Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.13

Az Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vására meghívást kapott a világ műkereskedelmi fővárosába az év legfontosabb műtárgypiaci seregszemléje idején.

art-market-budapest


A világ legjelentősebb műkereskedelmi eseménye, az Art Basel kísérőrendezvényeként létrejött Frame Art Fair meghívására június 8-18. között az Art Market Budapest a művészeti világ legértőbb szakmai közönsége előtt az idén alapításának 100. évfordulóját ünneplő Bauhaus iskola magyar alkotói előtt tisztelgő Bauhaus Contemporary fotókiállítást mutatja be, és exkluzív eseményen látja vendégül a meghívott vezető művészeti és műtárgypiaci szereplőket a Basel Art Center kiállítóterében.


A 2011-ben alapított Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás és vásár Közép- és Kelet-Európa legfontosabb, összeurópai jelentőségű nemzetközi művészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása, amely Budapest kulturális turisztikai vonzerejének egyik meghatározó összetevőjeként mára már a nemzeti kultúra integráns részévé vált. A legközelebb 2019. október 3-6. között megrendezendő esemény négy napja alatt az Art Market Budapest évente mintegy 30.000 hazai és külföldi látogatót, 5 kontinens mintegy 30 országából érkező több mint 100 kiállítót lát vendégül, összesen 500 feletti művész számára biztosít bemutatkozási lehetőséget a budapesti Millenáris Parkban kialakított mintegy 6.200 m2-es kiállítási területen.


amb-galeria-41


Az Art Market Budapest nemzetközi partnerszervezeteivel együttműködve rendszeresen biztosít külföldi megjelenési lehetőségeket hazai művészek számára, az elmúlt évben FOCUS ON HUNGARY elnevezéssel többek között Tel-Aviv, Milánó és Párizs művészeti vásárain is szervezett magyar művészeti kiállításokat.

Rendkívüli elismerés az Art Market Budapest és kiemelkedő lehetőség a magyar műkereskedelmi és művészeti élet szereplői számára, hogy az év legfontosabb képzőművészeti találkozójának és a világ legjelentősebb műkereskedelmi eseményének otthont adó Basel központjában, az Art Basel közvetlen közelében a műtárgypiac vezető személyiségeivel való közvetlen kapcsolatteremtésre alkalmat adó kiállítás és exkluzív esemény jöhet létre. A világ vezető műkereskedelmi seregszemléje, az Art Basel egyik kísérőeseménye, a Frame elnevezésű művészeti vásár meghívására az Art Market Budapest Baselben vendégszerepel, a Frame és az Art Market Budapest együttműködésében a Bauhaus iskola alapításának 100. évfordulója alkalmából létrehozott Bauhaus Contemporary című kiállítás látható június 18-ig a Basel Art Center falai között.


ARTMRK_galleria


A válogatás a baseli nemzetközi debütálással egy időben egyébként egy látványos kültéri kiállítás formájában Budapesten is látható, a rendhagyó szabadtéri tárlat városszerte elhelyezett úgynevezett citylight hirdetési plakátokon mutatja be a fotóművészeti alkotásokat. A tárlat anyaga a Bauhaus centenárium évében több hazai és külföldi helyszínen is látható, így például még az idei évben Rómába utazik, illetve az Art Photo Budapest, Közép és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására programjában is szerepel október 3-6. között.

A „hagyományos” megemlékezésektől eltérő módon azonban ez a fotóművészeti válogatás kifejezetten kortárs magyar alkotók közreműködésével világít rá arra, hogy a Bauhaus mint iskola, látásmód, téma, vizuális inspirációk forrása ma is élő hagyomány a magyarországi művészeti közegben. A kiállításon bemutatott művek a Bauhaus szellemiségét és az annak létrejöttében szerepet vállalt magyar művészeket idézik meg a kortárs fotográfia eszközeivel. Legyen szó egyebek mellett akár a Moholy-Nagy László fotogramjai által inspirált alkotói kísérletekről, az építészet és a fotó műfaji átjárhatóságának vizsgálatáról vagy a karakteres, geometrikus formákról, a Bauhaus Contemporary fotóválogatás látványosan jeleníti meg a száz évvel ezelőtti és a mai magyar alkotói közeg közötti élő kapcsolatot.


Art_Market_Budapest


A hazánkban először a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében bemutatott kiállításon szereplő alkotásokat meghívásos pályázaton választották ki, a pályázatok elbírálásában közreműködő szakmai testület 15 kiemelkedő fotóművész képeit emelte be a válogatásba. A szakmai testület tagjai Káel Csaba, a Budapesti Tavaszi Fesztivál Operatív Testületének elnöke és a Müpa vezérigazgatója, Máté Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfi a Tanszékének vezetője és Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője voltak. A Bauhaus Contemporary szakmai vezetője és kurátora Löbl Krisztina, a programban szereplő fotóművészek Biró Dávid, Birtalan Zsolt, Czigány Ákos, Csizik Balázs, Drégely Imre, Geibl Kata, Herczeg Eszter, Király László György, Kudász Gábor Arion, Máté Balázs, Mucsy Szilvia, Nyíri Julianna, Robitz Anikó, Vékás Magdolna, Zagyvai Sári.


A Bauhaus Contemporary programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

10

2019.06.18

Utcaszínház, nemzetközi színházi előadások, közösségi programok és koncertek is lesznek július 4. és 7. között a VéNégy Fesztiválon és Színházi Találkozón a váci Duna-parton.

Erdi_Tamas_

2019.06.17

Több mint 60 programot kínál a Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivál, amely július 12. és augusztus 30. között várja a közönséget több helyszínen.

kasler

2019.06.14

Június 2. és 8. között hét magyarországi színházi társulat tartott előadásokat erdélyi városokban nagy sikerrel, a produkciók tematikája is kifejezte a magyarság összetartozását, élni akarását és a közös keresztény hitet.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

fszek

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma