NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.20

434 település 756 képviselőtestületi tagja, továbbá 305 településről 401 közösség 678 résztvevője kapcsolódott be a Cselekvő közösségek projekt programjaiba.

20190620_094457
 

Győr adott otthont csütörtökön a Cselekvő közösségek projekt keretében 2017 és 2019 között rendezett megyei szakmai napok országos rendezvénysorozatokat záró eseményének. Az elmúlt években 18 megyében 434 település képviselőtestületi tagjai és hivatali dolgozói, valamint összesen 18 helyszínen 305 településről 401 közösség 678 résztvevője kapcsolódott be az országos eseménysorozatokba.


A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás kiemelt projekt a kulturális ágazat országos fejlesztőprojektje a múzeumi, a közművelődési és a könyvtári terület egyedülálló összefogásával. A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumában valósul meg a Széchenyi 2020 program keretében, 3 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással.

 

A csütörtöki sajtótájékoztatón Dr. habil. Arapovics Mária, a projekt szakmai vezetője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ részéről bemutatta az egész országra kiterjedő projektet, a 18 állomásos megyei szakmai műhelynapok rendezvénysorozatot, valamint ismertette a köztisztviselőknek indított, a kulturális közösségfejlesztés gyakorlatát fókuszba állító akkreditált továbbképzés eredményeit.

 

20190620_094508
 

Encsyné dr. Nánási Ágnes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési és Területrendezési Iroda vezetője ismertette a megyei TOP-projekteket, beszédében a szakmai találkozó és a megyei fejlesztések összefüggéseire világított rá.

 

Giczi András, a projekt szakmai vezetője az Országos Széchényi Könyvtár részéről a sajtótájékoztatón bemutatta a 18 megyében megszervezett aktív közösségek találkozói rendezvénysorozatot, és összegezte a tapasztalatokat.

 

A projekt keretében a települési képviselőtestületek tagjai és hivatali munkatársai számára 2017 júliusában kezdődtek a Helyi identitás és kohézió erősítése és a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás konstrukciókat bemutató, és azok összefüggéseit áttekintő „Miért szeretek itt élni” című műhelynapok. Az elméleti háttér ismertetése mellett a közösségfejlesztési folyamatot, és a közösségi tervezés lépéseit is áttekintették a tematika során. A népszerű programokon összesen 434 településről 756-an vettek részt.


20190620_093134


2019 januárjában indult el a megyékben működő aktív közösségek megismerkedését, tapasztalatcseréjét szolgáló szakmai műhelymunka-sorozat. A megyékben tevékenykedő közösségek sokszínűsége már önmagában is nagy érték, hiszen e változatos közösségek magukban hordozzák az egyének számára nélkülözhetetlen társas kapcsolatokat, egzisztenciális lehetőségeket, helyi értékek és normák megbecsülését, valamint egymás segítését.


Az eredményeket összegző sajtótájékoztatót követő csütörtöki szakmai napon – csakúgy, mint a többi 17 megyében – a településük értékeinek megőrzéséért, a fiatalok jövőjéért, az idősebbek megbecsüléséért munkálkodó közösségek képviselői találkoztak azért, hogy részletesen is bemutassák tevékenységüket. A rendezvény egyik legfontosabb célja az volt, hogy fórumot teremtsen annak érdekében, hogy a szomszédságok, a települések közösségei megismerjék egymást a lokális kapcsolatok hálózattá szélesítéséhez.

o_junior-prima-andras-orsolya

2019.09.21

Tíz tehetséges 30 év alatti művésznek adták át a 2019-es Junior Prima díjat Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában pénteken Budapesten.

Gul_Baba_Fesztival_-0250_R

2019.09.21

A Gül baba türbéjénél rendezett fesztiválon vasárnapig kerekasztal-beszélgetésekkel, felolvasóesttel, kézműves programokkal és koncertekkel is várják a látogatókat.

oktatasi_ismeretterjesztesi_feladatokat_lat_majd_el_a_Csillagerod_korszeru_interaktiv_muzeumi_korulmenyek_kozott

2019.09.20

A Liget Projektnek köszönhetően elkészült a komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma