hangf_spotify_banner_728x90

2016.01.29
Szíjjártó Anita

Farsangi táncház és busóálarc-készítés, néger spirituálék, sakkparti, a pöttyös szoknyától a babos kendőig ívelő rock’n roll és rocktörténeti kalandozás, kolbásztöltő verseny vagy Telenülő Banyanya égetése – csak néhány azokból a programokból, amelyeket a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvény kínál a látogatóknak országszerte február 5. és 7. között.

KOMI9196_Copy
Sajó Attila, dr. Hoppál Péter, Mindszenty Zsuzsánna


Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a rendezvény fővédnöke kiemelte: a már 10. alkalommal megrendezendő esemény civil kezdeményezésként indult, és az eltelt esztendőkben a programhoz csatlakozó művelődési házak száma egyre csak nőtt. „Ennek okán azt lehet mondani, hogy a kulturális évad legrangosabb eseménysorozata a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvény” – tette hozzá. Mint mondta: a február 5. és 7. között zajló eseményhez országszerte eddig mintegy 600 intézmény csatlakozott csaknem kétezer programmal. „A kulturális alapellátás egyik célkitűzése, hogy a kulturális intézmények, a művelődési központok segítségével egyre többen lehessenek részesei kulturális programoknak” – hangsúlyozta az államtitkár. Ebben segít, hogy tavalyi kormányhatározat értelmében 1800 kistelepülés kulturális normatíváját tudták megnövelni, így az intézmények jóval többet költhetnek kultúrára az előző évekhez képest. „Azt szeretnénk elérni – melyhez a művelődési házak nagyban hozzájárulnak –, hogy a jó állam működésében rangosabb helyet kapjon a művészettel, a kultúrával való találkozás” – fejtette ki Hoppál Péter. Megjegyezte: a Kultúrházak Éjjel-Nappal programsorozat szervezői minden korosztályt megcéloztak, melyért külön köszönet illeti őket.

 

„A legfőbb célunk bemutatni a művelődési házak sokszínű világát, azt, hogy széles korosztálynak nyújtanak kínálatot, olyat, amelyet máshol nem kapnak meg” – mondta Sajó Attila, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a Kultúrházak Éjjel-Nappal programsorozat főszervezője. Az idei ünnep fókuszában az élő zene áll – ezt mutatja a jelmondat is: Az élő zene bűvöletében –, melyet az eddigi meglévő programkínálat is tükröz. A művelődési központok jelentkezése most is tart: az intézmények február 1-jéig regisztrálhatnak a rendezvény honlapján.


KOMI9194_Copy


A programsorozat keretében három pályázatot is meghirdettek a szervezők:

  • a szakmai innovációs pályázatban az olyan példaértékű gyakorlatok bemutatását várják, amelyek elősegíthetik az élő zene szerepének erősítését a közösségi művelődési intézményekben;
  • a fotópályázatra a közművelődési intézmények programjain készült fotókkal lehet nevezni;
  • a „Ha az erősítő mesélni tudna” pályázatra pedig olyan szinopszisokat várnak a szervezők, amelyek a települések könnyűzenei múltjának feltárását és dokumentálást segítik elő.

 

A pályázati kiírások az esemény hivatalos honlapján, a www.kulturhazak.hu oldalon olvashatók.

 

Várhalmi András, a Csili Művelődési Központ igazgatója a múltra visszatekintve kiemelte: idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a művelődési ház – e hosszú idő alatt pedig az élő zene mindig meghatározó része volt a központ életének. A 60-as, 70-es években híres ifjúsági szórakozóhelyként üzemelt – táncos programokat, koncerteket tartottak a falai között. Az igazgató azt is elárulta, hogy a Csili milyen programokkal vesz részt a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvényen: karneváli felvonulással készülnek, majd a kiszebáb elégetése után a kemence mellett forralt bor és zsíros kenyér társaságában értékelik a jelmezeket. Fellép továbbá a Csili Népdalkör, az estet pedig a Gitárpont nevű rockpincében zárják.


KOMI9180_Copy
Pál István Szalonna és a Magyar Állami Népi Együttes


A program egyik partnere a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), melynek elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: azzal, hogy csatlakoztak a rendezvényhez, népszerűsíteni szeretnék a zenei programokat, és leginkább az élőzenét. „A zene, a közös zenélés ugyanis fejleszti a kreativitást, oldja a gátlásokat, segíti a társadalmi integrációt, elfogadóbbá tesz minket, és jó hatással van a lelki és a fizikai állapotra” – osztotta meg gondolatait Mindszenty Zsuzsánna.

 

KOMI9503_Copy
Várhalmi András és Bajnai Zsolt leleplezik a táblát


A sajtótájékoztató lezárásaként az eseménysorozat egyik partnere, a Cseh Tamás Program által támogatott zenekar, a Császári PillanatmŰvek mutatta be produkcióját, majd felavatták a Cseh Tamás Program kezdeményezésére létrejött Poptörténeti Emlékpontok projekt keretében készült emléktáblát. Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője beszédében kiemelte: ez a negyedik emlékpont, amelyet felavattak, a helyszín pedig nem véletlen, hiszen a Csili ahhoz az életérzéshez köthető, amely a 60-as, 70-es éveket jellemezte; legenda, meghatározó pont volt a könnyűzenei életben. „Fontos, hogy nemcsak a múltba nézünk, hanem előre is, nemcsak lezárunk, de valami új születésénél is jelen vagyunk” – mondta. Az itt elhelyezett tábla annak állít emléket, hogy a Csili a hatvanas évektől kezdve évtizedekig a legkeresettebb koncert- és próbahelyszíne volt a hazai beat-, rock- és popzenekaroknak.Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmíves András

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Rodolfo-felesegevel-1940

2019.05.27

Rodolfo nagy történelmi változások idején élt, de minden helyzetben megtalálta a módját, hogyan szórakoztassa a közönségét: a háború előtti pesti revüben, a munkaszolgálatosok között vagy a lebombázott fővárosban. Hitt abban, amit csinált, és szenvedélyesen szerette a bűvészetet. Az ő életművét dolgozza fel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Vigyázat, csalok! című vándorkiállítása, amelyen egy 1941-ben róla forgatott, csak nemrég előkerült film is látható.

Waliczky_Velence_res

2019.05.27

Miért jelentős lépés, hogy Waliczky Tamás, a hongkongi egyetemen oktató újmédiaművész képviseli Magyarországot az 58. Velencei Biennálén? Hogy érzené magát egy konzervatív ízlésű kiállításlátogató a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb fesztiválján? Miért nyerhette meg az Arany Oroszlán-díjat idén Litvánia egy látványos operaelőadással? Erről is kérdeztük Ferenczy Bálint Londonban élő művészet- és fotótörténészt, az Initio Fine Arts Gallery alapítóját, akivel Velencében találkoztunk.

margit2_R
2019.05.26

Van egy hely, ahol 0-99 éves korig mindenki játszhat. Nem szólnak rá, ha rosszalkodik, kiabálhat, sírhat, nevethet, énekelhet, táncolhat. Nincs olyan ember Budapesten, akinek legalább egy ismerőse ne járt volna ide: ez a Margit. Földessy Margit színésznő hétfőtől vasárnapig játszik a gyerekekkel, tinédzserekkel saját játszóterén, a Szindra Stúdióban a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Vele beszélgettünk gyereknap alkalmából.

130. évfordulóját ünnepli június 27-én a Fővárosi Nagycirkusz, amely a közönség tárgyi emlékeit és a cirkuszhoz köthető személyes történeteit is várja a tárlathoz. Olyan felajánlásokat vár az intézmény, amelyek valamilyen módon kötődnek a Fővárosi Nagycirkuszhoz, például régi plakátokat, fotókat, jegyeket, vagy előadáshoz, artistához, zsonglőrhöz kötődő emlékeket, kellékeket. A beérkező emlékeket a közönség egy éven át láthatja majd a Fővárosi Nagycirkusz épületében és honlapján. A jelentkezéseket az emlékről készült fotóval és rövid leírással június 10-ig várják a szervezők.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

Több mint 300 hagyományőrző vitéz részvételével négy nagy hadijáték várja a közönséget a 12. Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon május 31. és június 2. között.

Tatai_patara_2

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma