15_eves

2019.06.13

A tavalyi év egyik legnagyobb sikerét, a Ruben Brandt, a gyűjtőt sokan művészeti tudástárnak, akciófilmbe kódolt lexikonnak nevezik, amely híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között. Nemrég bemutatták a filmhez kötődő online tudástárat, az Okosmozi.hu oldalt, amihez egy diákoknak szóló programsorozat, az Enjoy Art! is kötődik, és sor került az ennek kapcsán meghirdetett verseny díjátadójára is.

Csere_Margit_Lakatos_Menyhert_Altalanos_Iskola_es_Gimnazium_tanara_Copy_002
Cziglényi Boglárka, László Marcell, Fekete Péter, Csere Margit és Kurdy-Fehér János
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Kurdy-Fehér János író, forgatókönyvíró, az OkosMozi ötletgazdája a sajtótájékoztatón elmondta, hogy sok pozitív visszajelzés érkezett a film kapcsán nézőktől, újságíróktól arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne a film segítségével kiegészíteni a művészeti oktatást. Így jött az ötlet, hogy felépítsenek a Ruben Brandt köré egy olyan tudástárat, ami három pilléren nyugszik: egy honlapon, ami bemutatja a filmben megjelenő alkotásokat, egy interaktív Facebook-oldalon, valamint egy programsorozaton, aminek keretében többek között ingyenes vetítéseket tartanak iskoláknak.


László Marcell, a film animációs rendezője hangsúlyozta: amikor a film rendezője, Milorad Krstić eldöntötte, hogy a művészetről fog filmet készíteni, az a cél lebegett a szeme előtt, hogy ne legyen unalmas. Így a Ruben Brandtban megjelenő, több mint 300 művészeti alkotást egy izgalmas, krimiszerű film noirba csomagolta. „Már a kezdet kezdetén elkezdtünk gondolkodni azon, hogy hogyan lehetne ezt a hatalmas tudásanyagot rendszerezni, mert a film olyan, mint egy pirula édes bevonattal, aminek a hatóanyagait elraktározza és később hasznosítja a szervezetünk” – tette hozzá László Marcell.


Laszlo_Marcell__OkosMozi_-_online-fejleszto_Ruben_Brandt_a_gyujto__animacios_rendezo_Copy
László Marcell és Fekete Péter
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Az Okosmozi.hu oldal tulajdonképp egy információs mátrix, amiben a Ruben Brandtban megjelenő remake-ekre kattintva jut el a látogató az eredeti műalkotásokhoz, majd egy összegző szócikkhez, végül pedig a Wikipédiához.


A szervezők az oldalhoz kötődően ingyenes vetítéseket biztosítottak iskoláknak az Uránia Nemzeti Filmszínházban, aminek a keretében 23 budapesti középiskola 137 tanára és több mint 2500 diákja látta díjmentesen a filmet. Ezenkívül indítottak egy nyereményjátékot is, melynek eredményét most hirdették ki. 10 diák nyert éves ingyenes múzeumi belépőt a budapesti Ludwig Múzeumba, további 10 tanuló ingyenes páros belépőt a Szépművészeti Múzeumba, valamint számos nyertes jutott a Ruben Brandt, a gyűjtő filmhez kapcsolódó díjakhoz. A jelenlévőknek pedig Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár egy-egy jegyet is felajánlott a Fővárosi Nagycirkusz egy előadására, amelyet az igazgatói páholyból tekinthetnek meg.


A versenyen három iskolát interaktív különdíjjal jutalmaztak – a Lakatos Menyhért Általános Iskolát és Gimnáziumot, az Újbudai József Attila Gimnáziumot és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumot –, aminek a keretében a film alkotói ellátogatnak majd az intézményekbe, és animációs workshopot tartanak.


_D0A1483_Copy_002
A játék egyik nyertes tanulója és Fekete Péter
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Csere Margit, a Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium tanára elmondta, hogy számukra azért is volt különösen nagy élmény az ingyenes vetítés, mert hozzájuk sok hátrányos helyzetű tanuló is jár. „Ez azért is nagyon jó kezdeményezés, mert az informatika világát beilleszti az oktatásba. El kell fogadnunk, hogy a 21. században a gyerekek rengeteg időt töltenek a számtógép előtt, szinte egész nap az okostelefonjukat nyomkodják, és a vizuális ingerekre sokkal fogékonyabbak, mint például a szövegvilágra. Így a mi diákjainkat is elsősorban a film egyedülálló képi világa nyűgözte le, és biztos vagyok benne, hogy még hosszú utóélete lesz, sokat fogunk beszélni róla” – tette hozzá Csere Margit.


A vetítések után Cziglényi Boglárka vezette a beszélgetéseket a gyerekekkel. Elmondása szerint ez volt az egész OkosMozi projekt leghálásabb feladata. „Nagyon meghatározó élmény volt számomra, hogy én lehettem az, aki meghallgathatja a diákok első benyomásait. Nagyon érzékeny és autonóm gondolatok hangzottak el, amikből én is sokat tanultam. A tanárok is kifejezetten együttműködőek voltak, mindannyian tudják, hogy a 21. század nyelve a kép, aminek a segítségével nagyon hatékonyan lehet fontos információkat átadni” – hangsúlyozta.


ruben
Részlet a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmből


Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Kultúra.hu-nak elmondta, hogy a Ruben Brandt azon túlmenően, hogy nagyon izgalmas, látványos film, egy kulturális bakancsos túra. „Amikor először látjuk a filmet, általában csak hátradőlünk és élvezzük. Ha azonban másodszor, harmadszor nézzük meg, már pontosabban tudjuk követni ennek a túrának az állomásait, és rájöhetünk, hogy milyen átfogó képet kapunk a világ művészeti életéről. Ez egy nagyon izgalmas kaland, amibe a fiatalokat, a középiskolás korosztályt kötelességünk bevonni, az OkosMozi pedig azt igazolja, hogy erre nyitottak és nagyon élvezik” – emelte ki. Azt sem zárja ki, tette hozzá, hogy ezek a tanulók a későbbi életük folyamán majd elkezdik bejárni a filmben megjelenő galériákat, helyszíneket, így a Ruben Brandt hatására egy valós művészeti bakancsos túrára is sor kerülhet.


fekete_peter
Fekete Péter
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Kurdy-Fehér János a kérdésérünkre válaszolva elmondta, hogy párbeszédet szeretnének indítani a diákok között a műalkotásokról, ez a párbeszéd azonban minden irányban működik. „Szó volt arról, hogy a film kapcsán többet beszélünk más műalkotásokról. De volt olyan is, hogy valaki először az OkosMozival találkozott, és ennek köszönhetően kezdett érdeklődni a film iránt” – tette hozzá.


Azt is elmondta: a kedvenc része a film elején az a jelenet, amikor feltűnik egy csiga a síneken. A sínen szerepel egy betűsor és egy szám, ami Honegger egy híres szimfóniájára utal. Ez a zene egy avantgárd műalkotás, ami az ipari gyorsaságot, a mozdonyt idézi meg, és a képsorokon megjelenő csiga hátán pedig ott szerepel a végtelen jele. „Azért kedvelem különösen ezt a jelenetet, mert egy nagyon rövid vizuális effektben összegzi, hogy mennyi minden tartozik hozzá a kultúrához: a művészeten túl a mérnöki teljesítmény, de a véletlen is. Ennek megfelelően úgy gondolom, hogy aki véletlenül találkozik az OkosMozival, az talán rájön, hogy a kultúra nem csak arra jó, hogy ha szombatonként otthon unatkozunk, akkor kinyissunk egy művészeti magazint, hanem benne van a mindennapi életünkben, a használati tárgyainkban, még egy kilincs designjában is” – tette hozzá.


Kurdy-Feher_Janos__OkosMozi_-_otletgazda_Ruben_Brandt_a_gyujto_-_producer_Copy
Csere Margit és Kurdy-Fehér János
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


Az OkosMozi csapata reméli, hogy szeptembertől országossá válhat az ingyenes Ruben Brandt vetítéssorozat.


Az OkosMozi támogatója az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága. Szakmai támogatói a Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Ludwig Múzeum, partnerei pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol a film ingyenes vetítései zajlanak, valamint mindazok az iskolák, amelyek részt vesznek a vetítéseken.

KAD_Kultura_596x90_002

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

ART_LABEL

2019.08.17

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényeként vonzó célpont: tavaly több mint félmillió embert látott vendégül a Hajógyári. A számos külföldi országból érkező fesztiválozót elsősorban a világhírű előadók koncertjei csábítják hozzánk, ám nem érdemes elmenni a Sziget kínálta további programok és élmények mellett sem. Az Art Label Budapest sátrában töltöttem két és fél napot.

barokk_randevu_denes_viktor_res

2019.08.16

Bach ritkán felcsendülő világi kantátáját, a Phoebus és Pánt mutatják be augusztus 24-én a Gödöllői Királyi Kastélyban. A Barokk randevú programjában felcsendülő előadás az emelkedett és hétköznapi művészet párharcáról szól. Dénes Viktor rendező úgy véli: a lényeg, hogy életre keljen a koncertterembe álmodott történet a színpadon.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma