2018.07.28

A 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) első és második napján kerekasztal-beszélgetéseken vett részt Fekete Péter. A kultúráért felelős államtitkár a kulturális színterek megtartó és visszahívó erejéről beszélt, illetve felhívta a figyelmet arra: már a kulturális produktumok létrehozásakor tudni kell, azok hogyan jutnak majd el a közönséghez.

Az erdélyi Tusnádfürdőn rendezett bálványosi szabadegyetem első napján, július 25-én a Nemzetstratégiai Kutatóintézet meghívására Kulturális alapú gazdaságfejlesztés, középpontban a turizmussal című kerekasztal-beszélgetésen vett részt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.


Tusvanyos_2018_1
Fekete Péter balról a második
Fotó: Kiss Gábor


„Azért szeretek Tusványosra járni, mert annyira sokszínű és sokrétű a meghívott vendégek összetétele” – mondta az államtitkár a beszélgetésen. Mint hozzátette: „színházból jött emberként színházi példát hozok most önöknek. Szarvas, egy 17 ezres kisváros évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy létrehoz egy színházat. Természetesen ezernyi ellenvélemény merült fel, többek között az: miért pont a víz közepén, cölöpökre építve hozzunk létre színpadot? Elhívták a szomszéd városból az akkor még csak színházigazgatóként regnáló kultúraszervezőt, hogy üljön le a város népével és beszéljen velük arról, miért van szükség erre a vízi színházra. A színházigazgató akkor azt mondta, hogy olyan színteret kell kialakítanunk, amely a településen tartja az embereket, tehát szükséges megtartó erőket létrehoznunk. Nyilván a gazdaság az elsőszámú megtartó erő, mert ha nincs fizetés, akkor az emberek elmennek máshova munkát keresni. Ám ha van fizetés, viszont nem jó abban a városban élni, akkor szintén el fognak menni, tehát a kultúrának, a kulturális színtereknek nagyon erős megtartó erejük van. Emellé én még hozzáteszem a visszahívó erőt is, mert természetes, hogy a fiatalok elmennek a nagyvilágba, de ha jó volt az adott városban, településen élni, ahonnan elmentek, akkor esetleg később visszatérnek oda, akár családostul.”


Tusvanyos_2018_2
Fotó: Kiss Gábor


Fekete Péter külön interjúban elmondta: „amikor kultúráról beszélünk, összmagyarságról beszélünk. És amikor a kultúrának a gazdasági életre gyakorolt hatásáról, annak felhajtó erejéről, a turizmus profitot termelő lehetőségeiről beszélünk, akkor sem csak a határon belüli területekre gondolunk. Nem rossz befektetés a kultúrára, a kulturális színterekre áldozni, főleg ha megvan hozzá a szellemi tőke annak érdekében, hogy tartalommal töltsük meg. Mert a harmadik legfontosabb pont, hogy az épített kulturális színtereinket megfelelő, minőségi tartalommal tudjuk megtölteni.”

 

Tusvanyos_2018_3
Fekete Péter balról a negyedik
Fotó: Kiss Gábor


A Magyar Teátrumi Társaság Kultúra és nyilvánosság című kerekasztal-beszélgetésén, melyet július 26-án tartottak, szintén részt vett Fekete Péter; a kultúráért felelős államtitkár külön interjúban kiemelte: „az intézményvezetők felelősségét vetettem fel, és arra kértem őket: amikor – főleg közpénztámogatásból – létrehoznak egy új produktumot, legyen az színházi előadás, kiállítás, táncesemény vagy bármilyen program, akkor jól gondolják végig, hogy az a produkció kinek és milyen célból készül, mi az üzenete, és hogyan juttatják el ahhoz a közönséghez, amelynek szánták. Gyakran előfordul, hogy a fióknak gyártunk produktumokat, és rácsodálkozunk, miért nézték meg kevesen. Szerintem itt van tartalékunk, ne várjunk a televízióra vagy a közművelődési szakemberekre, hogy majd ők megoldják ezt.”


Tusvanyos_2018_4
Fotó: Kiss Gábor

Szóba került a maradandóság kérdése is. Ahogy Fekete Péter fogalmazott: „a színház a pillanat művészete, de sokszor felmerül, hogy vajon kell-e rögzíteni. Érdekes volt az a gondolatsor, hogy a cellulózszalagok eléghetnek, a papírok tönkremehetnek, a szerverek pedig, ahova felrakjuk a felvételeket, bármikor megsemmisülhetnek. Ám az alkotási folyamat során átadott tudás soha nem vész el, ezért kell nagyon vigyáznunk az alkotóműhelyeinkre, mert ezek tudják megőrizni az örökkévalóságnak a gyökereinket.”


Kultúra.hu
Fotó: Kiss Gábor/Tusványos Facebook-oldala

orok_tel3_kiemelt

2018.10.21

Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben – írta október 20-án a hirado.hu Köbli Norbert forgatókönyvíró Facebook-posztjára hivatkozva. Az Örök tél címú történelmi dráma az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel.

800px-SF_-_lago1

2018.10.21

A barcelonai Sagrada Familia 136 évvel az alapkőletétel után kap építési engedélyt, miután az önkormányzat és az illetékes egyházi alapítvány két évnyi tárgyalás után megállapodásra jutott – számolt be az egyezségről több spanyol napilap is október 19-én. A bazilika befejezését 2026-ra, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik, legmagasabb, 172,5 méteres tornya négy év múlva lesz kész.

concert-336695_960_720

2018.10.21

A második Fair Play Napot november 16-án rendezik, az ország több koncerthelyszínén lesznek események. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő kampány célja bemutatni, hogy a fair zenefogyasztás a közös érdekünk. Több zenekar is az idei kampány mellé állt, köztük a Wellhello, a Colorstar és a Leander Kills.

Budapesti hangulatot idéző, kulturális programokat és egészséges ételeket kínáló bár nyílik az október 19-ei hétvégén Párizsban. A Bogibar nevű bárt Pálosi Boglárka kulturális menedzser hozta létre a francia főváros XVII. kerületében, a Montmartre negyed közelében. Célja, hogy a párizsiak beszélgetős törzshelyévé válva a turisták számára is vonzó kulturális tér alakuljon itt ki, ahol francia és magyar művészek is rendszeresen fellépnek majd.

Taylor Swift, Jennifer Hudson és Ian McKellen után Judi Dench és Idris Elba is csatlakozott a Macskák című musicalből készülő film szereplőgárdájához. A produkciót a brit Tom Hooper rendezi, aki korábban A nyomorultakból is forgatott filmet és A király beszéde című filmjéért Oscar-díjat kapott. A T. S. Eliot költeményei alapján született, Macskák című musicalt Andrew Lloyd Webber komponálta.

A nemzetközi piacon is hódít a Virtuózok: a magyar komolyzenei tehetségkutató újabb befektetőkkel gyarapodott, hamarosan az amerikai és az angol nézők is megismerkedhetnek országuk legfiatalabb komolyzenei tehetségeivel, továbbá több ázsiai ország is érdeklődik a magyar műsor iránt. Peller Mariann, a Virtuózok alapítója elmondta: céljuk, hogy megtalálják azt a 2-3 nagy tehetséget a világ többi országában is. A tehetségkutató megjelenését külföldön a magyar műsorhoz hasonlóan, de az adott országok kultúrájára szabva szeretnék kialakítani. Bárdossy Mária de Weisz magyar származású venezuelai üzletasszony és Latin-Amerika szerte ismert filantróp is befektetőként csatlakozott a Virtuózok csapatához, a közelmúltban a világhírű operaénekes, Plácido Domingo, valamint az amerikai showman, James Corden is meghatározó tagja lett a Virtuózok csapatának.

Az úgynevezett ö-ző nyelvjárás ápolásáért és megőrzéséért hirdetett pályázatot a hódmezővásárhelyi Wass Albert Irodalompártoló Egyesület. Az ö-ző nyelvjárás a magyar nyelv egyik kincse, amelynek megőrzéséért az egyesület immár nyolcadik alkalommal hirdette meg a pályázatát. A szervezet olyan történeteket vár, melyeket vásárhelyi nyelven írnak vagy mondanak el, tematikai és műfaji megkötés nélkül. A pályaművek leadási határideje 2019. január 9-e; a legjobb történetekből könyv készül.

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, amely kiállítással, kerekasztal-beszélgetéssel és színháztudományi konferenciával idézi fel az intézmény múltját és tekinti át a jövő kihívásait. Az október 25. és 28. közötti eseménysorozat szervezői közölték, hogy a hetvenedik születésnapi programsorozat nagy hangsúlyt fektet a közösségre, így a Színészportrék című szabadtéri fotókiállításon egy hetvenéves össztársulat csoportképe rajzolódik ki. A kiállítás október 25-én nyílik a helyi Szabadság-téren. A sepsiszentgyörgyi színházat állandó hivatásos művészeti intézményként Állami Magyar Népszínház néven 1948-ban hozták létre. Az intézmény a rendszerváltozás után vette fel a Tamási Áron nevet.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma