Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.12

Június 5-én a Budai Vigadó adott otthont a Méltóságkereső konferenciának, amelyet az alapítók immár 2010 óta hagyományosan minden évben megrendeznek a közösségi művelődési és ifjúsági szakemberek (valamint a rokonterületek képviselői) számára. Az alapítók a szakmai eseményen adták át a Beke Pál Emlékcímeket is, amelynek célja a közösségi, kulturális, művelődési és ifjúsági szervezetekben, intézményekben, hosszú ideje példamutató, innovatív tevékenységet végző szakemberek elismerése.

unnamed_7

A Méltóságkereső konferencia ez alkalommal teljesen új formában zajlott, és a társadalmi párbeszéd kérdését járta körbe. A Vigadó szelleme – ahonnan a közösségfejlesztés, a közösségi művelődés még az 1970-es években indult útnak – kiváló teret biztosított a párbeszédre, ami ebben az évben nem csupán a rendezvény témája, de annak módszere is volt. Ilyen értelemben a mostani Méltóságkereső konferencia rendhagyónak mondható, ugyanis nem hagyományos előadásokra és kiscsoportos műhelyekre oszlott.

unnamed_6

Összesen 25 „kávéházi” asztalnál, több mint 100 szakember folytatott egymással megbeszélést, megvitatva a társadalmi párbeszéd megannyi aspektusát. Az asztaltársaságok kérdésenként rendeződtek újra, ennek köszönhetően a konferencia valamennyi résztvevője ténylegesen megismerhette a jelenlévő kollégák szakmai véleményét, eszmét cserélhetett a társadalmi párbeszédről. Így lettek a jelenlévők nem csak befogadói, hanem aktív résztvevői és formálói is az eseménynek.

unnamed_1

Az asztalbeszélgetésekre inspirálóan hatottak a felkért hozzászólók gondolatai. Az eseményen felszólalt dr. Tóth Pál, az olasz Istituto Universitario Sophia egyetemi oktatója és dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd Község polgármestere, továbbá Albert Fruzsina, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológia Intézetének tudományos főmunkatársa és Eredics Gábor, a Vujicsics Együttes vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja is. Ennek köszönhetően oktatási, egyházi, településfejlesztési, valamint kutatási és zenei, kulturális tapasztalatok egyaránt terítékre kerültek a konferencián.

unnamed_2

„Az idei Méltóságkereső konferenciánkat azzal a céllal is rendeztük, hogy minden résztvevő hazavigyen magával egy újabb érvet, szempontot, módszert arra vonatkozóan, hogy ő maga, a saját környezetében miképpen fejlessze a társadalmi párbeszédet. Öröm volt megtapasztalni, hogy mindezek mellett új szakmai kapcsolatokkal is gazdagodtak a résztvevőink. Magam – többek között – azzal a szemponttal lettem gazdagabb, hogy a párbeszéd nem jelenti feltétlen a másik meggyőzésének szándékát. Hanem sokkal inkább az odafigyelést, a valódi kíváncsiságot és a másik minél mélyebb megértésének szándékát és képességét” – mondta Beke Márton, a konferencia főszervezője, a Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

unnamed_5

A nagy együtt gondolkodást követően Dr. Koncz Gábor, a Magyar Comenius Társaság alelnöke és Menyhárt Ildikó köszöntette a Méltóságkeresőket, és kihirdette az idei év díjazottjait, akik példámutató szakmai tevékenységüknek köszönhetően Beke Pál Emlékcímekkel térhettek haza. Közösségi művelődési, közösségfejlesztői munkájáért Bereczky Béla, míg az ifjúsági munkájáért ezúttal Koromné Seri Anikó és Korom Pál részesült elismerésben.

unnamed_8

A Beke Pál Emlékcím alapítói és a konferencia társszervezői a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Magyar Comenius Társaság, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és a Települési Önkormányzatokat Segítők Egyesülete. A konferencia megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

10

2019.06.18

Utcaszínház, nemzetközi színházi előadások, közösségi programok és koncertek is lesznek július 4. és 7. között a VéNégy Fesztiválon és Színházi Találkozón a váci Duna-parton.

Erdi_Tamas_

2019.06.17

Több mint 60 programot kínál a Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivál, amely július 12. és augusztus 30. között várja a közönséget több helyszínen.

kasler

2019.06.14

Június 2. és 8. között hét magyarországi színházi társulat tartott előadásokat erdélyi városokban nagy sikerrel, a produkciók tematikája is kifejezte a magyarság összetartozását, élni akarását és a közös keresztény hitet.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

fszek

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma