NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.06

A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) projekt keretében az Országos Széchényi Könyvtár vezetésével létrehoztuk Magyarország első szabadon szerkeszthető, a közösségekkel és fejlesztésükkel foglalkozó wikijét, amelynek folyamatosan bővülő tartalmát a projekt módszertani fejlesztéseinek eredményei adják. A több, mint 200 szócikket az érdeklődők szabadon szerkeszthetik, illetve a szócikkbázist is gyarapíthatják. A 2017. szeptember közepétől működő Cselekvő Közösségek Wiki – a projekt közösségi enciklopédiája – lehetőséget biztosít a projekt keretében kidolgozott módszertanok folyamatos frissítésére a megvalósítás során felmerülő fejlesztési helyzetek, visszacsatolások alapján.

3_cskwiki_PR_cikk_SI_SL_GA_

A wikiben található tartalmak nemcsak szakembereknek, intézményeknek, szervezeteknek, közösségeknek, nyújtanak módszertani-szakmai segítséget, de kiválóan használhatóak a felsőoktatásban, továbbképzésben is.


A Cselekvő Közösségek Wikinek két fő célja van, egyrészt hogy a projekt eredményeit a nagyközönség számára is könnyen kezelhető, közérthető és bővíthető módon tegye elérhetővé, másrészt – azáltal, hogy lehetőséget adunk a közvetlen visszacsatolásra és önálló tartalmak létrehozására, valamint a meglévők szerkesztésére és kommentálására – egy új felületen is képesek vagyunk bevonni a nagyközönséget a projekt módszertani fejlesztésébe.

A wiki akadálymentes, megfelel a nemzetközileg elfogadott akadálymentességi kritériumoknak, hiszen kiemelten fontos szándékunk és feladatunk volt, hogy a webes tartalmakat könnyen befogadhatóvá, értelmezhetővé tegyük a hátrányos helyzetű internethasználók számára is. A fejlesztésbe akadálymentességi szakértőt is bevontunk, aki fogyatékossággal élő személyeket is bekapcsolt a tesztelési folyamatba. Emellett az oldal reszponzív, így minden felbontáshoz – a mobiltelefonok, tabletek kijelzőjéhez is – igazodik, és megtartja az akadálymentességét is. Tanúsítvánnyal rendelkezünk arról, hogy a weboldal megfelel az emelt szintű akadálymentesség követelményeinek, és külön gondot fordítunk arra, hogy ezt folyamatosan szinten tartsuk.

A Cselekvő Közösségek Wiki a projekt módszertani fejlesztéseinek eredményeképpen létrejött útmutatók bázisára épült, így hat kategóriát kínál fel a használók számára:

Kulturális közösségfejlesztés – Tisztázza a folyamatot, bemutatja annak módszereit, eszközeit.

Intézmények társadalmiasítása – Mit jelent a társadalmiasítás? Intézményünk tevékenységének mely elemét és miképpen szükséges, lehetséges és érdemes átalakítani annak érdekében, hogy az társadalmiasított formában működjön?

Közösségfejlesztés – mérés, értékelés – Lépések és módszerek a közösségfejlesztési folyamatban, illetve az intézmények működésében bekövetkezett változások követésére, mérésére.

Intézményi önkéntesség – Gyors válaszok az önkéntességgel, az önkéntesek foglalkoztatásával és az önkéntes tevékenység szervezésével kapcsolatos gyakorlati kérdésekre.

Intézményi esélyegyenlőség – Elmélet és gyakorlat, tanácsok, praktikák.

Fogalomtár – A szócikkek segítséget nyújtanak a közösségfejlesztés értelmezéséhez szükséges fogalmak megértéséhez.

A weboldal tartalomfejlesztésében nem csupán munkatársaink vesznek részt, erre mindenki számára lehetőséget biztosítunk, amihez mindössze egy egyszerű regisztrációra van szükség. Így minden egyes, a projekt szakmai grémiuma által létrehozott szócikknek két változata található meg a wikiben:

  • Az egyik egy statikus, nem szerkeszthető változat, amely rögzíti a módszertani fejlesztés eredményeit (Szócikkek/Lektorált menüpont);
  • a másik egy olyan változat, amelyet bárki szabadon szerkeszthet (Szócikkek/Közösségi menüpont) külön szakmai lektorálás nélkül (ezeknél a szócikkeknél csak moderálást végzünk).

Elkészült az angol nyelvű változat is, amelyet folyamatosan bővítünk.

Azt reméljük, hogy a szakma képviselőivel, a könyvtári területen dolgozó szakmabeliekkel, az érdeklődőkkel, az oktatókkal, a diákokkal és a kutatókkal együttesen képesek leszünk egy dinamikusan fejlődő, színes, naprakész elektronikus adatbázist létrehozni, amely a helyszíne lehet minden olyan közösségekkel és fejlesztésükkel foglalkozó vitának és együtt gondolkodásnak, amely kapcsolódik a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) projekt céljaihoz.

A cselekvő közösségek projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchenyi Könyvtár partnerségével valósul meg.

 

lablec_v2_002

fulop_krisztina

2019.09.19

Átadták Az év belsőépítésze 2017-2018 díjat csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az idén 20 éves, magánalapítású elismerést Fülöp Krisztina kapta az Örkény István Színház belső átalakításáért.

o_versvandor-2019_2

2019.09.19

A Radnóti Miklós emlékére rendezett verszarándoklat, amely három határon is átkel és mindenhol a magyar közösséget érinti, nemcsak a múltról szól, hanem a jövőről is – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI-nek, a költő születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából indított verszarándoklat horvátországi állomásán, Darázson.

Lazar_Ervin_Program_20190918-8494

2019.09.18

Már regisztrálhatnak a Lázár Ervin Programban részt venni kívánó előadóművészeti szervezetek; az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított programja minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Duo_Aliada_c_Maria_Jarzyna

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma