Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.12.11

Konferenciával és ünnepélyes aláírással zárul a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ fejlesztési programja Hódmezővásárhelyen.Az Agóra projekt záróeseményét 2012. december 12-én 10 órától tartják a megújult közművelődési intézményben.
Új belváros született Hódmezővásárhelyen 2012 őszén. A város szívében, összesen 4,2 milliárd forintból megvalósult Tornyai János Kulturális Városnegyed alapjaiban formálja át a település megjelenését és fogalmazza újra város és a térség kulturális életét. Vásárhely új Agórája, a város neves szülöttének, Bessenyei Ferencnek a nevét viselő művelődési központ a TIOP-1.2.1-08/2-2009-0006 pályázati projekt keretében 1 milliárd 213 millió forint pályázati forrásból újult meg (ebből 1, 1 milliárd forint a támogatás összege). A beruházás nyomán a BFMK épülete külső rekonstrukción és teljes belső átalakításon esett át, valamint új épületrésszel bővült az intézmény. Új, multifunkciós tereket, új nézőteret és színpadot, a 21. század igényeinek megfelelő világítás-, hangzás- és színpadtechnikát alakítottak ki, valamint modern informatikai és audiovizuális eszközökkel szerelték fel az intézménykomplexumot.
 
 A hódmezővásárhelyi agóra
 
Az Agóra program keretében azonban nemcsak infrastrukturális fejlesztések történtek meg, hanem új, szélesebb kistérségi és regionális együttműködésre épülő programokat is szerveznek. A 2012. december 12-i projektzáró eseményen kerül sor az Agóra Tanácsot alkotó kistérségek és települési önkormányzatok alapító okiratának ünnepélyes aláírására. A rendezvényt Almási István Hódmezővásárhely polgármestere nyitja meg.
 
A rendezvényen fellép Lauer Ágnes, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zongoratanára, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színköre pedig ballada-bemutatót tart a résztvevőknek, akik az épület bejárását követően a zeneiskola fúvósainak próbájába is beleshetnek.
 
(Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ)
(Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergő)
 

Erdi_Tamas_

2019.06.17

Több mint 60 programot kínál a Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivál, amely július 12. és augusztus 30. között várja a közönséget több helyszínen.

kasler

2019.06.14

Június 2. és 8. között hét magyarországi színházi társulat tartott előadásokat erdélyi városokban nagy sikerrel, a produkciók tematikája is kifejezte a magyarság összetartozását, élni akarását és a közös keresztény hitet.

Tersanszky_Jozsi_Jenore_emkekeztek

2019.06.14

Megemlékezést tartottak csütörtökön Tersánszky Józsi Jenő halálának 50. évfordulója alkalmából a budapesti Farkasréti temetőben.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Peller-Szendy

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma