15_eves

2012.12.11

Konferenciával és ünnepélyes aláírással zárul a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ fejlesztési programja Hódmezővásárhelyen.Az Agóra projekt záróeseményét 2012. december 12-én 10 órától tartják a megújult közművelődési intézményben.
Új belváros született Hódmezővásárhelyen 2012 őszén. A város szívében, összesen 4,2 milliárd forintból megvalósult Tornyai János Kulturális Városnegyed alapjaiban formálja át a település megjelenését és fogalmazza újra város és a térség kulturális életét. Vásárhely új Agórája, a város neves szülöttének, Bessenyei Ferencnek a nevét viselő művelődési központ a TIOP-1.2.1-08/2-2009-0006 pályázati projekt keretében 1 milliárd 213 millió forint pályázati forrásból újult meg (ebből 1, 1 milliárd forint a támogatás összege). A beruházás nyomán a BFMK épülete külső rekonstrukción és teljes belső átalakításon esett át, valamint új épületrésszel bővült az intézmény. Új, multifunkciós tereket, új nézőteret és színpadot, a 21. század igényeinek megfelelő világítás-, hangzás- és színpadtechnikát alakítottak ki, valamint modern informatikai és audiovizuális eszközökkel szerelték fel az intézménykomplexumot.
 
 A hódmezővásárhelyi agóra
 
Az Agóra program keretében azonban nemcsak infrastrukturális fejlesztések történtek meg, hanem új, szélesebb kistérségi és regionális együttműködésre épülő programokat is szerveznek. A 2012. december 12-i projektzáró eseményen kerül sor az Agóra Tanácsot alkotó kistérségek és települési önkormányzatok alapító okiratának ünnepélyes aláírására. A rendezvényt Almási István Hódmezővásárhely polgármestere nyitja meg.
 
A rendezvényen fellép Lauer Ágnes, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zongoratanára, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színköre pedig ballada-bemutatót tart a résztvevőknek, akik az épület bejárását követően a zeneiskola fúvósainak próbájába is beleshetnek.
 
(Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ)
(Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergő)
 

KAD_Kultura_596x90_002

Mukli_Gyula_foto_Berenyi_Gyula_002

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából a Nemzeti Filharmonikusok három tagja: Boros Sándor, Mukli Gyula és Mali István állami elismerésben részesült.

keszul_a_labbeli_3

2019.08.18

Szombattól keddig mintegy ezer kézműves mester mutatkozik be a budai Várban. A díszvendég Japán, kiemelt téma a lábbeli készítés.

Kolozsvaron_felavattak_David_Ferenc__szobrat

2019.08.17

Felavatták Dávid Ferencnek, az unitárius egyház alapítójának egész alakos szobrát szombaton Kolozsváron. Gergely Zoltán szobrászművész alkotását a belvárosi unitárius templom és a János Zsigmond Unitárius Kollégium között kialakított kis téren állították fel.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma