kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.06.29

Az Addisz-Abeba-i Nemzeti Színházban átadták a magyar kutatók által 1965-ben gyűjtött etióp népzenei anyagot.

unnamed

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott nemzetközi kulturális programsorozat zajlott júniusban a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága szervezésében Kontinenseken átívelő hidak az emberiség szellemi kulturális örökségének megőrzéséért címmel. A programsorozat két nagy részből állt, célja az afrikai országok szellemi kulturális örökségének megőrzésében való szakmai részvétel volt.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO egyezményhez Magyarország 2006-ban csatlakozott. Az UNESCO prioritásait figyelembe véve hazánk kezdeményezte olyan programok megvalósítását, amelyek a fejlődő országok (és kiemelten Afrika) szellemi kulturális örökségének megőrzését elősegíthetik.

10
Kontinenseken átívelő hidak az emberiség szellemi kulturális örökségének megőrzéséért
Forrás: YouTube

A júniusban zajlott kulturális kapcsolatépítő programsorozat első felének Magyarország, második részének Etiópia adott otthont. Június 3. és 10. között az afrikai Botswanából, Etiópiából, Ghánából, Mozambikból, Ugandából és Zimbabwéből népzenével és néptánccal foglalkozó szakemberek érkeztek hazánkba. Szakmai továbbképzés során táncházi és népzenei eseményeken vettek részt, megismerték a Táncház- és Kodály-módszert és találkoztak szellemi kulturális örökség közösségekkel. A Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnepén való részvételük zárta az egyhetes találkozót.

A programsorozat június 14-én az Addisz Abeba-i Nemzeti Színházban folytatódott. Ünnepi eseményen adta át a magyar állam képviseletében dr. Csonka-Takács Eszter, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának elnöke Etiópiának a hatvanas években magyar népzenekutatók által gyűjtött egyedülálló népzenei és néptánc felvételek digitalizált változatát. A digitalizált anyag a Nemzeti Könyv- és Levéltárba, az Addisz-Abeba-i Egyetem Etióp Tanulmányok Intézetébe és a Yared Zeneiskolába került.


A ceremóniát az etiópiai kulturális miniszterhelyettes ünnepi beszéde és tradicionális népzenei és néptánc program kísérte. Díszvendégként fellépett a Szeged Néptáncegyüttes a Tükrös zenekarral.

108

Június 15-én a Yared Zeneiskolában egész napos nemzetközi műhelykonferenciát tartottak, amelynek során magyar, etióp, francia és amerikai kutatók mutatták be az 1965-ös gyűjtés történetét, az anyag digitális és adatbázisban történt feldolgozását és a szakmai együttműködés diplomáciai és kultúrtörténeti hátterét.

Az Addisz-Abebában lezajlott ünnepi és szakmai program nem egy folyamat lezárását, hanem a múltban megkezdődött együttműködés felélesztését szolgálta, egyben új lehetőségeket nyitott a jövőbeni együttműködés számára Etiópia és Magyarország között.

104

Az előkészítés mellett a program megvalósításában az MTA BTK Zenetudományi Intézete, Magyarország Etiópiai Nagykövetsége és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága segítette a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága munkáját.

Nagyjatszoter_elemeit_mar_epitik

2019.07.22

A Liget Budapest projekt összes új intézménye megnyílik 2023-ig és elkészül a megnövelt és megújított zöldfelületű park is.

Fekete_Peter_Fovarosi_Nagycirkusz_koszonto

2019.07.20

Repülőcirkusz című előadással zárják a nyaralást idén az Erzsébet-táborok lakói. Hat pénteken át, alkalmanként több mint ezren vesznek részt a Fővárosi Nagycirkusz előadásán.

KaslerMiklosFotoThalerTamas

2019.07.19

Kásler Miklós az érintett ágazatok 2020-as költségvetésének főbb számait ismertetve közölte: összesen 592 milliárd forinttal jut több forrás az Emmi által koordinált területekre jövőre, mint az idén.

A legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál. A szakemberek szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet valószínűleg egykor a helyi földművesek használtak. A mecset az Izrael földjén végbement kulturális és vallási változásokról is tanúskodik, az iszlám vallás térfoglalásáról, a 636-os jarmúki csatát követő térségbeli hódításáról.

A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet szervezésében Lovas életképek és hagyományok Háromszéken címmel nyílik kiállítás ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Az összeállítás a 2019-es Székely Vágtán rendezett kiállításon volt látható először, mely betekintést nyújt a Mikes-ménes évszázados hányatott történetébe az 1700 évektől az első világháborúig, valamint a háromszéki gazdák lovas életébe.

Mozart szülővárosában különböző helyszíneken megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Fesztivál. Míg a 43 napos fesztivál fizetős koncertjeire akár 440 euróba (143 ezer forintba) is kerülhetnek a jegyek, a szombati programokért, köztük barokk és kortárs zenei koncertekért, nem kellett fizetnie a nézőknek. A Salzburgi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb előadóművészeti eseménye. Az idei programban 42 opera, 55 színházi előadás és 81 koncert szerepel. A szervezők 237 ezer jegyet kínálnak a közönségnek.

A Catherine Deneuve, Juliette Binoche és Ethan Hawke főszereplésével készült filmnek ez lesz a világpremierje, és a versenyprogramban is indul a filmfesztiválon. A japán-francia koprodukciót múlt év őszén tíz héten át forgatták Párizsban. A film egy család történetét mutatja be, a történet egy lakásban játszódik. A 76. velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik.

Kovács Péter alkotásainak fókuszában az emberalak, az emberi test áll, amelyet a festészeti és grafikai eszközöket egyszerre alkalmazó, a szín és a vonal együttes kifejező erejére alapozott, expresszív hangvételű kompozíciókban jelenített meg. A nagyméretű, esetenként diptichonokká, triptichonokká alakított művek mellett fontosak művészetében azok a kisméretű, feljegyzés szerű füzetlapok, "firkafélék" is, amelyeket a művész állapotrajzoknak nevezett. Az egyedi kompozíciók, a rajzok mellett az 1990-es évektől sokszorosított grafikákat, litográfiákat és rézkarc-hidegtűket is alkotott.

Szamaritánus egyházi énekek, számi sámánzene, a mexikói Son jarocho stílus, de Jón-tenger menti kisázsiai dallamok is megszólalnak augusztus 1–4. között a Méra World Music Fesztivál csűrszínpadán.

mera-vassvik

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma