MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2018.07.28

A 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) első és második napján kerekasztal-beszélgetéseken vett részt Fekete Péter. A kultúráért felelős államtitkár a kulturális színterek megtartó és visszahívó erejéről beszélt, illetve felhívta a figyelmet arra: már a kulturális produktumok létrehozásakor tudni kell, azok hogyan jutnak majd el a közönséghez.

Az erdélyi Tusnádfürdőn rendezett bálványosi szabadegyetem első napján, július 25-én a Nemzetstratégiai Kutatóintézet meghívására Kulturális alapú gazdaságfejlesztés, középpontban a turizmussal című kerekasztal-beszélgetésen vett részt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.


Tusvanyos_2018_1
Fekete Péter balról a második
Fotó: Kiss Gábor


„Azért szeretek Tusványosra járni, mert annyira sokszínű és sokrétű a meghívott vendégek összetétele” – mondta az államtitkár a beszélgetésen. Mint hozzátette: „színházból jött emberként színházi példát hozok most önöknek. Szarvas, egy 17 ezres kisváros évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy létrehoz egy színházat. Természetesen ezernyi ellenvélemény merült fel, többek között az: miért pont a víz közepén, cölöpökre építve hozzunk létre színpadot? Elhívták a szomszéd városból az akkor még csak színházigazgatóként regnáló kultúraszervezőt, hogy üljön le a város népével és beszéljen velük arról, miért van szükség erre a vízi színházra. A színházigazgató akkor azt mondta, hogy olyan színteret kell kialakítanunk, amely a településen tartja az embereket, tehát szükséges megtartó erőket létrehoznunk. Nyilván a gazdaság az elsőszámú megtartó erő, mert ha nincs fizetés, akkor az emberek elmennek máshova munkát keresni. Ám ha van fizetés, viszont nem jó abban a városban élni, akkor szintén el fognak menni, tehát a kultúrának, a kulturális színtereknek nagyon erős megtartó erejük van. Emellé én még hozzáteszem a visszahívó erőt is, mert természetes, hogy a fiatalok elmennek a nagyvilágba, de ha jó volt az adott városban, településen élni, ahonnan elmentek, akkor esetleg később visszatérnek oda, akár családostul.”


Tusvanyos_2018_2
Fotó: Kiss Gábor


Fekete Péter külön interjúban elmondta: „amikor kultúráról beszélünk, összmagyarságról beszélünk. És amikor a kultúrának a gazdasági életre gyakorolt hatásáról, annak felhajtó erejéről, a turizmus profitot termelő lehetőségeiről beszélünk, akkor sem csak a határon belüli területekre gondolunk. Nem rossz befektetés a kultúrára, a kulturális színterekre áldozni, főleg ha megvan hozzá a szellemi tőke annak érdekében, hogy tartalommal töltsük meg. Mert a harmadik legfontosabb pont, hogy az épített kulturális színtereinket megfelelő, minőségi tartalommal tudjuk megtölteni.”

 

Tusvanyos_2018_3
Fekete Péter balról a negyedik
Fotó: Kiss Gábor


A Magyar Teátrumi Társaság Kultúra és nyilvánosság című kerekasztal-beszélgetésén, melyet július 26-án tartottak, szintén részt vett Fekete Péter; a kultúráért felelős államtitkár külön interjúban kiemelte: „az intézményvezetők felelősségét vetettem fel, és arra kértem őket: amikor – főleg közpénztámogatásból – létrehoznak egy új produktumot, legyen az színházi előadás, kiállítás, táncesemény vagy bármilyen program, akkor jól gondolják végig, hogy az a produkció kinek és milyen célból készül, mi az üzenete, és hogyan juttatják el ahhoz a közönséghez, amelynek szánták. Gyakran előfordul, hogy a fióknak gyártunk produktumokat, és rácsodálkozunk, miért nézték meg kevesen. Szerintem itt van tartalékunk, ne várjunk a televízióra vagy a közművelődési szakemberekre, hogy majd ők megoldják ezt.”


Tusvanyos_2018_4
Fotó: Kiss Gábor

Szóba került a maradandóság kérdése is. Ahogy Fekete Péter fogalmazott: „a színház a pillanat művészete, de sokszor felmerül, hogy vajon kell-e rögzíteni. Érdekes volt az a gondolatsor, hogy a cellulózszalagok eléghetnek, a papírok tönkremehetnek, a szerverek pedig, ahova felrakjuk a felvételeket, bármikor megsemmisülhetnek. Ám az alkotási folyamat során átadott tudás soha nem vész el, ezért kell nagyon vigyáznunk az alkotóműhelyeinkre, mert ezek tudják megőrizni az örökkévalóságnak a gyökereinket.”


Kultúra.hu
Fotó: Kiss Gábor/Tusványos Facebook-oldala

kaszas_kultura596-90

Csardas

2018.08.19

Hét nap alatt nyolc előadás látható a Vidéki Színházak Fesztiválján, amelyet szeptember 3. és 9. között rendeznek meg a Pesti Magyar Színház épületében, a Thália Színház szervezésében. A hetedik alkalommal megvalósuló Vidéki Színházak Fesztiválját a Thália Színházban zajló felújítási munkálatok miatt fogadja be idén ősszel a Pesti Magyar Színház.

gettyimages_164714121_600x337_borito

2018.08.18

Roman Polański Oscar-díjas lengyel színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró élete minden, csak nem egyszerű: nemcsak sikerei, hanem botrányai is látványosak. Most azonban inkább a sikerekre koncentrálunk, hiszen éppen ezen a napon, augusztus 18-án ünnepli 85. születésnapját az a filmalkotó, akinek többek között a Rosemary gyermekét és A zongoristát köszönhetjük.

D_NOE20180817022

2018.08.18
Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe augusztus 17-én: a rendezvényen mintegy ezer kézműves mester és több száz fellépő mutatkozik be augusztus 17. és 20. között a budai Várban. A megnyitó keretében Kásler Miklós tíz művésznek a Népművészet Mestere-díjat, ötnek pedig a Népművészet Ifjú Mestere elismerést adta át a Budavári Palotában.

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit. A The Guardian brit napilap szerint a Banksy-kiállítás az idei nyár legvitatottabb kiállítása Moszkvában.

Több magyar film, köztük öt világpremier is látható lesz az augusztus 23-án kezdődő montréali nemzetközi filmfesztiválon, amely egyike a világ 15 A-kategóriás seregszemléjének. A versenyprogramban Topolánszky Tamás Yvan a világhírű magyar rendezőről, Kertész Mihályról (Michael Curtiz) és a Casablanca című filmklasszikus születéséről szóló, Curtiz című alkotása, valamint Szász Attila (A berni követ, Félvilág) egy szovjet kényszermunkatáborba hurcolt nő tragikus történetét bemutató, Örök tél című rendezése kapott meghívást. Nagypál Orsi Nyitva című első mozifilmje a Fókusz elnevezésű válogatásába kapott meghívást. A Filmalap támogatásával készült, szókimondó romantikus vígjáték a monogámia lehetetlenségéről és alternatíváiról szól. Sándor Pál bohém komédiásokról szóló, Vándorszínészek című legutóbbi alkotása a World Greats programban lesz látható Montréalban. A rövidfilmek között Pápai Pici Varjúháj és Molvay Norbert Jövő szerdán című alkotása versenyez. A fesztiválon tartják a Curtiz, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-), a Nyitva, a Varjúháj és a Jövő szerdán világpremierjét is.

Tizenkét új művész mutatkozik be a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol az augusztus 20-ai héten indul el a bérletek értékesítése. Horgas Ádám főrendező az M1 aktuális csatorna augusztus 17-ei délelőtti műsorában arról beszélt, hogy az új főigazgatóval, Barnák László színész-rendezővel közösen kialakított értékrend alapján hívnak alkotótársakat, rendezőket, színészeket a színházba.

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja augusztus 16-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutató mentőközpontot a Holnemvolt Vár területén alakították ki 75 millió forintból, abban az eredetileg kocsiszínnek készült épületben, ahol az utóbbi évtizedben a nemrég új helyre költözött állatkerti klinika működött. A Sünispotályban az érdeklődők immár nyomon követhetik a sérült állatok gyógyulását, az emeleti oktatóteremben pedig a felelős állattartás szabályait sajátíthatják el. A Sünispotályban jelenleg többek között fecskét és denevért, fürjeket, egyéb rigófajok képviselőit, hollót, lappantyút, szalakótát, baglyot és számos más állatot gyógyítanak.

Több mint 1300 fő részesül szeptembertől művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít. A többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA kezdeményezésére a magyar állam a művészjáradék bevezetésével is kifejezi megbecsülését a kiemelkedő teljesítmények iránt, ennek eredményeképpen 2018-tól egyes művészeti díjak kitüntetettjei 65. életévük betöltését követően – kérelemre – élethosszig tartó, méltányos, garantált havi járadékban részesülnek.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma