GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.04

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idei meghívottjai közt nem egy hazai és külföldi világsztár, fiatal tehetség és különleges előadással készülő társulat szerepel. A szervezés részleteiről Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját, Bán Teodórát, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjét és Dobozy Borbála csembalóművészt kérdeztük.

Kael_Cs_BTF
Káel Csaba


Káel Csaba a Kultúra.hu kérdésére, hogyan is érvényesülnek a magyar jegyek a nemzetközi produkciókban jeleskedő Tavaszi Fesztivál programsorozatában, Liszt Ferencet hozza fel példaként, aki nagy hatást tett Európa zenei kultúrájára. A fesztiválon szerepet kap a Bauhaus is, nem véletlenül, elég csak a stílus megszületésében közvetve bábáskodó Moholy-Nagy László nevét említenünk. Sok helyen felfedezhetjük Budapesten a Bauhaus jegyeit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egyes termináljától néhány budai házon keresztül egészen a rózsadombi villákig.


„Kiemelt cél, hogy a színvonalas programokon túl az eseményeknek otthont adó, fantasztikus intézményeket is megismertessük a közönséggel. És nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a minőségi kultúrával minőségi turisták is érkezzenek Magyarországra” – hangsúlyozta Káel Csaba.


BTF_staj_2


Szerinte a kultúra nem luxuscikk, hanem mindennapi szükséglet, a hagyomány lenyomata, az őseinktől örökölt DNS. Kultúra mindaz, ahogyan feldolgozzuk és továbbadjuk értékeinket.

 

Ahhoz, hogy megértsük, honnan hova jutott el a rangos esemény, érdemes visszatekintenünk a kezdetekre. „Pár évvel a rendszerváltás előtt indult a fesztivál Kiss Imre, a Müpa alapító-vezérigazgatója ötlete alapján. Akkoriban pangtak a budapesti szállodák, és a megtöltésük érdekében jó ötletnek tűnt egy kulturális fesztivál létrehozása. Olyan, külföldön élő magyar sztárokat hívtak haza, mint például Cziffra György zongoraművész” – idézte fel. „Egy ilyen volumenű fesztivál nehezen működhetne stabil pénzügyi bázis nélkül, ezért is üdvös a kormányzat hat éve meghozott döntése, amely jelentős anyagi forráshoz juttatta a rendezvényt, ennek köszönhetően két-három évre előre tudunk tervezni” – tette hozzá.

 

Ban_T_
Bán Teodóra


Bán Teodóra ügyvezető a fesztivál céljai közt említette, hogy feladata az adott korszak kulturális életének hiteles bemutatása. Véleménye szerint Budapest jóval gazdagabb kulturális kínálat terén, mint Prága vagy Bécs. Arra a kérdésre, hogy melyik produkciót volt a legnehezebb tető alá hozni, elárulta, hogy az egész fesztivál megszervezése precíz munkával és előkészülettel járó, összetett feladat volt.


„A turizmus fogalma az utóbbi időben változáson ment át, manapság egyet jelent a kultúrával, a város történetének és széleskörű értékeinek megismerésével” – emelte ki. Úgy látja, az ide érkező külföldiek a produkciókon keresztül betekintést nyerhetnek a magyar kultúra sokszínűségébe, képet kaphatnak arról, hogyan látják és gondolják újra a magyar előadók a művészetet.

 

Dobozy_B
Doobozy Borbála


Dobozy Borbála csembalóművész elárulta: koncertjét a jelentős, noha kevéssé ismert cseh mesterek, Georg Anton Benda, Josef Antonín Štěpán és Jan Dismas Zelenka műveiből állítja össze. A cseh zenetörténettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a 17-18. századi, főként emigrációban élő cseh zeneszerzők és hangszeres virtuózok a zenei fejlődésben nagy szerepet játszottak, életművük az európai zenei örökség értékes részét képezi.


BTF_staj_4
A Budapesti Tavaszi Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatója


„A cseh zenére különleges dallamvilág jellemző, amely egy hosszú évszázadok alatt kialakult tradícióra vezethető vissza” – mondta. „Josef Antonín Štěpánt Magyarországon egyáltalán nem ismerik. Bécsi udvari zeneszerzőként tevékenykedett, Mária Terézia családjának zenemestere volt, virtuóz billentyűs játékos, aki egyebek mellett három kötet dalt is komponált. Ebből válogattam ki négyet, amelyeket Kertesi Ingrid tolmácsol majd. Štěpán a zenetudósok egybehangzó véleménye szerint Schubert dalművészetére is nagy hatást gyakorolt. Georg Benda pedig Mozart kedvenc zeneszerzője volt, ami szintén önmagáért beszél.


A különleges harmóniavilágú, J. S. Bach által is nagyra tartott Jan Dismas Zelenka kiemelkedő munkássága iránt szintén csak az utóbbi évtizedekben nőtt meg az érdeklődés Csehországban” – mesélte. „A műsorra tűzött darabok között lesznek olyanok, amelyek még nem hangzottak el a hazai közönség előtt. Mindig ügyeltem arra, hogy olyan zeneszerzőket népszerűsítsek, akik – bár nem tartoznak a zeneirodalom legnagyobbjai közé – de jelentős életművet alkottak. A zenetörténet egészében mindegyik fontos láncszem, és hiszem, hogy nélkülük a nagy mesterek életművei sem születhettek volna meg” – hangsúlyozta.

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál április 5-től április 22-ig tart.

 

Ayhan Gökhan


Fotók: Csákvári Zsigmond, Kultúra.hu

plakat003

Moholy_r

2019.03.26

Moholy-Nagy László, a 20. század talán legnagyobb hatású magyar képzőművésze fotográfiáiból nyílik tárlat kedden este a Mai Manó Házban Bauhaus100 – A zseniális kísérletező címmel. A közönség először láthatja Budapesten a Magyar Fotográfiai Múzeumban őrzött gyűjteményt.

robert_helpmann_frederick_ashton_R
2019.03.26

A balettművészet nagyjait két évszázada foglalkoztatja Hamupipőke története: az 1800-as évek elejétől zseniális koreográfusok sora készítette el saját, olykor meglepően formabontó változatát e klasszikus mesére. Prokofjev 1945-ben bemutatott kompozíciója, melyre Alekszej Ratmanszkij is megalkotta most Budapesten látható balettjét, játékos és lírai, groteszk és szellemes, áradó és talányos – kiváló alap a varázslatos történet újszerű feldolgozására.

jose_cura_kovacs_geza_600x400
2019.03.26

Hosszú évek hányattatásai után újra nyilvános koncertek sorát adják a Magyar Rádió Művészeti Együttesei. Bár az épületeik hamarosan új kezekbe kerülnek, azt remélik: zavartalanul folytathatják a munkát a Bródy Sándor utcában. José Cura szerződtetéséről, célokról, függetlenségről is kérdeztük Kovács Géza ügyvezető igazgatót.

Rick Astley 2018-ban megjelent Beautiful Life című albuma sikeres visszatérést hozott számára, idén pedig a magyar közönség is ízelítőt kap az örök sztár megújult stílusának varázsából: augusztus 3-án az énekes kifinomult soul hangzását élvezhetik a rajongók a Paloznaki Jazzpikniken! A legendás Never Gonna Give You Up szerzője mellett fellép a The Jacksons, a Peet Project, a The Brand New Heavies, a Little G Weevil, a Silhouette & Vinx, Maceo Parker, valamint az Adani&Wolf is.

 

 

Bronzkori kerámiatöredékek, egy kisgyermek maradványai, szarmata és Árpád-kori településrészletek, valamint ritkaságnak számító török kori, a rácokhoz köthető leletek kerültek elő Bácsbokod határában. Az 1880-as években a jelenlegi ásatás helyétől északra feltártak egy Árpád-kori temetőt, és szakemberek már akkor úgy gondolták, hogy a temetőtől délebbre település fekhetett. A mostani leletek – a gabonatároló gödrök, és a földbe mélyített épületek, amelyekben épített, boltozatos kemencék figyelhetők meg – ennek lehetnek bizonyítékai.

A kora újkorra keltezhető régészeti leletekre a szecessziós épület rekonstrukciója során bukkantak. Megtalálhatók köztük a különféle főzőedények szép darabjai, korsók mutatós töredékei, valamint díszes korsók. A feltáró munkálatok során további leletek előkerülése várható, melyek segítségével pontosíthatók a korszakkal, Szentes történetével kapcsolatos ismeretek.

A Magyar Hollywood Tanács hétállomásos felvidéki túrára indult, hogy világhírű magyar filmesekről és fotósokról emlékezzen meg. Az első állomás Nagymad volt, ahonnan a két világháború közötti időszak világhírű magyar gyermekszínésze, Lubinszky Tibor, A kis lord (1918), a Twist Olivér (1919), A csodagyerek (1920) és a Koldus és királyfi főszereplőjének családja származott. A programsorozat következő állomása Nagykapos lesz, ahonnan a háborús fotóművészet nagy alakja, Robert Capa, azaz Friedman Endre felmenői származnak. A túra során eljutnak azokra a településekre is, ahol Putty Lia némafilmsztár, Peter Lorre (Löwenstein Péter) világhírű amerikai színész, Charles Korvin és Cornel Wilde (Weisz Kornél) filmszínész született, illetve amelyek Paul Newman és Tony Curtis felmenőihez kötődnek.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

A Huszárik Zoltán filmrendező rajzaiból, grafikáiból nyílik kiállítás Csömörön március 29-én 18 órakor.

Huszarik_r

Március 28-án a Szegedi Nemzeti Színház próbáira és teátrumába is benézhetnek az érdeklődők, este pedig feltárulnak az opera titkai.

 

Viva la Viola! címmel tart rendhagyó koncertet a Rádiózenekar brácsaművészeiből alakult kvartett az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 28-án. A kvartett kifejezetten négy brácsára komponált műveket és átiratokat ad elő. Bíró-Érsek Lilla, Madák Katalin, Fülöp Levente és Máté Győző azzal a céllal állnak ebben a formációban közönség elé, hogy bemutassák hangszerük igazi képességeit.

A francia újzenei színtér többszörösen díjazott, zömében fiatal alkotói hallhatók a Budapest Music Center ötnapos Francia Jazz Fesztiválján március 26-tól 30-ig, a Frankofón Fesztivál eseménysorozat részeként.

 

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma