15_eves

2019.06.12

Június 5-én a Budai Vigadó adott otthont a Méltóságkereső konferenciának, amelyet az alapítók immár 2010 óta hagyományosan minden évben megrendeznek a közösségi művelődési és ifjúsági szakemberek (valamint a rokonterületek képviselői) számára. Az alapítók a szakmai eseményen adták át a Beke Pál Emlékcímeket is, amelynek célja a közösségi, kulturális, művelődési és ifjúsági szervezetekben, intézményekben, hosszú ideje példamutató, innovatív tevékenységet végző szakemberek elismerése.

unnamed_7

A Méltóságkereső konferencia ez alkalommal teljesen új formában zajlott, és a társadalmi párbeszéd kérdését járta körbe. A Vigadó szelleme – ahonnan a közösségfejlesztés, a közösségi művelődés még az 1970-es években indult útnak – kiváló teret biztosított a párbeszédre, ami ebben az évben nem csupán a rendezvény témája, de annak módszere is volt. Ilyen értelemben a mostani Méltóságkereső konferencia rendhagyónak mondható, ugyanis nem hagyományos előadásokra és kiscsoportos műhelyekre oszlott.

unnamed_6

Összesen 25 „kávéházi” asztalnál, több mint 100 szakember folytatott egymással megbeszélést, megvitatva a társadalmi párbeszéd megannyi aspektusát. Az asztaltársaságok kérdésenként rendeződtek újra, ennek köszönhetően a konferencia valamennyi résztvevője ténylegesen megismerhette a jelenlévő kollégák szakmai véleményét, eszmét cserélhetett a társadalmi párbeszédről. Így lettek a jelenlévők nem csak befogadói, hanem aktív résztvevői és formálói is az eseménynek.

unnamed_1

Az asztalbeszélgetésekre inspirálóan hatottak a felkért hozzászólók gondolatai. Az eseményen felszólalt dr. Tóth Pál, az olasz Istituto Universitario Sophia egyetemi oktatója és dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd Község polgármestere, továbbá Albert Fruzsina, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológia Intézetének tudományos főmunkatársa és Eredics Gábor, a Vujicsics Együttes vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja is. Ennek köszönhetően oktatási, egyházi, településfejlesztési, valamint kutatási és zenei, kulturális tapasztalatok egyaránt terítékre kerültek a konferencián.

unnamed_2

„Az idei Méltóságkereső konferenciánkat azzal a céllal is rendeztük, hogy minden résztvevő hazavigyen magával egy újabb érvet, szempontot, módszert arra vonatkozóan, hogy ő maga, a saját környezetében miképpen fejlessze a társadalmi párbeszédet. Öröm volt megtapasztalni, hogy mindezek mellett új szakmai kapcsolatokkal is gazdagodtak a résztvevőink. Magam – többek között – azzal a szemponttal lettem gazdagabb, hogy a párbeszéd nem jelenti feltétlen a másik meggyőzésének szándékát. Hanem sokkal inkább az odafigyelést, a valódi kíváncsiságot és a másik minél mélyebb megértésének szándékát és képességét” – mondta Beke Márton, a konferencia főszervezője, a Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

unnamed_5

A nagy együtt gondolkodást követően Dr. Koncz Gábor, a Magyar Comenius Társaság alelnöke és Menyhárt Ildikó köszöntette a Méltóságkeresőket, és kihirdette az idei év díjazottjait, akik példámutató szakmai tevékenységüknek köszönhetően Beke Pál Emlékcímekkel térhettek haza. Közösségi művelődési, közösségfejlesztői munkájáért Bereczky Béla, míg az ifjúsági munkájáért ezúttal Koromné Seri Anikó és Korom Pál részesült elismerésben.

unnamed_8

A Beke Pál Emlékcím alapítói és a konferencia társszervezői a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Magyar Comenius Társaság, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és a Települési Önkormányzatokat Segítők Egyesülete. A konferencia megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

ArtKert_Kultura_596x90_002

Daroczi_Csaba_fotoja

2019.08.21

Magyarország 365 címmel országos fotópályázatot hirdet a kormány az ország értékeinek bemutatására – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

buso_alarc

2019.08.21

Mintegy 65 ezer érdeklődő kereste fel a 33. Mesterségek Ünnepét, amelyen ezer kézműves mester, négyszáz fellépő, több, mint száz látványműhely, népi játszóházak, táncház és folkkocsma várta a látogatókat augusztus 17. és 20. között a Budai Várban.

baanlaszlo

2019.08.21

A Szépművészeti Múzeum főigazgatói álláshelyére kiírt pályázat eredményes lezárultát követően Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere újabb öt évre, 2024. november 30-áig, Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum jelenlegi főigazgatóját bízta meg az intézmény vezetésével. Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot, ezen időszakban az intézmény a leglátogatottabb magyar múzeummá vált.

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

tarlatvezetes

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma