728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2016.01.29
Szíjjártó Anita

Farsangi táncház és busóálarc-készítés, néger spirituálék, sakkparti, a pöttyös szoknyától a babos kendőig ívelő rock’n roll és rocktörténeti kalandozás, kolbásztöltő verseny vagy Telenülő Banyanya égetése – csak néhány azokból a programokból, amelyeket a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvény kínál a látogatóknak országszerte február 5. és 7. között.

KOMI9196_Copy
Sajó Attila, dr. Hoppál Péter, Mindszenty Zsuzsánna


Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a rendezvény fővédnöke kiemelte: a már 10. alkalommal megrendezendő esemény civil kezdeményezésként indult, és az eltelt esztendőkben a programhoz csatlakozó művelődési házak száma egyre csak nőtt. „Ennek okán azt lehet mondani, hogy a kulturális évad legrangosabb eseménysorozata a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvény” – tette hozzá. Mint mondta: a február 5. és 7. között zajló eseményhez országszerte eddig mintegy 600 intézmény csatlakozott csaknem kétezer programmal. „A kulturális alapellátás egyik célkitűzése, hogy a kulturális intézmények, a művelődési központok segítségével egyre többen lehessenek részesei kulturális programoknak” – hangsúlyozta az államtitkár. Ebben segít, hogy tavalyi kormányhatározat értelmében 1800 kistelepülés kulturális normatíváját tudták megnövelni, így az intézmények jóval többet költhetnek kultúrára az előző évekhez képest. „Azt szeretnénk elérni – melyhez a művelődési házak nagyban hozzájárulnak –, hogy a jó állam működésében rangosabb helyet kapjon a művészettel, a kultúrával való találkozás” – fejtette ki Hoppál Péter. Megjegyezte: a Kultúrházak Éjjel-Nappal programsorozat szervezői minden korosztályt megcéloztak, melyért külön köszönet illeti őket.

 

„A legfőbb célunk bemutatni a művelődési házak sokszínű világát, azt, hogy széles korosztálynak nyújtanak kínálatot, olyat, amelyet máshol nem kapnak meg” – mondta Sajó Attila, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a Kultúrházak Éjjel-Nappal programsorozat főszervezője. Az idei ünnep fókuszában az élő zene áll – ezt mutatja a jelmondat is: Az élő zene bűvöletében –, melyet az eddigi meglévő programkínálat is tükröz. A művelődési központok jelentkezése most is tart: az intézmények február 1-jéig regisztrálhatnak a rendezvény honlapján.


KOMI9194_Copy


A programsorozat keretében három pályázatot is meghirdettek a szervezők:

  • a szakmai innovációs pályázatban az olyan példaértékű gyakorlatok bemutatását várják, amelyek elősegíthetik az élő zene szerepének erősítését a közösségi művelődési intézményekben;
  • a fotópályázatra a közművelődési intézmények programjain készült fotókkal lehet nevezni;
  • a „Ha az erősítő mesélni tudna” pályázatra pedig olyan szinopszisokat várnak a szervezők, amelyek a települések könnyűzenei múltjának feltárását és dokumentálást segítik elő.

 

A pályázati kiírások az esemény hivatalos honlapján, a www.kulturhazak.hu oldalon olvashatók.

 

Várhalmi András, a Csili Művelődési Központ igazgatója a múltra visszatekintve kiemelte: idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a művelődési ház – e hosszú idő alatt pedig az élő zene mindig meghatározó része volt a központ életének. A 60-as, 70-es években híres ifjúsági szórakozóhelyként üzemelt – táncos programokat, koncerteket tartottak a falai között. Az igazgató azt is elárulta, hogy a Csili milyen programokkal vesz részt a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvényen: karneváli felvonulással készülnek, majd a kiszebáb elégetése után a kemence mellett forralt bor és zsíros kenyér társaságában értékelik a jelmezeket. Fellép továbbá a Csili Népdalkör, az estet pedig a Gitárpont nevű rockpincében zárják.


KOMI9180_Copy
Pál István Szalonna és a Magyar Állami Népi Együttes


A program egyik partnere a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), melynek elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: azzal, hogy csatlakoztak a rendezvényhez, népszerűsíteni szeretnék a zenei programokat, és leginkább az élőzenét. „A zene, a közös zenélés ugyanis fejleszti a kreativitást, oldja a gátlásokat, segíti a társadalmi integrációt, elfogadóbbá tesz minket, és jó hatással van a lelki és a fizikai állapotra” – osztotta meg gondolatait Mindszenty Zsuzsánna.

 

KOMI9503_Copy
Várhalmi András és Bajnai Zsolt leleplezik a táblát


A sajtótájékoztató lezárásaként az eseménysorozat egyik partnere, a Cseh Tamás Program által támogatott zenekar, a Császári PillanatmŰvek mutatta be produkcióját, majd felavatták a Cseh Tamás Program kezdeményezésére létrejött Poptörténeti Emlékpontok projekt keretében készült emléktáblát. Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője beszédében kiemelte: ez a negyedik emlékpont, amelyet felavattak, a helyszín pedig nem véletlen, hiszen a Csili ahhoz az életérzéshez köthető, amely a 60-as, 70-es éveket jellemezte; legenda, meghatározó pont volt a könnyűzenei életben. „Fontos, hogy nemcsak a múltba nézünk, hanem előre is, nemcsak lezárunk, de valami új születésénél is jelen vagyunk” – mondta. Az itt elhelyezett tábla annak állít emléket, hogy a Csili a hatvanas évektől kezdve évtizedekig a legkeresettebb koncert- és próbahelyszíne volt a hazai beat-, rock- és popzenekaroknak.Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmíves András

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma