel férfi. Az építési vállalkozó egy Struga nevű faluban lévő palota helyreállításakor fedezte fel az 500 éves portrékat: a palota hajdani báltermét fedő barokk kupola maradványait akarta leemelni, amikor megakadt a szeme a régi vakolat alól kilátszódó festményeken. A nagyjából 50 négyzetméteren elterülő, 24-28 portré közül eddig csupán tízet sikerült feltárni, és azonosítani a rajta szereplő alakot. A bálterem egyik oldalán Szilézia középkori uralkodóinak, a másikon négy római császárnak a képe látható.

A válogatásban a nagy filmfesztiválok versenyprogramjában szereplő művek mellett a közelmúlt fontos alkotásai és könnyedebb, szórakoztató filmek is helyet kaptak. Részletek itt.

Magyar Örökség díjjal ismerték el a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum munkáját. Az oklevelet szombaton Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adták át.

Februárban színházi szabadegyetem indult útjára a Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében. A programokon elismert esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével igyekeznek feltérképezni a kortárs színházi jelenségeket, illetve a szakma egészét érintő problémákat. A következő, április 1-jén alkalmon a színházi intézményrendszeren belüli konfliktusok a téma.

kerekasztal_aprilis_1

Április 12. és 14. között harmadik alkalommal rendezik meg a Pont Fesztivált a Várkert Bazárban koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, filmvetítéssel, kiállításokkal és számos ingyenes programmal.

A zenekar friss dalait mutatja be június 9-én az Akvárium Klubban.

Április 10-13. között 11. alkalommal rendezik meg Marosvásárhelyen a Nemzetközi Ifjúsági Jazz Verseny és Fesztivált.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma